Gazete Vatan Logo

Barzani’nin 'petrol' korkusu

29 Eylül’de imzalanan Terörle Mücadele İşbirliği Anlaşması Barzani’yi huzursuz etti. Bu anlaşma ne anlama geliyor?

Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani ile Türk meslektaşı Beşir Atalay tarafından 29 Eylül’de imzalanan Terörle Mücadele İşbirliği Anlaşması Barzani’yi huzursuz etti. Anlaşma metninde yer alan “Türkiye ile Irak arasında imzalanmış bulunan 5 Haziran 1926 tarihli Ankara Anlaşması’nın geçerli olduğu teyid edilmektedir” ifadesine karşılık Barzani El Arabiya televizyonunda şu tepkiyi gösterdi. “1926 Ankara Anlaşması’na atıfta bulunuluyor ve Irak petrollerinin yüzde 10’unun Türkiye’ye verilmesi öngörülüyor. Neyse ki bu anlaşmaya İçişleri Bakanının hatta Başbakanın bile imza atmaya yetkisi yok”.
Bu gelişmeleri değerlendiren Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül ise dün Yeni Şafak köşe yazısında bir başka iddiayı ortaya attı. Karagül, Başbakan Erdoğan’ın son İngiltere ziyaretinde imzaladığı Stratejik Ortaklık Anlaşmasına dikkat çekerek, Türkiye ile İngiltere’nin 1926’da olduğu gibi Irak’ın geleceğini belirleyecek iki garantör ülke haline geleceğini öne sürdü.
1926 tarihli Ankara Anlaşması’nın Irak’ın petrol gelirlerinin yüzde 10’unu 25 yıl süreyle Türkiye’ye vermekten başka, 75 kilometrelik derinlikte Bağdat ve Ankara dışında hiç bir güce temsil hakkı vermeyen düzenlemeler getirdiğini hatırlatan Karagül, Barzani’yi endişelendiren bu gelişmeyi şöyle yorumluyor: “Başbakanın 5 Kasım’daki ABD ziyaretinde de benzer bir anlaşma imzalanabilir. ABD yanaşmazsa Irak’ın kuruluş aşamasındaki taraflara geri dönülür. Böylece PKK da, K. Irak’tan kaynaklanan tehdit de, enerji ile ilgili talepler de bu koordinasyon
tarafından şekillendirilir.”

Haberin Devamı