Gazete Vatan Logo

Ayşe Teyze uçuşu sezdi!

Kurlardaki yükselişi önceden sezen yerli yatırımcılar geçen yılın ikinci yarısında 20 milyar dolarlık döviz aldı. Bu alımların 10.4 milyar dolarlık kısmı yerli bireysel yatırımcıdan geldi.

Döviz piyasasının en güçlü oyuncularından yerli yatırımcılar, yine kurlardaki yükselişi önceden tahmin etmeyi başardı. Son yıllarda profesyonellere taş çıkaran kararlar alan yerli yatırımcılar, döviz toplamaya başladıkları yılın ikinci yarısında 20 milyar dolarlık döviz alımı gerçekleştirdi. Bu alımların 10.4 milyar dolarlık kısmı bireysel yatırımcıların, geri kalanı da kurumsal yatırımcıların alımlarından kaynaklandı.

Mayıs ayı sonunda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemede frene basacağı beklentilerinin kuvvetlenmesi nedeniyle Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardan yabancı çıkışını hızlandırmıştı. Gezi Parkı olaylarının da etkisiyle kurların yukarı yönlü tırmanışa geçmesi döviz yatırımcısını alıma yöneltti. 28 Haziran’da 99.8 milyar dolar olan yerli yatırımcıların bankalardaki döviz tevdiat hesaplarındaki tutar, 27 Aralık itibarıyla 119.3 milyar dolara ulaştı.

Yerli yatırımcılar bu süreçte dolar hesaplarını 11.1 milyar dolar, euro hesaplarını da 3.9 milyar euro büyüttü. Yerli bireysel yatırımcıların aynı dönemdeki dolar alımları 5.5 milyar dolara, euro alımları da 2.5 milyar dolara ulaştı.

Merkez Bankası ikilem yaşıyor

Döviz tevdiat hesaplarındaki bu hareket İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’ın haberine de konu oldu. Fed’in parasal canlanma programını sona erdireceğini açıklamasının ardından Güney Kore ve Tayland gibi ülkelerin para birimlerinde olduğu gibi, Türk Lirası’nda da yüzde 7’lik kayıp yaşandığı belirtilen haberde şu değerlendirme yer alıyor: “Fakat özellikle Türkiye’nin Merkez Bankası keskin bir ikilem yaşıyor. Birçok yatırımcı, gelişmekte olan ‘kırılgan 5’li’ ülkeleri içinde Türkiye’yi, Fed’in parasal canlandırmayı sona erdirmesi karşısında belki de en hassas olanı diye işaret ediyor. Analizcilerin çoğu, para birimine istikrar kazandırmak ve yüzde 7 civarındaki enflasyonu yüzde 5 hedefine çekmek için faiz oranlarını artırmanın tek yol olduğunu düşünüyor.”

Gazete ayrıca, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nın düşüşü karşısında 6 milyar dolarlık döviz alımı taahhüdünde bulunmasına karşın, döviz rezervinin 40 milyar doların altında olması nedeniyle bunun piyasalara güven vermediğine dikkat çekiyor. 27 Aralık haftasında yabancı yatırımcıların 154 milyon dolarlık kağıt satışı nedeniyle, yıllık net para girişinin 0,9 milyar dolar düzeyine gerilediğini aktaran FT, bir önceki yıl bu miktarın 6 milyar dolar olduğunu hatırlatıyor.

Atakan: Yerli döviz almaya devam ediyor

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, mevduat sahiplerinin siyasi belirsizlik ve ABD ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle döviz hesaplarını artırmaya devam ettiğini belirterek, “Henüz bu hesaplarda bir çözülme işareti görmüyoruz” dedi. Atakan, kurda soluksuz yükselişin sürmesi nedeniyle döviz hesaplarına ilginin sürdüğünü, kurda bir gevşeme görülmesi durumunda ise hızlı bir çözülmenin görülebileceğini belirtti.“Geçmiş dönemlerde TL zayıfladığı zaman yerel yatırımcılar yeniden TL’ye dönme eğiliminde olurlardı. Bu kez aynı şey olmadı” diyen Standard Bank Ekonomisti Tim Ash, “Bu politik görünümün kötüleşmesi ve ödemeler dengesindeki belirsizliğin sonucu olabilir” dedi.

Merkez 2013 yılında 18 milyar dolar sattı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ekim ayında Enflasyon Raporu’nu açıklarken dövize olan talep artışını değerlendirmiş ve “Genelde trend olarak döviz yükseldiğinde mudiler satış tercih ediyor. Bazen soru işaretlerinin olduğu dönemde, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında olduğu gibi, biraz duraklamaya geçtiklerini hissettik. Fakat daha sonra belirsizlik azaldıkça hanehalkı da normale döndü” ifadelerini kullanmıştı.

Dolar kuru Türk Lirası karşısında 2013 yılında yüzde 20’nin üzerinde değer kazanırken Merkez Bankası, artışı durdurmak için 18 milyar dolar sattı.

Haberin Devamı