Gazete Vatan Logo

Azerbaycan'a petrol darbesi

Azerbaycan'a petrol darbesi

Azerbaycan, devlet gelirlerinin yüzde 75'ini sağladığı petrol ve gaz fiyatlarındaki düşüş karşısında devalüasyona giden eski Sovyet ülkeleri arasına katıldı. 10 ayda ikinci kez parasını devalüe eden ülke, dalgalı kur rejimine geçerken, Azerbaycan Manatı, euro karşısında yüzde 47,88, dolar karşısında yüzde 47,63 değer kaybetti. Azerbaycan Merkez Bankası, devalüasyon gerekçesini, “21 Aralık itibariyle dalgalı Manat kur rejimine geçmeye karar vermiştir. Buna göre Manat kuru döviz piyasasındaki arz ve talep tarafından belirlenecektir” diye açıkladı.

PETROL İHRAÇ GELİRİNİN % 95'İ

Dolar/Manat kuru 1.55 olarak belirlenirken, bu seviye para biriminin 18 Aralık'a göre yaklaşık yüzde 47 değer kaybını gösteriyor. Banka, ayrıca artan dış şokları gösterirken, dalgalı kur rejimiyle ödemeler dengesinin sağlanmasını, döviz rezervinin korunmasını ve ekonominin rekabetçiliğini korumasının sağlanacağını belirtti. Azerbaycan ihracatın yüzde 95'ini, devlet gelirlerinin ise yüzde 75'ini oluşturan petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki değişime karşı özellikle kırılgan bir konumda.

Haberin Devamı

Opec'in üretimi fiyatlar üzerinde baskı yapıyor

Analistler, son gerçekleştirilen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında petrol üretiminde azaltıma gidilmeme kararı alınmasının fiyatlarda baskıyı artırdığını belirterek, küresel talep ile ilgili, beklentileri artıracak veri ya da gelişmeler olmadığı sürece yükselişlerin tepki olarak kalabileceğini ifade ediyor. Teknik olarak, Brent petrolün fiyatında toparlanmanın görülmesi için 40 doların üzerinde kapanış yapılması gerektiğini dile getiren analistler, aksi durumda 34 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da dün, 35,74 dolar seviyesinde işlem gördü.

36 doları gördü

Brent petrolün varil fiyatı, küresel arz fazlası endişeleriyle 36,12 dolara gerileyerek 11 yılın en düşük seviyesini gördü. Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen hafta 36,32 - 39,38 bandında dalgalanarak, haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 2,73 değer kaybıyla 36,63 dolardan tamamlamıştı. Son 2 aydır düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Çin piyasalarından baş- layarak etkisini artıran satışlarla dün, Temmuz 2004'den bu yana en düşük seviyesi olan 36,12 dolara kadar geriledi. Azerbaycan'da ise petrolün Aralık'tan bu yana kaybı yüzde 18'i aşıyor.Manat'ın dolar karşısındaki değeri en son Şubat ayında yüzde 33.5, euro karşısındaki değeri ise yüzde 30 devalüe edilmişti.

Haberin Devamı