TRT şartnamesinde yer alan "yüksek ulusal kimlik" şartı!

Hiç bilgim olmayan bir konuda, N. Kurudere adında bir okuyucumdan şikâyet aldım. Gelen bu şikâyeti sizlerle paylaşmak istiyorum

Haberin Devamı

Hiç bilgim olmayan bir konuda, N. Kurudere adında bir okuyucumdan şikâyet aldım. Gelen bu şikâyeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakın sayın N. Kurudere neler diyor:

"Ben İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu, 30 yıl devlet hizmetinden sonra 16 yıl önce emekli olan, 3 çocuk sahibi, Ankara'da yaşayan bir vatandaşım. 16 yıldan bu yana 'Arkası Yarın' dizisini TRT1'de izlerim.

Bizim için önemli
Son 3-4 yıldan beri, tek tük tercümeler dışında gayet tatsız, basit, hiçbir edebi niteliği olmayan eserler (bunlara eser denirse) yayınlanıyor.

Geçen yıl oldukça yüksek mükafatlı 'Arkası Yarın' için eser müsabakası açıldı. Buradan da iyi bir eser çıkmadı. Bunun sebebini düşündüm. Zannediyorum buldum da...

Şartnamede ne isteniyor biliyor musunuz? Yazılacak eserin, 'ulusal kimliği yüksek' olma koşulu!

Bir yazara böyle şart koşmak, onun kalemini kırmak demektir. Böyle şartlar, okuduklarıma göre Hitler Almanyası'nda ve Stalin Sovyetleri'nde olurdu. Bizden kimseler bu şartlardan dolayı eser veremiyorlarsa lütfen ağırlığı yabancı eserlere versinler. Yoksa benim durumumdaki kadın ve erkekler gerçekten üzülecekler, inanınız, bu bizler için çok önemlidir."

TRT'nin böyle bir şart ileri sürdüğünü ilk olarak öğreniyorum. Yıllardır TRT'de oynayan yerli eserlerin 'ulusal kimliği yüksek' eserler olduğu mu iddia ediliyor?

Senaryonun önemi
Ben bu kanallarda öylesine sahneler izlediğimi hatırlıyorum ki, küfür, hakaret, küçük düşürme, dayak, aile bireyleri arası saygısızlık... Bu sahneleri izlemekten usandığım için kanalı değiştirmek zorunda kalmıştım. Hatta inanır mısınız, bu sahnelere rastladığımda hep içimden, "dur bir telefon edeyim de bu sahneler TRT'ye yakışıyor mu?" sorusunu sorayım diye düşünmüşümdür. Ama kimi arayıp bulacaksınız?

İster sinema, ister TV dizisi olsun, işin belkemiği senaryodur. Sadece televizyon dizilerinde değil, bence sinema sektöründe de dünya standardında senaryo yazabilen pek fazla sanatçımız yoktur. Aynı sizin gibi ben de yıllardır şunu merak edip dururum: Neden bizim sinemalarımızda genellikle 'mantık dışı' sahnelere rastlanır?

Brezilya dizileri
Sanatçı hür olmalıdır. Belki hayal gücü hikâyesini Hollanda'nın Rotterdam kentinde yaşatmak ister. Şayet öyle olursa TRT'de kabul edilemez mi böyle bir öneri? Herhalde edilemez çünkü böyle bir projede Türk ulusal kimliği çok öne çıkmayabilir.

Ama diğer taraftan Brezilya veya Meksika'nın ulusal kimliklerini izlemekte hiç sakınca görülmez çünkü buralarda çevrilen Latin Amerika dizileri rahatlıkla oynatılmaktadır.

Yetkililer bu şartnameyi bir daha gözden geçirseler iyi olur diye düşünüyor ve size teşekkür ediyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR