Gazete Vatan Logo

Bağırsak problemi olanlara tavsiyeler

Yeterince sıvı alınmadığında, özellikle lifli ve posalı gıdalar az tüketildiğinde, halk arasında "kabızlık" olarak adlandırılan bağırsak promlemleri ortaya çıkar

Ramazan'da karşılaşacağımız en büyük problemlerden bir tanesi bağırsaklarda tembelleşme ve kabızlıktır. Özellikle Ramazan'ın ilk haftasını geride bıraktığımız bugünlerde, birçok kişide karşılaşılabilecek bir problemdir. Doğal olarak az gıda alındığında ve yeterince sıvı tüketilmediğinide özellikle lifli ve posalı gıdalar az yendiğinde, ilerleyen "inlerde kabızlık kaçınılmazdır, zellikle Ramazan'dan önce de kabızlık problemi olan kişilerin bu dönemde kendilerine çok daha fazla dikkat etmelerini tavsiye ederim. İşte kabızlığa karşı bazı önemli öneriler:

1. Günde en az 1.5 litre ılık sıcağımsı su içiniz.

2. Rezene, sinameki gibi bağırsakları çalıştırmaya yarayan çayları ara sıra içiniz. Rezeneyi düzenli içmenizde bir problem yok. Ancak sinameki, uzun süre ve koyu içilirse bağırsal mukozasında bazı sıkıntılara yol açabilir.

3. Keten tohumu: İnatçı kabızlığı olan kişiler için günde bir çorba kaşığı kadar tercihan öğütülmemiş keten tohumu sahurda yenilebilir, çiğnenip yutulabilir veya müsli, kek, kurabiye, ekmek gibi çeşitli gıdalara karıştırılabilir.

4. Kepek ve kepekli ürünler: Kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli undan yapılan yiyecekler gi bi çeşitli gıdalarla günlük kepek miktarımızı arttırabiliriz. Kepek, bağırsaklardan geçerken su emilimini arttırarak dışkının su oranını ve miktarını çoğaltır.

5. Mürdüm eriği: Tazesi veya kurusu tercihan komposto şeklinde tüketilirse bağırsak çalıştırıcıdır.

6. Arpa: Normalde yemeğe alışkın olmadığımız ve mutfaklarımızda bulunmayan arpa, inatçı kabızlıkta yararlıdır. Arpayı düdüklü tencerede haşlanmış olarak kullanabilir, örneğin çorbalarınıza katabilir, yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz

7. Sebzeler: Özellikle pırasa, bamya, semizotu, bezelye, kabak gibi sebzeler ve genelde çoğu lifli sebzeler özellikle sulu ılık veya sulu sıcak yendiği takdirde bağırsak çalıştırıcıdır.

8. Taze meyveler: Bu mevsimde çıkmak üzere olan Trabzon hurması başta olmak üzere portakal, mandalina, kabuklarıyla beraber yenen bazı meyveler bağırsak çalıştırıcı olabilir.

9. Bazı bakliyatlar: Özellikle sulu ve sıcak yenen kuru fasulye, soya fasulyesi, mercimek gibi bakliyatlar.

10. Yağlar: Ramazan'da yeterince yağ alınmazsa bu bağırsakların çalışmasını engelleyebilir. Yağlardan özellikle sıvı olanları tercih ediniz. Her gün bolca zeytinyağına bandırılarak yenilen kepek ekmeği bağırsakları çalıştırır.

11. Hareket: Hiç hareket etmeyen ve özellikle hareketini kısıtlamış olan kişilerde kabızlık görülebilir. Düzenli yapılan egzersizler, karın kaslarının da çalışmasıyla bağırsak hareketlerini uyarırlar.

12. Bitkisel ilaçlar: Aloe vera içme jelleri, chorella tatlı suyu yosun özü, bazı özel ayurveda tabletleri, physillum husk ve bazı lifler ve bitkisel ilaçların da yararı olabilir.

13. Magnezyum: Bazı kişilerde magnezyum eksikliği de bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyebilir. Doktora danışarak alınacak doğal magnezyum preperatlarının da yararı olabilir.

14. Tahıllar ve müsli: Ramazan'da tam ve işlenmemiş tahılları ve müsliyi yeterince tüketmek de bağırsakları çalıştırıcı etki yapar. Tahılların özellikle çeperleri ve kepekleri, bağırsaklarda yaptıkları etkilerle yararlı olurlar.

15. Kuru meyveler: Sadece taze meyveler değil kuru meyveler de bağırsakları çalıştırıcı etki gösterebilirler. Özellikle kuru erik, incir, üzüm, mürdüm eriği, hurma hepsi bu konuda yararlıdırlar. Eğer üzerine 1-2 bardak ılık veya sıcak su içilirse bu etki daha da belirginleşir, unutmayın.

Haberin Devamı