Gazete Vatan Logo

Başbakan'dan itidal çağrısı

Başbakan Davutoğlu, Van'da Dağlıca'da şehit düşen askerler için düzenlenen törene katıldı.

Başbakan'dan itidal çağrısı

HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi’nin Dağlıca Bölgesi’nde önceki gün PKK’lı teröristlerin yola önceden döşediği patlayıcı askeri konvoy geçerken infilak ettirmeleriyle gerçekleştirdikleri hain saldırıda şehit olan 16 asker için Van’da tören düzenlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da hazır bulunduğu uğurlamada, şehitlerden 10’u için 5’erli gruplar halinde iki tören yapıldı. 6 şehidin cenazesi ise sabah saatlerinde Ankara’ya Adli Tıp’a gönderildi. Törende yaptığı konuşmada duygulanan ve gözleri dolan Başbakan Davutoğlu, "Allah şahit olsun, bu vatanın birliği, beraberliği için dökülen her kanın hesabı sorulacak. Mekanınız Sarıkamış şehitlerinin mekanı olsun, o mekanı Allah bize de nasip etsin" dedi.

Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması için yürütülen operasyonda, daha önceden bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist tarafından yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcıların infilak ettirilmesi sonucu şehit olan 16 askerin cenazesi dün akşam saatlerinde 6 helikopterle Hakkari’den Van Asker Hastanesi’ne ulaştırıldı. Cenazeler bugün törenin yapılacağı Şehit Jandarma Pilot Yarbay Yusuf Turgut Kışlası Helikopter Filo Komutanlığı’na ambulanslarla getirildi. Törene, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kuvvet komutanları ile şehitlerden Dağlıca Tabur Komutanı Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan’ın görev yaptığı bölgeden bazı vatandaşlar ve korucular aileleri ile birlikte katıldı.

Haberin Devamı

İKİ TÖREN

Van Jandarma Filo Komutanlığı’nda şehitler için 2 ayrı tören yapıldı. Saat 12.00’de yapılan ilk törene, Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. 5 şehidin Türk bayrağına sarılı tabutları tören alanına getirildi.

Şehitlerin öz geçmişleri ve Kuran’ı Kerim okunduktan sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından da dua edildi.

"BAŞIMIZ SAĞOLSUN AMA DİK OLSUN"

Başbakan Ahmet Davutoğlu törende yaptığı konuşmada, milletin başının dik olacağını söyledi. Daha önce bu topraklarda ezan, Kuran ve vatanı korumak için şehit olanların torunları olduklarını söyleyen Davutoğlu, "Başımız sağ olsun ama dik olsun" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Nice hainler yüz yıl önce Van işgal edildiğinde vardı. Ama Vanlılar o zaman başlarını kaldırdılar. ‘Vanlıyım, şanlıyım, kılıcı kanlıyım’ dedi. Eminim Vanlı kardeşlerimiz o günkü hainlere karşı nasıl başını dik tutmuşsa, bugün de başları diktir. Çok kapsamlı bir saldırı ile bu topraklara karşı çeteleri devreye soktular. Suruç’ta vatandaşlarımız katledildi. Askerimizi, polisimizi şehit ettiler. Yüz yıl önceki İstiklal Harbi için nasıl bir araya geldiysek, bugün de bu çetelere karşı omuz omuza vermek sorundayız. Hainlere karşı hep beraber durmalıyız. Omuz omuza vereceğiz, hep beraber bu topraklarda bin yıllık kardeşliğimizi sürdüreceğiz. Bu çetelere karşı hep beraber olalım. Kahraman askerlerimiz, polisimiz 23 Temmuz’dan bu yana bu çetelere karşı kahramanca mücadele ediyor. Milletimizin huzuru için kahramanca mücadele ediyorlar, ülkemizin bütünlüğünü korumak için. Dağlıca ile Yüksekova arasında halkımızın rahat seyahat etmesi için mücadele etti şehitlerimiz. Yurdun farklı kesimlerinden geldiler. Milletimizin, Yüksekovalıların huzur içinde seyahat edebilmesi için mücadele ettiler. Tuzaklarla, mayınlarla puslu havada ortaya çıkan çakallar gibi harekete geçtiler. Iğdır’da harekete geçtiler. İnancımızı sarsmak ve Türkiye’yi şehir şehir, sokak sokak çatışmaların içine sokmak istiyorlar. Onlara sesleniyorum, bu toprakların her yeri emniyet içerisinde olana kadar bu mücadelemiz devam edecek. Van Gölü şahit olsun ki şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkacağız. Asırlarca bu topraklarda olduğu gibi son şehit olanların arasında Türk de Kürt de sünni de alevi de var. Şehitlerimize karşı vakur bir şekilde Türk Kürt omuz omuza duracağız. Onların oyunlarını bozacağız. Bu topraklarda kardeşler arasına fitne sokulmasına izin vermeyeceğiz. Bu zor günlerde de omuz omuza vermeliyiz. Birliğimizi beraberliğimizi gösterelim, hangi siyasi görüşte olursak olalım bu haince saldırılara karşı omuz omuza duralım."

Haberin Devamı

BAŞBAKAN’IN GÖZLERİ DOLDU

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının sonlarında duygusal anlar yaşadı. Şehitlere seslenirken gözleri dolan Başbakan Davutoğlu, "Bugün kardeşlik günüdür. Allah şahit olsun, bu vatanın birliği, beraberliği için dökülen her kanın hesabı sorulacak. Mekanınız Sarıkamış şehitlerinin mekanı olsun, o mekanı Allah bize de nasip etsin" dedi.

Yapılan konuşmadan sonra şehitler, askerlerin ay- yıldızlı bayrağa sarılı tabutları omuzlarında taşınarak Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklara konuldu. Bu sırada alanda bulanan ve töreni izleyenler, ’Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sloganları atıp tekbir getirdi.

Şehitlerin cenazeleri uçakla memleketlerine uğurlandı. Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan, Uzman Onbaşı Özgür Yatakdere, Piyade Uzman Çavuş Tolga Artuğ, Piyade Sözleşmeli Er Adnan Ergen, Piyade Uzman Çavuş Tayfur Hançer sırasıyla Ankara, Kars, Manisa ve Muğla’ya, ikinci uçakla da Bakım Astsubay Çavuş Mustafa Özdemir, Piyade Sözleşmeli Er Cihan Aksarı, Piyade Sözleşmeli Onbaşı Fatih Duru, Astsubay Kıdemli Çavuş Cemre Salih Gözen, Piyade Sözleşmeli Er Uğur Yıldız Eskişehir, Çanakkale, Kocaeli, Adana ve Antalya’ya gönderildi.

Başbakan Davutoğlu ise yapılan törenin ardından Filo Komutanlığı’nda askerlerle birlikte öğlen yemeği yedikten sonra Van’dan ayrıldı.

6 ŞEHİDİN CENAZESİ ANKARA ADLİ TIP’A GÖNDERİLDİ

Diğer şehitler Piyade sözleşmeli Er Resul Çoşkun, Topçu Uzman Çavuş Tuğrul Köseoğlu, Piyade Er Muharrem Öksüz, Bakım Üstçavuş Okan Taşan, Bakım Uzman Çavuş Harun Saltalı, Bakım Astsubay Çavuş Deniz Göçkün ise Adli Tıp Kurumu’nda otopsi için sabah uçakla Ankara’ya gönderildi.