Gazete Vatan Logo

Balyoz'da 13 tutuklama daha

Balyoz soruşturmasında gözaltına alınan emekli ve muvazzaf subaylardan dün de emekli bir amiral ve 2 general ile 10 asker daha tutuklandı.

Savcılık sorguları tamamlanan Emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü, Emekli Albay Emin Küçükkılıç, Emekli Albay Suat Aytın, Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Emekli Albay Kubilay Aktaş, Emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, Deniz Albay Recep Yıldız ve 6 muvazzaf subay Subay İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı. Bir muvazzaf subay için denetimli serbestlik hükmü uygulandı. Emekli Albay Mustafa Çalış, Emekli Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan, Emekli Tuğgeneral Gaffur Aksu, Emekli Albay Yusuf Ziya Toker, Emekli Albay Musa İstek ve bir muvazzaf serbest bırakıldı. İki günde tutuklu asker sayısı 20’ye ulaştı.
Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanları emekli orgeneraller Ergin Saygun ve Çetin Doğan’ın savcılığa gönderilmeleri bugüne kaldı. Fırtına’nın avukatı Atilla Hekimoğlu, “Savcı, ifade alınanların yoğunluğu nedeniyle yarın (bugün) çağrılacağını söyledi” dedi. Özden Örnek’in avukatı Dinçer Eskiyalı da, müvekkilinin sabah savcılığa sevk edileceğini söyledi.

‘5’inci Ordu’ yok

Askerler arasında 1 emekli korgeneral ve 1 emekli tuğgeneral ile 3 emekli albay yer aldı. Aralarında Deniz Albay Tayfun Duman, emekli Korgeneral Ali Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak ile emekli Albaylar Musa İstek, Suat Aykun ve Mehmet Emin Kılıç’ın da yer aldığı 20 şüpheli askeri, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları Mehmet Berk, Ali Haydar ve Bilal Bayraktar sorguladı. Şüpheliler, 2002-03 yıllarında doldurulduğu ileri sürülen CD’ler üzerinden sorgulandı. Askerler en çok camilerin bombalanması ve kendi uçağımızın düşürülmesi senaryolarına kızdılar. Askerler “Planda 5’inci Ordu’dan bahsediliyor. Ancak 5’inci Ordu yok. MİT’e asker atamaktan bahsediliyor. MİT’e atamanın nasıl yapıldığının kanunlarda yer alır” dediler. Bu arada, önceki gün tutuklanan muvazzaf Tümamiral Cem Ramazan Gürdeniz’in avukatı Şule Nazlıoğlu Erol da, dün İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak tutuklamaya itiraz etti. Savcılık sorgusunun ardından önceki gün serbest bırakılan emekli Albay Ahmet Metin Dikici, seminere 1’inci Ordu Komutanlığı ile 15’nci Kolordu Komutanlığı’nın emirleri gereği katıldığını belireterek, şunları söyledi:
“Balyoz Güvenlik Harekâtı, benim bağlı bulunduğum Ege Ordu Komutanı planı olmadığı için hatırlamıyorum. Ayrıca Oraj, Çarşaf ve Sakal planlarını duymadım. Plan seminerleri ve Harp oyunları gerçek arazide ancak farazi ve takma isimlerle icra edilir kural budur. Benim görevim lojistik şube müdürlüğü olduğu için adıma kayıtlı bir bilgisayar yoktu.”

Haberin Devamı