Gazete Vatan Logo

Bakan Çelik'ten önemli açıklamalar!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Meclis'te konuştu. Gündem Soma ve İş güvenliği yasası... Bakan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

* Bareti vermek yeterli değil, bareti kullanıp kullanılmadığını kontrol etmek de önemli

* 28 ülke tarafından onaylanmış son derece önemli bir yasa

* 2010 yılından itibaren özellikle madenlerle ilgili yeni bir teftiş politikası getirdik. Her yıl programlı teftiş. 160 maden ocağı var. Bunun yanında ihbar ve şikayet üzerine yaptığımız teftişler var.

Hangi koşullarda ocak kapatılır

-Ocakta ikinci çıkış yolu yoksa,

-Mekanik havalandırma yoksa,

- Yedek enerji kaynağı yoksa,

- Teçhizat patlamaya karşı korunaklı değilse,

- Sensor yoksa,

- Kullanılan ekipman standartlara uygun değilse o işletme kapatılır.

* Bu bahse ocakla ilgili 8 kez programlı teftiş yapmışız 8 kez ihbarlı teftiş yapmışız. Bulunan noksanlar giderilmiş.

* Tablo aslında vahim 160 ocak 162 kapatma...

* Teftişi yapan maden mühendisi ve iş teftişte olan arkadaşlar. Teftiş anlık bir hadise, olmazsa olmazlar değerlendiriyor ve rapor haline getiriliyor.

* Ocak canlı bir organizma burada bir saat sonra neyin olacağını bilmiyorsunuz. Bu yüzden yasa işyerinde iş güvenliği uzmanı, teknik nezaretçi ve sağlıkçı işyerinde bulunmalı. Ve rapor defteri tutulmalı.

* Demek ki madende 24 saat gelişen olayları bildirecek uzman var, bunları rapor ettikleri belgeler var. Hepsine savcılık el koymuş durumda nerede hata ve eksik var çıkacak ortaya. Yapısal sorunlar var.


* 160 yıllık Zonguldak’ta maden ocaklarımız var. 300 kilometrelik alanlar. Bu sistemde yapısal sorunlar tabii ki var. 3 kıtanın arasında getirdiği rezerv ve çalışma koşulları açısından ciddi sıkıntılarımızı var.

* Burada bu araştırma önergesi çok önem arz ediyor. Önemli tespitler ortaya çıkacak. Bu olayda kimse suçlu ortaya çıkacak endişeniz olmasın.





Haberin Devamı