Gazete Vatan Logo

Bakanlığın `Karne parası' genelgeleri şaşırttı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, `Karne parası' konusunda aldığı farklı kararlar, okul yöneticileri öğrenciler ve veliler arasında şaşkınlığa yol açtı

Önce Öğrencilerden karne parası olarak 15 Ykr toplanması istendi. Bir hafta geçmeden karar değiştirildi. Bakanlık karnelerin `bedava' dağıtılacağını açıklarken, öğrencilerden toplanan paraların iade edilmesi için genelge yayınlandı. Uygulamayı eleştiren okul müdürleri, "Bir haftada ne oldu da karar değiştirildi. Çocuk oyuncağı gibi" yorumunda bulundu.

MEB Yayımlar Dairesi Başkanı Şadi Keskin'in, Bakan adına imzasıyla yayınladığı 9 Ocak 2007 tarihli genelgeyle, 2006- 2007 eğitim öğretim dönemi için il milli eğitim müdürlüklerinin karne ihtiyacını belirlemesi ve bu ihtiyacın faksla bildirilmesi istendi. Aynı genelgede yüzde 25 indirimli, KDV dahil karne başına 15 Ykr alınacağı, karne bedellerinin de Devlet Kitapları Döner Sermayesi Müdürlüğü'nün bildirilen hesabına yatırılması istendi.

Ancak bir hafta sonra 16 Ocak'ta bu kez karar değiştirildi. Karnelerin ücretsiz olacağı duyuruldu. Yeni bir genelge ile öğrencilerden toplanan karne parasının iade edileceği bildirildi. Paranın iadesi için okul müdürlüklerinin internet ortamında banka adı ve hesap numalarını bildirmeleri istendi. Bu tür uygulamaların, Milli Eğitim Bakanlığı'na yakışmadığını belirten bazı okul müdürleri tepkilerini şöyle dile getirdi:

"Her yıl karne parası karşımıza çıkar. Bakanlık, `sakın karne parası almayın', der. Ama ihtiyaçlarımızı da kayıt, karne, diploma dönemlerinde velilerden toplayacağım bağışlarla karşılamamız istenir. Tavşana kaç, tazıya tut örneği. Şimdi bir başka komiklik yaşandı. Gerekçe göstermeden `para topla' deniyor, yine gerekçe göstermeden `paraları iade edin', deniyor. Gel de bunu öğrenciye, veliye anlat. Tek tek öğrenciden para toplandı, şimdi kuruş kuruş iade edilecek. Öğretmenin öğrenci karşısında düşeceği durumu gören, düşünen yok."

Haberin Devamı