Gazete Vatan Logo

Bankaların 9 aylık karı arttı

Bankaların 9 aylık kârı % 7.4 arttı: 17 milyar TL

Bankacılık sektörünün 9 aylık net kârı azalan net faiz marjına karşın varlık kalitesindeki iyileşmeyle yüzde 7.4 yükselerek 16.9 milyar TL’ye ulaştı. BDDK verilerine göre, bankaların toplam aktifleri ise 2009 sonuna göre yüzde 11.2 artışla 927.4 milyar TL seviyesine tırmandı.

Bankacılık sektörünün net dönem kârı Eylül sonunda, azalan net faiz marjına karşın, getirili aktifler hacim artışının katkısı ve varlık kalitesindeki iyileşmeyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 artarak 16.9 milyar lira oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü raporuna göre, net kâr artışındaki temel etkenler şöyle ifade edildi: “Sermaye piyasası işlem kârlarının türev işlem zararları nedeniyle negatife dönmesine, marjlardaki daralma nedeniyle net faiz gelirlerindeki azalışa karşın, varlık kalitesindeki iyileşmenin katkısıyla takipteki alacaklar özel provizyonundaki azalış ile temelde yıllarda ayrılan karşılıkların iptallerine bağlı olarak, iyileşen faiz dışı gelir/gider dengesi bir yıllık dönemde kâr artışındaki temel etkenler olarak değerlendirildi”.

Sektör toplamında kâr artışının olduğu ancak faaliyet gösteren 49 bankanın 31’inin kârında son bir yıllık dönemde azalış görüldüğünün ifade edildiği raporda, son bir yıllık dönemde kalkınma ve yatırım bankaları ile yabancı bankaların net dönem kârları azalırken, özel bankalar, kamu bankaları ve katılım bankalarının net dönem kârlarının arttığına dikkat çekildi.

Bankacılık sektörü kârının yüzde 54.5’i özel bankalar, yüzde 29.9’u kamu bankaları, yüzde 8.6’sı yabancı bankalar, yüzde 3.7’si kalkınma ve yatırım bankaları ve yüzde 3.3’ü katılım bankaları tarafından elde edildi.

Aktifler 1 trilyona yaklaştı

Eylül ayı sonu itibarıyla bankacılık sektörü sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) yüzde 19.3 oranıyla yüksek düzeyini korurken, aktif toplamı 2009 yıl sonuna göre yüzde 11.2 artışla 927.4 milyar TL.’ye yükseldi. Raporda, toplam aktiflerin ilk çeyrekte yüzde 3.2, ikinci çeyrekte yüzde 5.6, üçüncü çeyrekte yüzde 2.1 büyüdüğü, bu yılın 9 aylık döneminde sektörün TL cinsi aktiflerinin yüzde 13.1, döviz cinsi aktiflerinin ise yüzde 5.9 oranında arttığı belirtildi.

Rapora göre, krediler, 2009 sonuna göre 82.8 milyar TL ile yüzde 21.1 artarak, Eylül itibarıyla 475.4 milyar TL seviyesine ulaşırken, 2010 yılının dokuz ayında kredi hacminde gözlenen büyüme önceki yılın tamamında yaşanan artışın 3 katından fazla oldu. Kredilerde gerçekleşen artışın 29 milyar TL’si kurumsal/ticari kredilerden, 28.4 milyar TL’si konut ve ihtiyaç kredileri başta olmak bireysel kredilerden, 25.4 milyar TL’si ise KOBİ’lere kullandırılan kredilerden kaynaklandı. Raporda, “Ekonomik krizden en fazla etkilenen KOBİ kredileri, 2009 yılının tamamında azalış gösteren tek kredi türü konumunda iken, 2010 yılında yüzde 30.5 ile en hızlı artan kredi türü olmuştur” denildi.

Takipteki alacaklar düşüşte

Takipteki alacaklar tutarlarındaki ve takibe dönüşüm oranlarındaki artışların da 2010 yılı başından itibaren yerini düşüş eğilimine bıraktığının gözlenmekte olduğu ifade edilen raporda, 2009 yıl sonuna göre yüzde 3.3 azalan brüt takipteki alacakların, Eylül 2010 itibarıyla 21.1 milyar TL seviyesine gerilediği belirtildi. Bankacılık sektörünün yurtdışından temin ettiği sendikasyon ve seküritizasyon kredilerinin toplamı, 2010 yılının dokuz aylık döneminde 1.8 milyar dolar artış göstererek Eylül 2010 itibarıyla 19.9 milyar dolara yükseldi. 2010 yılının dokuz aylık döneminde 5.9 milyar dolar sendikasyon kredisi geri ödemesi yapılırken, 9.1 milyar dolar yeni sendikasyon kredisi temin edildi (Eylül 2010 döneminden sonra rapor tarihine kadar olan dönemde de yaklaşık 3.8 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi daha temin edildi). En son Nisan 2009 ayında yurtdışından seküritizasyon kredisi sağlayan bankacılık sektörü, Ağustos 2010 ayında 300 milyon dolar tutarında yeni seküritizasyon kredisi temin etti.

Hazine’nin 10 yıllık euro cinsi tahvilinde talep patlaması yaşandı

Hazine’nin dün uluslararası piyasalarda ihraç ettiği 2020 vadeli euro cinsi tahvil ihracında talep patlaması yaşandı.

2011 yılı dış borçlanma programının ön finansmanı amacı ile ihraç edilen euro cinsi tahvillere, ihracın daha ilk dakikalarında 5 milyar euroya yakın talep geldi.

Bankacılar, Hazine’nin söz konusu tahvil ihracıyla yaklaşık 500-750 milyon euro civarında borçlanma yapacağını tahmin ediyordu. Bankacılar, Hazine’nin tahvil ihracına gelen taleplerin “çok güçlü” olduğunu belirterek euro cinsi tahvil ihracında getiri beklentisinin yüzde 4.25-4.35 aralığında bulunduğunu ifade etti. Hazine Müsteşarlığı, 10 yıl vadeli euro cinsinden tahvilin artırımı için 3 bankaya yetki verdiğini açıkladı. Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan duyuruya göre, 2011 yılı dış borçlanma programının ön finansmanı amacı ile euro cinsinden 18 Mayıs 2020 vadeli tahvilin artırımı (reopening) için, BNP Paribas, Deutsche Bank ve HSBC’ye ortak lider bankalar olarak yetki verildi.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi Türkiye’nin, 2011 yılında uluslararası sermaye piyasalarından yaklaşık 5.5-6 milyar dolar tutarında tahvil ihracı yapmayı öngördüğünü söylemişti. Reuters haber ajansının sorularını yanıtlayan yetkili, “Sağlıklı bir getiri eğrisi oluşturulması ve borçlanmanın vadesinin uzatılması amacıyla Hazine tarafından senet ihracına devam edilecektir” demişti.

Hazine Müsteşarlığı, Ekim sonunda yaptığı açıklamada uluslararası sermaye piyasalarında yapılacak tahvil ihracına ek olarak uluslararası kuruluşlardan toplam 12.5 milyar lira dış finansman hedeflendiğini belirtmişti.

Yabancılar Ekim ayında İMKB’de net 809 milyon dolarlık hisse aldı

İMKB’de yabancı yatırımcılar Ekim ayında 809 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. İMKB tarafından açıklanan verileri göre, yabancı yatırımcılar Ekim ayında 7.55 milyar dolarlık alım yaparken 6.74 milyar dolarlık da satış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların yılbaşından bu yana İMKB’de gerçekleştirdikleri net alımlar 3.2 milyar dolara ulaştı. Sabancı Holding hisseleri Ekim ayında 154 milyon dolarlık net alımla yabancı yatırımcıların en çok alım yaptığı hisse olurken, BİM’de 149 milyon dolar, İş Bankası’nda ise 94 milyon dolarlık alım gerçekleştirildi.

Katmerciler’in halka arzına 3 kat talep geldi

Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi’nin 3-4-5 Kasım tarihlerinde talep toplama yoluyla gerçekleştirilen halka arzına toplam 3.122 yatırımcıdan yaklaşık 9.29 milyon nominal lira talep gelirken, halka arz edilen 3 milyon lira nominal değerli payların yüzde 85’i yurtiçi bireysel yatırımcılara dağıtıldı. Deniz Yatırım tarafından KAP’a gönderilen açıklamaya göre, fiyatın 6 TL olarak belirlendiği halka arzda, yurtiçi bireysel yatırımcılara 2.55 milyon lira nominal dağıtım yapıldı. Yurtiçi kurumsal yatırımcılara 300 bin TL nominal (yüzde 10), Katmerciler Grubu çalışanlarına da 150 bin TL nominal (yüzde 5) dağıtım yapıldı. Katmerciler’in halka arzı 1.5 milyon liralık sermaye artırımı ve 1.5 milyon liralık ortak satışı yapılarak gerçekleştirilirken, şirketin halka arz sonrası halka açıklık oranı yüzde 24 oldu. Hisselerin 11 Kasım Perşembe gününden itibaren, işlem görmeye başlaması bekleniyor.

Bu arada Uyum Gıda, halka arz için talep toplama islemlerini 9-10 Kasım tarihlerinde gerçekleştirecek. Uyum Gıda’nın halka arz sirkülerinde yer alan bilgilere göre, sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek olan 6 milyon TL nominal degerli B grubu payları halka arz edecek. Halka arzda hisse fiyatı 8.75 TL olarak belirlendi.

Bankalar Birliği’nden Azeri bankacılara eğitim

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB), Bölgesel İşbirliği çalışmaları kapsamında Azeri bankacılar için eğitim semineri düzenledi. TBB tarafından yapılan açıklamada, TBB’nin, ülkelerin bankacılık sektörleri arasındaki işbirliğinin artırılması amacıyla 2007 yılından bu yana gerçekleştirilen bölgesel İşbirliği çalışmaları kapsamında bankacılar için düzenlediği eğitim seminerlerinin sürdüğü belirtilerek, bu çerçevede TBB’nin dünden itibaren 12 Kasım’a kadar eğitim için Azeri bankacıları İstanbul’da ağırlayacağı bildirildi. Açıklamaya göre, eğitimin ilk gününde “Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sektörü” konulu bir sunum gerçekleştiren TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, “Ekonomik işbirliğini güçlendirmek için bankacıları bir araya getiren eğitimlerin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu organizasyonlarla bölgesel işbirliği imkanları görüşülebildiği gibi, karşılıklı ilişkilerin geliştirildiği bir platform da oluşuyor” dedi.

İş Bankası’ndan 3 yeni korumalı fon

İş Bankası, 3 yeni fon daha ihraç edecek. Altının yükselişine seyirci kalmak istemeyen yatırımcılara “Yüzde 95 Anapara Korumalı Yirminci Alt Fon”u sunan İş Bankası, İMKB 30 Endeksi düşerken de yükselirken de kazandırmak için 2 yeni fonu halka arz etti. Bankanın 11 Kasım’a kadar halka arzını gerçekleştireceği Yüzde 95 Anapara Korumalı Yirminci Alt Fonu’nun yatırım dönemi 12 Kasım 2010-16 Kasım 2011 tarihleri arasında olacak. Korumalı Şemsiye Fonuna Bağlı B Tipi Yüzde 100 Anapara Korumalı İkinci ve Üçüncü Alt Fonlar ise İMKB 30 Endeksi’nin yükseliş ve düşüşü üzerinden yatırımcıya getiri sağlamayı amaçlıyor. İkinci Alt Fon’a yatırım yapanlar İMKB 30 Endeksi’ndeki aylık yükselişlerin, Üçüncü Alt Fon’a yatırım yapanlar ise İMKB 30’daki aylık düşüşlerin ortalamasından getiri elde edecek.

TEB Mıknatıs Kredi’de ödemeler 2011’de başlıyor

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Kurban Bayramı için hazırladığı Mıknatıs Kredi kampanyası ile kredi veya kredi kartı borcunu TEB’e taşıyanlara ve nakit ihtiyacı olan tüketicilere uygun koşullarda finansman imkanı sağlıyor. Yine Mıknatıs Kredi ile TEB, müşterilerine kredilerini 2011’de ödeme fırsatı sunuyor. TEB, bayram döneminde artan tüketici ihtiyaç ve harcamalarını karşılamak amacıyla Mıkantıs Kredi kapsamında yeni bir kampanya başlattı. TEB Mıknatıs Kredi kampanyası ile tüketicilere hem uygun koşullarda finansman desteği hem de 2011’de ödeme kolaylığı sağlıyor. “TEB Mıknatıs Kredi” kampanyasında faiz oranı yüzde 0.89, dosya masrafı ise sadece 89 TL olarak belirlendi.

Haberin Devamı