Gazete Vatan Logo

Bakanlık isimleri bile savcılığa vermemiş!

Soma maden faciasında bilirkişi raporu ve suç duyurusunda madeni inceleyip eksik bulmayan müfettişlerin de aralarında olduğu çok sayıda kamu görevlisinin soruşturulmasına ilgili bakanlıklar

izin vermedi. Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, “Bakanlık savcılığa isimleri dahi bildirmedi” dedi

Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 301 kişinin öldüğü maden kazasıyla ilgili soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekede, tutuklu sekiz şirket yöneticisinin ağırlaştırılmış müebbet, amir konumundaki sekiz kişinin müebbet ve 29 çalışanın ise 2 ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak faciada bilirkişi raporuyla sorumluluğu bulunduğu tespit edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda çalışan kamu görevlileri fezlekede yer almadı.
Bakan: İzin vermedim
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada savcılığın istediği soruşturma iznini ideolojik bulduğunu belirterek, “Soma soruşturmasında savcılığa izin vermedim. Şimdi beni ve bürokratlarımı sorumlu tutmak sorunu çözecek mi? Bu tür olayların tek sorumlusu biz miyiz?” dedi.
‘O görevliler yargılanmalı’
VATAN’a konuşan Manisa Barosu Başkanı Veysel Balkız, “Yargılanması gereken kaç kamu görevlisi olduğunu bilmiyoruz. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kamu görevlilerinin isimlerini bile savcılığa vermedi. Bu kişilerin sadece sıfatları belli. Eğer müfettiş raporları düzgün tutulsaydı bu kaza önlenebilirdi” dedi.
Enişteye de izin yok
18 Mart 2014’deki son denetimi yaparak noksan bulunmadığını raporlayan İş Başmüfettişi Emin Gümüş ve yardımcısı Ersin Bulut’un da aralarında bulunduğu 12 müfettiş ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer için de Bakan Çelik soruşturma izni vermedi. Emin Gümüş’ün, Soma Kömür İşletmeleri’nde Maden Projelendirme ve Etüt Müdürü Hayri Kebapçılar’ın eniştesi olduğu ortaya çıkmıştı.
İŞTE FEZLEKEDEKİ SUÇLAMALAR
Yarım havayla çalıştırılmışlar
İddianameye dönüştürülmek üzere Akhisar Başsavcılığı’na gönderilen fezlekede kurtarılan 161 işçi ’mağdur müşteki’, ölen 301 işçinin 212 yakını da ’müşteki’ olarak yer aldı. 425 kişi de tanık olarak gösterildi. Fezlekede olayın, U-3 trafosu bölgesinde ’Topuk’ olarak bırakılan kömürün kontolsüz olarak kendiliğinden yanması sonucu oluşan karbonmonoksit gazının temiz hava girişine ulaşması, temiz hava ile temas etmesiyle birlikte, kor olarak yanmaya başlamasından dolayı meydana geldiği anlatıldı.
Fazla üretim
Fezlekede madenin yıllık planlamanın 2.5 katı fazla üretim yaptığı, 2 bin 226 kişiye göre yapılan temiz hava vantilatörlerinin gücünün, işçi sayısının 3 bin 367’ye çıkmasına rağmen değiştirilmediğine yer verildi. Vantilatörlerin yönetmeliklere aykırı olarak hava akımını ters yöne çevirecek nitelikte olmadığı saptandı. Kaza anındaki gibi acil durumlarda işçilerin çıkışını sağlaması projede yer alan TKİ’nin 2010’da onayladığı yeni galerinin de, fazla kömür elde etmek için üretim sınırlarındaki değişikliklerden dolayı yerine getirilmediği de yer aldı.
Maskeler 20 yıllık
Fezlekeyle, TÜBİTAK’ın incelediği karbonmonoksit maskelerinin de bir bölümünün raf ömrünü tamamladığı, bir bölümünün filtrelerinin paslandığı ve tüm maskelerin 20 yıl önce üretildiği de ortaya çıktı.

Haberin Devamı