Gazete Vatan Logo

Bahar depresyonu ile savaşan 7 besin

Yağ oranı yüksek balıklar: Balığın içerdiği Omega3 miktarı, balığın yağ oranıyla doğru orantılıdır.

Bahar depresyonu ile savaşan  7 besin

Omega3 ise uzmanlar tarafından depresyonla savaşmada en doğal yol olarak gösteriliyor.

D vitamini bakımından zengin besinler: Amerika’da yapılan 20-90 yaş arası 12600 kişinin katıldığı bir araştırmada kişilerin kandaki D vitamini seviyeleri ile depresyon belirtileri ilişkisi incelendiğinde, vitamin düzeyi düşük olanlarda depresyon belirtileriyle daha çok karşılaşıldı. Bol D vitamini için öncelikle en pratik yol güneşe çıkmak ancak süt ve süt ürünleri, birçok balık türü, mantar çeşitleri, maydonoz ve yulaf da tercih edilebilir.

İşlenmemiş ürünler: College London Üniversitesi’nden Dr. Andrew McCulloch, işlenmemiş gıda diyetlerinin depresyon riskini en aza indirdiğini belirtiyor.

Bitter çikolata: Yapılan çalışmalar, haftada birkaç kere bitter çikolata yemenin stres ve depresyona neden olan hormonları azalttığını gösteriyor.

Probiyotik besinler: Bağırsaklarda bulunan birçok hormonun beyinde de bulunması, bu iki organ arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor. Psikolojik durumlarda ishal olunması, kabızlık, gaz gibi durumlar bunun bir işareti. Rahat bağırsaklar beyindeki stres ve anksiyeteye neden olan hormonların da azalmasını sağlıyor. Probiyotik besinler için yoğurt, kefir ve turşu çeşitleri tüketilebilir.

Haberin Devamı

Çinko yönünden zengin besinler: Çinkonun insan bedeninde 300’ü aşkın işlevi bulunuyor, bunlardan biri de depresyonla savaş. Çinko, sinir sistemi için önemli beyin hormonları içerir ve eksikliğinde depresyon,halsizlik gibi belirtiler gözlemlenir.

Düşük karbonhidratlı besinler: Karbonhidratlı gıdalar örneğin; beyaz ekmek, beyaz prinç ve asitli içecekler, kandaki şeker seviyesini azaltmak için bedende hormonal bir tepkiyi tetikler. Bu tepki ayrıca ruh hali değişimlerine, yorgunluğa, ve depresyonun diğer semptomlarına neden olur ya da artırır.