Gazete Vatan Logo

Bankamatikte şifre derdine son

Bankamatikte ‘damardan’ tanıma dönemi başladı

İş Bankası ve Vakıfbank, ‘özel damar haritası’ ile müşterilerini bankamatik şifresi derdinden kurtaracak. Buna göre, kişiye özel damar haritası, kızıl ötesiyle okunuyor, dijital olarak şifrelendikten sonra veri haline getiriliyor. Böylece kartın kaybolma, çalınma, deforme olma ve unutulma sorunu ortadan kalkacak

Yani banka müşterileri yaşamları boyunca değişmeyecek, hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamaz bir şifreyi her an üstlerinde taşıyacak. Japonya ve Brezilya’da da yaygın olarak kullanılan bu uygulama, iris ve parmak izi teknolojisine kıyasla biometrik tanımlama uygulamalarında en güvenilir teknoloji olarak gösteriliyor

İş Bankası, bankacılık dünyasında yeni çağı ‘biyokimlik’le açtı

İş Bankası, her müşterinin kendine has olan parmak damar haritasını bankamatik işlemlerinin şifresi olarak kullanabileceği biyokimlik uygulamasını başlattı. İş Bankası müşterilerinin bankamatiklerden şifre gerekmeksizin kartları ve parmak damar haritalarından elde edilecek verilerin eşleştirilmesi sayesinde işlem yapabileceği biyokimlik uygulamasının tanıtımı, İş Bankası’nın, İş Kuleleri’nde düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, biyometrik teriminin bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal karakteristiklerini tanıyarak, kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomotik sistemler için kullanıldığını ifade etti.

Yüz, iris, ses, parmak izi, damar tanımanın biyometrik yöntemlerden birkaçı olduğunu belirten Aran, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Parmak damar tanıma en gelişmiş biyometrik yöntemlerden biri olup kullanıcıya yüksek güvenlik ve kullanım kolaylığı sağlar. Kesinlikle güvenlik seviyesi olarak en üst düzeyde yer alan iris tanıma ile eş değer yapıda olup, parmak, damar tanıma sisteminde bilgilerin eşleştirme süresi iris tanıma ile karşılaştırıldığında daha kısadır. Ayrıca iris tanımada karşılaşılan göz kırpmama gibi kullanım zorlukları da bulunmamaktadır.”

Harita çıkarmak lazım

İnsanın yaşamı boyunca parmak damar yapısının değişime uğramadığını, her bireyin kendine özgü parmak damar yapısı olduğunu vurgulayan Aran, “Böylece,müşterilerimiz yaşamları boyunca değişmeyecek hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamaz bir şifreyi her an üstlerinde güvenle taşıyor olacaklar” dedi. Hakan Aran, sistemden yararlanmak isteyen İş Bankası müşterilerinin önce şubelerine giderek, burada parmak damar haritalarını çıkarmaları gerektiğini ifade etti. Aran, şubelerdeki parmak damar okuyucusunun kızıl ötesi ışınlar yardımıyla parmaktaki damar yapısının haritasını çıkardığını ve kimlik doğrulama işlemi için kullanılmak üzere uygun veriye dönüştürdüğünü anlattı. Kullanım sırasında, bankamatikteki cihaza okutulan parmağı, parmak damar haritasından üretilen veriyle karşılaştırılarak kimlik doğrulama işleminin tamamlandığını dile getiren Aran, sistemin çalışma şekliyle ilgili şunları kaydetti: “Türkiye İş Bankası şubelerine başvuran parmak damar haritasından üretilen veri, kimlik doğrulama işlemi için kullanılmaya hazır hale getiriliyor. Müşteri bir defaya mahsus olmak üzere bankamatik üzerinde kart ve kart şifresini kullanarak, biyokimliğini aktif hale getiriyor. Müşteri, aktivasyon işlemi tamamlandıktan sonra, şifre gerekmeksizin kart ve parmağını kullanarak bankamatiklere giriş yapabiliyor. Böylelikle müşteri bankamatik menüsünün tamamına ulaşabiliyor.”

Sistemin güvenlik açısından avantajlarına da değinen Aran, parmak damar haritasının kopyalanıp çalınamayacağını, böylece ATM sahtekarlığının en aza indirileceğini vurgulayarak, sistemin, parmak izinden farklı olduğunu, parmak izinde parmağın dış yüzeyinin izi kullanıldığından kopyalamanın kolay olduğunu belirtti.

GÜVENLİK ENDİŞESİ YOK

HAKAN Aran, damar haritasının ise dış düzeyden etkilenmeyen bir yapıda olduğuna dikkat çekerek, “Alınan örnekten üretilen veri, kimlik tespiti için değil, kimlik doğrulama için kullanılıyor. Böylece müşteri kişisel gizlilik endişesi olmadan cihazı kullanabiliyor” diye konuştu. Aran, proje kapsamında biyometrik güvenlik sistemlerini gelişmiş küresel sistem uygulayıcısı, parmak damar biyometrisi alanında özellikle HITACHI ve diğer lider cihaz üreticileriyle birlikte çalışarak geniş yazılım ve donanım tecrübeleri edinmiş olan MIG International ile iş birliği yaptıklarını kaydetti.


Japonya’da 75 bİn ATM, 30 bİn şubede kullanılıyor


HAKAN Aran, dünyanın en büyük biyometrik projesinin bankacılık alanında hayata geçirildiğini anlatarak, Japonya’da 75 bin ATM ve 30 binden fazla banka şubesinde parmak damar tanıma sisteminin kullanıldığını bildirdi. Aran, teknolojinin gelişmesiyle daha küçük boyutlarda üretilecek olan parmak damar tanıma cihazlarının gelecekte cep telefonları, diz üstü bilgisayarlar, pos cihazları, ev ve araba kapılarında kullanılmasının da mümkün olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı