Gazete Vatan Logo

Bakan Ergün otomobil sektörünü uyardı!

Babalara ithal otomobil fırçası attı ‘2. Devrim’i ilk üreten kazanır’ dedi

20 milyar dolar ihracata ve 1.2 milyon adetlik üretime koşan otomotiv sanayicilerine seslenen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, “Tüketici tatmin olmadığı için satılan araçların üçte ikisi ithal. Otomotivde dış ticaret dengesi eksiye gidiyor. Bunun kurtuluşu yerli otomobilde. Fiat ve Ford’a sesleniyorum; hafif ticari üssü olmak yetmez, Türkiye’de binek oto da üretin” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli sanayicilere yaptığı ‘Babalar burada, artık yerli otomobilimizi üretelim’ çağrısı sonrası düğmeye basan Otomotiv Sanayi Derneği’ne (OSD) ‘İthalat artıyor, yerli markamızı bir an önce yaratalım’uyarısı geldi. Sanayi Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de iç pazar satışlarının sadece üçte birini yerli ürünlerin oluşturduğunu belirterek, “Demek ki tüketici üretilen modellerden tatmin olmuyor. Bu yüzden ithalat arttı” dedi. OSD’nin 37’nci Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Bakan Ergün, Türkiye’nin en önemli sektörünün otomotiv olduğunu belirterek, hükümet olarak büyük destek verdiklerini söyledi. Ergün, “2010’da otomotiv satışları tarihi seviyeye ulaştı. Bu yılın Ocak-Şubat aylarında da yüzde 100 artış sağlandı. 2 yıl içerisinde 1 milyon adetlik araç satışına, 5 yılda da 1 milyonluk binek oto pazarına ulaşılacaktır” dedi.

İthalat uyarısı

Otomotiv sektörünün en büyük çatı örgütünün 15 üyesine seslen Bakan Ergün, ithalattaki artışa dikkat çekerek, uyarmayı ihmal etmedi. Bakan Ergün, şunları kaydetti: “Türkiye’de satılan araçların üçte ikisi ithal. Otomotivde dış ticaret dengesi 5 milyar dolardan geçen yıl 393 milyon dolara geriledi. Bu rakam tehlikeli boyuta geldi, bunun uyarmak lazım. Pazar 2011’de bu canlılığını sürdürürse dış ticaret dengesi eksiye dönecek. 1 milyon adetlik satışta bu tehlikeli hale gelecek. Bu yüzden tekrar tekrar çağrıda bulunuyoruz ‘Kendi markanızı yaratın’ diye. 2015’te 50 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için 3 yeni model üretmek yerine, kendi tasarımımızı yaratalım çok daha mantıklı olur. Sadece montaj yetmiyor, kalitemiz ortada. Biliyoruz yerli marka yaratmak zor ama idealist ve cesur olmak gerekiyor. Hükümet, destek veriyor. Halk böyle bir aracı istiyor. 1 milyon adetlik bir pazarda yerli markanın yüzde 20 Pazar payı alacağını düşünüyorum, müsterih olun. Helvayı yapacak her şey var. İdealist ve cesur bir usta lazım.”

Giremeyen ‘Keşke’ diyecek

Bakan Nihat Ergün, bir şirketin yerli otomobil işine gireceğini ve başarılı olacağını belirterek, “Giremeyen keşke diyecek, erken davranan kazanacak” diye konuştu. Bakan Ergün, OSD Genel Kurulu’nda Türkiye’nin iki büyük otomotiv devi Ford Otosan’ın Genel Müdürü Nuri Otay ile tofaş CEO’su Ali Pandır’a bizzat seslenmeyi de ihmal etmedi. Ergün, “Mesela Fiat, Türkiye’yi hafif ticari araç üssü olarak kullanmak istiyor. Ancak buraya verebileceği birçok global ürünü var. Halihazırda Türkiye’de üretilen model (Fiat Linea’yı kastederek) yeterli değil, ihtiyaçları karşılamıyor. Türkiye’ye uluslararası bir araç verilmeli. Aynı şekilde Ford da öyle. Türkiye, Ford’un hafif ticari araç üretim merkezi. Ancak 50 bin binek otomobil satıyorlar ve bu alanda en büyüklerden biriler. Yani ithal otoda pazar payları büyük. Ford Otosan’dan da yerli binek otomobil bekliyoruz.” OSD’nin yerli otomobil konusunda hazırladığı raporu merakla beklediklerini ifade eden Bakan Ergün, “Ancak OSD’den beklediğimiz bu işin neden olmayacağı değil, nasıl olacağı konusudur. Biz onlardan bir yol haritası bekliyoruz. ‘Bu imkansız’ demek kolay, yerli otomobil geliştirmek zor ama imkansız değil” açıklaması yaptı.

Yerli oto raporu seçimden önce Başbakan’da

OSD Başkanı Kudret Önen, yerli otomobille ilgil hazıladıkları raporu Mayıs-Haziran ayı gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunacaklarını açıkladı.

Otomotiv üretimi 1.2 milyon adetle rekor kıracak

Global krizden hızlı çıkan Türk otomotiv sektörü bu yıl üretimde rekor kıracak. OSD Başkanı Kudret Önen, Ortadoğu’da devam eden olaylar ve Japonya’da ortaya çıkan üzücü depremin etkilerine rağmen bu yıl üretimde iyi bir performans beklendiğini söyledi. Türkiye’nin geçen yıl otomotiv üretiminde yüzde 26 artışla 1 milyon 94 bin adede ulaştığını ve dünyada 16. sırada yer aldığını kaydeden Önen, AB pazarında talebin çok yavaş artması nedeniyle ihracatın sınırlı bir yükseliş göstereceğini belirterek, “2011’de Türk otomotiv sanayii ihracatı 900 bin adet ve toplam 19 milyar ABD Doları civarında olacak. Bununla beraber; ihracattaki bu artış ile üretimin 1,2 milyon düzeyine çıkmasını öngörüyoruz. 2011 yılı ilk iki aylık sonuçlar da bu beklentilerimizi doğrular şekilde seyrediyor” dedi.

Koç’un CEO’su Turgay Durak OSD yönetiminden ayrıldı

OSD 37. Genel Kurulu sonucunda yeni yönetim kurulunu belirledi. Koç CEO’su Turgay Durak yeni yönetimde yer almazken yeni yönetim şu isimlerden oluştu: “Kudret Önen, Mehmet demirpençe, Tarık Tunalıoğlu, Hapip Aşı, Münür Yavuz, Ömer lütfü Albay, Nuri Otay, Ali pandır, Serdar Görgüç, Tamer Ünlü, İsmail Sümer, Süer Sülün, İzzet Kalaycı, Murat Selek, Orhan Özer.”

Haberin Devamı