Gazete Vatan Logo

Balkanlar'ın lezzet merkezi: Saraybosna

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, günümüzde dek bozulmadan ulaşmış. Şehir, yemek kültürü açısından yerel lezzetlerin yanı sıra Türk mutfağının da izlerini taşıyor...

Balkanlar'ın lezzet merkezi: Saraybosna

Bizde hava durumu “Balkanlar'dan gelen...” diye başladı mı biliriz ki soğuk geliyor. İstanbul daha soğuğu atlatamadı, Balkanlar'ın büyük bir kısmı ise hala kar altında. Onun için bu hafta oralardaki bir şehirden bahsetmenin tam zamanı diye düşündüm. Saraybosna sadece kışın beyaz örtüsünün altında değil, her mevsimde bir başka güzel olan bir şehir.

Bütün bunlara ilave olarak Saraybosna son derece lezzetli bir şehir, hele bu satırların yazarı gibi börek ve köfteyi çok seviyorsanız. Bosna 15'inci yüzyılın ortalarından 1878’de Avusturya-Macaristan tarafından işgaline kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası, Saraybosna da imparatorluğun Balkanlar'daki en önemli yerleşimlerinden biriydi. Şehrin Osmanlı zamanından bozulmadan kalmayı başarmış Başçarşı ve etrafındaki mahallelerden bunu görmek mümkün.

Türkiye'den giden herkes köfte yiyor

Şehirde tabelalarında “buregdzinica” ve “cevabdzinica” yazan dükkanlar görüyorsunuz. Börekçi ve köfteciler, Osmanlı’dan kalan lezzetleri sunmaya devam ediyorlar. Ünlü boşnak böreğini yemek için en iyi yer tabii ki Saraybosna. Başçarşı'nın hemen yanıbaşındaki ‘Buregdzinica Saç’ kentin belki de en iyisi. Börek odun ateşinin üstünte sacta pişiyor; nar gibi kızarmış peynirli, ıspanaklı, kıymalı Boşnak böreklerininin arasında zevkten kendinizi kaybedebilirsiniz. Saraybosna'da iyi köfteci çok, ama ben size Galatasaraylı eski gol kralı Tarik Hodziç'in köftecisini önereceğim. Türkiye'den Saraybosna'ya giden her ünlü burada köfte yiyor olmalı ki Cumhurbaşkanlarımız, eski futbolcular, Tarık'ın Galatasaray yıllarının anılarıyla birlikte fotoğraflarıyla duvarları süslüyorlar. İncecik bir pide ile örtülmüş lezzet bombalarına üstlerine doğranmış beyaz soğanların katkısı inkar edilemez!

Haberin Devamı

Esnaf lokantalarını ihmal etmeyin

Saraybosna, tabii ki sadece börek ve köfteden ibaret değil. Şehirde 100 yıllık Hadzibajriç gibi esnaf lokantaları da var. Burada sadece cuma günleri çıkan "klepe" kendini ravioli sana bir mantı kıvamında, üzerindeki yoğurdu ile çok lezzetli. Boşnakların en sevdikleri yemeklerden sahan da mutlaka denenmeli. Minik köfteler, dolmalar ve çeşitli sebzeler birlikte pişirildikleri sahana sularını bırakıyorlar, siz de ekmeğinizi banmaya doyamıyorsunuz.

Haberin Devamı

Ve son olarak havalimanının hemen yanındaki Ilıca'daki Brajloviç'e mutlaka gitmelisiniz. Nehir kıyısındaki bu harika et lokantası "karışık ızgara"yı başka bir boyuta taşımış. Bu et cennetinde mutlaka denenmesi gereken yemek ise bir ekmeğin içine bütün suyunu bırakacak kıvamda pişmiş dana sırtı. Ekmeğin etten bile daha lezzetli olabileceğini şaşırarak göreceksiniz. Bosna bir kırmızı et cenneti. Mostar yolundaki Jablanica'da Neretva nehri manzaralı Zdrava Voda restoranda su değirmenlerinin çevirdiği körpe kuzular, ama yok, Mostar ve onlar başka bir yazı konusu...