Gazete Vatan Logo

Bahar şenliğinde provokasyon!

Bahar şenliğinde  provokasyon!

Ağrı Diyadin’de bahar şenliğinde güvenliği sağlamaya giden jandarmaya yaklaşık 50 kişilik PKK’lı grup tarafından ateş açıldı, 4 asker yaralandı. 5 teröristin etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Çatışmada 10 bine yakın mermi harcandığı öğrenildi.

2013 baharından bu yana devam eden barış sürecinde dün ürkütücü bir gelişme yaşandı. Türkiye güne, Genelkurmay’ın internet sitesinden yaptığı ‘PKK’yla çatışma’ haberiyle güne başladı. Saat 10:33’de TSK’nın internet sitesinden paylaşılan açıklamada, PKK’lı teröristler tarafından Ağrı’nın Diyadin ilçesinde askere ateş açıldığı ve 4 askerin yaralandığı bilgisi paylaşıldı. TSK tarafından yapılan bu açıklamadan sonra da bölgede çatışmalar gün boyu sürdü.
İhbar telefonları geldi
Çözüm sürecinin başladığı 2013 Ocak ayından itibaren ilk defa kapsamlı askeri operasyona dönüşen olay, Diyadin’e bağlı Yukarı Tütek köyünde yapılması planlanan Bahar Şenliği ile başladı. Güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre, yörede yaşayan sivil halktan şenlikle ilgili bir çok ihbar ve şikayet telefonu geldi. İhbarlarda, ‘PKK bahar şenliğine katılmamız için baskı yapıyor, şenlikte seçim propagandası yapacaklar, seçimler için baskı uygulayacaklar’ denmesi üzerine Ağır Valiliği tarafından şenliklerde güvenlik sağlanması için jandarmaya talimat verildi. Ağrı İl Jandarma Komutanlığı’nca şenliğin güvenliğini sağlamak için 15 tim gönderildi. Askerler köye doğru giderken yüksek noktalardan ateş açılmasıyla birlikte de gün boyu sürecek çatışmalar başladı.
Sikorskyler gönderildi
PKK’lı teröristlerin açtığı ilk ateş sonucunda 1 üsteğmen olmak üzere 3 uzman çavuş yaralandı. İlk ateşin çıkmasından sonra teröristlerle asker arasında sıcak çatışma çıktı. Bölgeye yeni askeri birlikler, insanlı keşif uçağı ve Sikorsky helikopterlerin gönderilmesiyle birlikte havadan da terörist gruba müdahale başladı. Güvenlik güçleri akşam saatlerine kadar süren çatışmada 5 terörist öldürüldü, bir teröristte yaralı olarak ele geçirildi. Grubun ise yaklaşık 50 teröristten oluştuğu belirtti.
10 bin mermi
Kaynaklar, teröristlerin hakim tepeye önceden konuşlanarak, ağır silahlarla tahkim ettikleri gelen ihbarın ardından teyit edildiği bilgisini verirken, teröristlerin 10 saati aşkın bir çatışma gücü elde etmesinin, tepede ciddi oranda mühimmat yığınağı yaptıklarının göstergesi olduğunu kaydetti. Çatışmada 10 bine yakın mermi harcandığı öğrenildi.
Son 27 ayın en büyük çatışması
- 13 Ocak 2013’te Mardin Nusaybin’de bir eve düzenlenen baskında çatışma çıktı. 1 PKK’lı öldürüldü.
- 3 Şubat 2013’te Tunceli ile Pülümür ilçesi arasında bulunan Dokuzkaya Bölgesi’nde PKK ile asker arasında çatışma çıktı
- 24 Ekim 2014’te Kars’ın Kağızman ilçesinde hidroelektrik santraline saldırı düzenleyen 4 PKK’lının 3’ü çatışmada öldü.
- 25 Ekim 2014’te Hakkari Yüksekova’da sivil kıyafetli 3 askere silahlı saldırıda bulunuldu. 3 askerimiz şehit oldu.
- 7 Ocak 2015’te Cizre’de polislerle PKK’lılar arasında çatışma çıktı, roketli saldırıda 2 polis yaralandı, 2 PKK’lı öldü.
- 19 Ocak 2015’te Şırnak Silopi’de uluslararası ipek yolunu trafiğe kapatan PKK sempatizanları, TIR’ları barikat olarak kullanıp polisle çatıştı.
- 25 Mart 2015’te PKK Dağlıca’da 3 adet havan atışı yaptı. Havan atışının yapıldığı bölge fırtına obüsler tarafından anında ateş altına alındı.
GENELKURMAY’DAN AÇIKLAMA: ‘Şenlikte oy baskısı yapacaklardı’
Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde, terör örgütünün açtığı ateş sonucu 4 askerin yaralandığı belirtilirken şöyle denildi: “11-12 Nisan 2015 tarihinde Ağrı İli Diyadin İlçesi Yukarı Tütek Köyü bölgesinde bölücü terör örgütü mensupları tarafından organize edilen ve ’Bahar Şenliği’ olarak isimlendirilen etkinlikte bölücü terör propagandasının yapılacağı, vatandaşlarımıza seçimde destekledikleri adaylara oy vermeleri konusunda baskı uygulanacağı yönünde bilginin alınması üzerine, kamu düzeninin bölgede sağlanması için Ağrı Valiliğinin talimatı ile Ağrı İl Jandarma Komutanlığı’nca 15 timden oluşan güvenlik gücü 10-11 Nisan gecesi bölgeye sevk edilmiş, unsurlarımıza teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılmıştır. Ateşe derhal karşılık verilmiş ancak, teröristlerce açılan ilk ateş esnasında 4 askeri personelimiz çeşitli yerlerinden yaralanmıştır.”
‘Barışa dinamit çözüme balta’
Sakarya’da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyadin’deki olaylarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Ülkemizdeki barış ortamını dinamitlemeyi, çözüm sürecini baltalamayı amaçlayan bölücü terör örgütü aziz milletimizin güvenliğini sağlamak için görev yapan güvenlik güçlerimize saldırdı. Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Çatışmalar devam ediyor. 25 terörist güvenlik güçlerimize karşı çatışmanın içinde.”
‘Seçimin güvenliği sağlanacak’
Başbakan Ahmet Davutoğlu Twitter’dan, “Ağrı’daki hain saldırıya gerekli cevap Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından veriliyor. Az önce Genelkurmay Başkanımız ve İçişleri yetkililerimizden tekrar bilgi aldım. Kimse şüphe etmesin. İnsanlarımızın özgür iradeleriyle oy kullanacakları seçimin güvenliği mutlaka sağlanacaktır” diye yazdı.
‘Ateşle oynayan kendisi yanar!’
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da bir tweet attı: “Siyasal rekabete baskı, şiddet ve silah karıştırmak, halkın iradesine zorla ipotek koymaya çalışmak kabul edilemez. Kamu düzenine, seçim güvenliğine ve millet huzuruna yönelik girişimlere müsamaha gösterilemez. Ateşle oynayan kendisi kaybeder. Seçimde silahtan medet ummak acziyettir, milli iradeye saygı duymamaktır. Örgüt destekli particilik son bulmalı.”
‘Tüm tedbirleri almaya kararlıyız’
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yukarı Tütek köyü civarında “terör örgütünün, vatandaşlara baskı uygulayacağı ve terör örgütünün propagandasının yapılacağı” bilgisi üzerine, kamu düzeninin sağlanması amacıyla birimlerin sevk edildiği belirtildi ve “Saldırı, kamu düzenine ilişkin hassasiyetimizi doğrulamakta ve tedbirlerin gerekliliğini göstermektedir. Devletimizin tüm kurumları gerekli tedbirleri almaya ve uygulamaya kararlıdır” denildi.
‘Genelkurmay, AKP’ye çalışmaktan vazgeçsin’
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, saldırıya ilişkin, “Üzücü ve kaygı verici bir gelişme. Tam olarak nasıl gerçekleşmiş, iyi araştırılması soruşturulması lazım. Nihayetinde barış süreci diye bir süreci hep birlikte sahipleniyorsak silahlar sussun diye, kimse ölmesin, öldürülmesin, yaralanmasın diyedir. Bence herkesin buna dikkat etmesi lazım” dedi. Genelkurmay’ı da eleştiren Demirtaş, “Genelkurmay AKP’ye çalışmaktan vazgeçse iyi olur artık. Bu ülkenin ordusudur, bir partinin ordusu değil. Kendileri de seçime giren bir parti değiller. Bu tür seçime endeksli açıklamalar veya adaylıkla ilgili spekülasyon yapacak açıklamalar yapmasalar iyi olur tabii ki.”
HDP İL BAŞKANI: Onlar da şenliğe katılacaktı
Diyadin’in Boyalan Köyü’ne gelen HDP Ağrı İl Başkanı Sabri Tayfur bugün Yukarı Tütek Köyü’nde ’Bahar Festivali’ ve fidan dikme etkinliğini planlandığını anlattı. PKK’lıları kastederek “Onlar da şenliğe katılacaktı” diyen Sabri Tayfur, şunları söyledi: “Biz parti olarak bu tür kaos ortamını bertaraf edebilmek için de buraya geldik. Özellikle Diyadin merkezde sivil kesimi tamamen durdurduk. Sadece heyet olarak buraya geldik. PKK ile devlet güçleri arasında çatışma çıktığını söylüyorlar. Onlar da burada şenliğe katılacaktı.”
Yollar tutuldu
Diyadin ile Yukarı Tütek’e giden yol üzerindeki ilk köy olan Boyalan’da konuşlanan askerler, bölgeye giriş çıkışları kontrol altına aldı.

Haberin Devamı