Gazete Vatan Logo

Bakan Albayrak'tan enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AB-Türkiye Ekonomik Diyalog toplantısının açılışına katıldı. Toplantı, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ortak başkanlığında açıldı. Toplantı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Albayrak ekonomik hedefler ile ilgili olarak, “2019 enflasyon hedefimizi yüzde 15,9 olarak açıklamıştık. Enflasyonun hedeflediğimiz yönde gittiğine dair net sinyaller alıyoruz." diye konuştu.

Bakan Albayrak'tan enflasyon açıklaması

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB'nin Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc, Avrupa Komisyonu Kabine Başkanı Matej Zakonjsek katıldı. Toplantı sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ortak açıklama yaptı.

Basın toplantısında enflasyonla ilgili önemli mesajlar veren Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:Bugünkü küresel iklimde yaşanan tüm bu gelişmeler ışığında ekonomik konulardaki diyaloğun ne kadar fazla olduğunun bir kez daha altını çizdiğimiz çok verimli ilk bölüm toplantıları gerçekleştirdik.

İş dünyasının farklı kesimlerinin bir arada bulunduğu, özellikle hem Türkiye hem AB tarafından en üst düzey kuruluşlarının başkanlarının temsil ettiği sürede bir çok önemli konuyu ele aldık.

Haberin Devamı

Özellikle iş dünyasının gündeme getirdiği noktalarda, Türkiye-AB ticaret hacminin ki 165 milyar dolara yaklaştı, gayet dengeli bir işbirliği. Son 15 yılda 3-4 katı arttığı resim içerisinde bugün artık korumacılık politikalarının, çoğulculuğun yerini serbest ticaretin yerini çok farklı politikaların aldığı dünyada Türkiye ile AB arasındaki ekonomik işbirliğinin ne kadar büyük bir önem arz ettiğinin eskisinden çok daha hassas ve dikkatli şekilde geliştirilmesi gerektiğinin altını çizmiş olduk.Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Türkiye ile müzakerelerin bitmediğini sadece durduğunu sölyedi. Katainen ayrıca Türkiye ile normal bir siyasi diyalogu sürdürmeye devam etmek istediklerini belirtti.

2019 yılı için hedef enflasyonu 15,9 açıklamıştık. Ve bu noktada baktığımızda Ocak ayı ve Şubat ayı; sahadan aldığımız hem para politikalar, hem mali politikalara uygun olarak hedeflediğimiz düzeyde gittiği yönünde net sinyaller alıyoruz. Bu para ve maliye politikalarının güçlü, altı ayda verdiği refleksle ilişkili... Ekonomide algı çok önemli. Türkiye 5-6 ayda reel olmayan bir kırılganlıkla karşı karşıya kalmıştı. Yeni Ekonomi Programı'nda karşılık verdik.

Haberin Devamı

Türkiye'nin son 5-6 ayda reel olmayan bir kırılganlıkla karşı karşıya kaldı.

2019 ekonomik hedeflerini çok rahat tutturacağımızı düşünüyorum.

3 konuda gerek Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi ve ortak değerler konusu önemli konular. Türkiye-AB ilişkileri günlük ilişkiler değildir. Yüzyıllardır süregelen bir ilişki. Bugün komşuyuz, yarın da komşu olacağız. Her ortamda ifade ediyorum. Taahhütlerin onurlandırılması hayata geçirildikçe karşılıklı ilişkiler daha iyi konuma gelecek.

"TÜRKİYE İLE MÜZAKERELER BİTMEDİ"
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Türkiye ile müzakerelerin bitmediğini sadece durduğunu sölyedi. Katainen ayrıca Türkiye ile normal bir siyasi diyalogu sürdürmeye devam etmek istediklerini belirtti. Katainen, "Türkiye'ye Avrupa ülkesi gözüyle bakıyoruz ve yapılan ekonomik reformlar umut vaat ediyor" dedi.

Haberin Devamı