"Osmanlı uygarlığı"

Yeni yıl münasebetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan iki kalın kitap geldi. "Osmanlı Kültür ve Bilim Mirasının 700. Yıldönümü Anma Programı" çerçevesinde

Haberin Devamı

Yeni yıl münasebetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan iki kalın kitap geldi. "Osmanlı Kültür ve Bilim Mirasının 700. Yıldönümü Anma Programı" çerçevesinde "Osmanlı Uygarlığı" adı altında iki adet kitabın birincisi İngilizce, ikincisi ise Türkçe. Yani 2 ciltlik bir çalışma hazırlanmış ve bunun birinci cildinin Türkçe kopyasıyla ikinci cildinin İngilizce kopyası bana gönderilmiş.

Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. Günsel Renda'nın çalışması neticesi yayına hazırlanmış bu kitaplar gerçekten çok dikkate değer bir titizlikle Mas Matbaası' nda basılmış. Birinci cildin tercümanları Ellen Yazar ile Mary Işın'ı özellikle kutlamak gerekir.

Bu bölümde Osmanlı'da saray hükümdarlığına, devlet anlayışına, toplumsal ve ekonomik durumlara değinilmekle birlikte din ve düşünce, bilim ve eğitim, günlük yaşam ve iletişim gibi çok önemli noktalara da açıklık getirilmiş.

Muhteşem minyatürler, özel koleksiyonlardan resmedilmiş harikulade yağlı boya çalışmaları ve gravürlere bakmaya doyum olmuyor.

Bana Türkçe kopyası gönderilen ikinci ciltte, Osmanlı'da edebiyat, mimari ve güzel sanatlar, gösterim sanatları ve müzik konularına ilaveten Avrupa ile Osmanlı arasında sanatsal etkileşim konulan ele alınmış.

Osmanlı mimarisi, boyalı nakışlar, dokumalar, ipekli kumaş ve desenler, hat sanatı çalışmaları, halı sanatı, İznik tabak, sürahi ve vazoları gibi eserlerin hem anlatımı hem de olağanüstü görüntülerine yer verilen ikinci cilde de aynı birincisi gibi hayran kaldım.

Krallara layık
Kültür Bakanlığı'nın bu tür çalışmaları hepimizi çok sevindiriyor. Kelimeleri zor seçiyorum ama bir duygumu dile getirmek istiyorum. Böyle eserler çok çaba, çok zaman, çok yüksek standart, çok derin bilgi ve araştırma gerektiriyor. Yani halkımızın kitapçıya giderek hemen raftan çekip alabileceği bir çalışma değil bu. "Krallara lâyık" derler ya! İşte öyle bir çalışma. Ve bu titiz çalışmayı öyle birilerine muhakkak takdim ve hediye etmelisiniz ki alan da bunun kıymetini, çok güzel İngilizcesini, değerini takdir etsin.

Kültür Bakanlığı'nın bu eserleri yayınlamakla satıştan para kazanma gibi bir düşüncesi olmadığını biliyorum. Kendimi onların yerine koyuyorum ve düşünüyorum. Ben bu iki cildi nerelere hediye ederdim?

Çok kolay! Derhal Washington D.C.'deki Kongre Kütüphanesi'ne, Oxford, Cambridge ve ABD'deki tüm Ivy League eğitim kurumlarına ve her ülkenin parlamento kütüphanesine, Kennedy ve Nixon Kütüphaneleri'ne, Smithsonian Institute'a, British Museum'a, Metropolitan Museum'a, Versaille Kütüphanesi'ne, dünyanın en büyük 30 firmasının genel müdürlerine ve yönetim kurulu başkanlarına, Rupert Murdoch'a, Bill Gates'e, David Frost'a, Attenborough'ye, BBC World Yönetim Kurulu Başkanı'na, Public Broadcasting Service (PBS) Documentary Studies Bölümü'ne, Sotheby's'e vs...vs...

Bu muhteşem çalışmada emeği geçen herkese gönül dolusu takdir ve teşekkürlerimi sunuyor, kütüphanemde özel yerini bulacak hediyemi gönderen Sayın Erkan Mumcu'ya teşekkür ediyorum.

Dikkat...
Bu çocuklarımıza yardım elimizi uzatalım
Yiğityolu Köyü Mehmetçik İlköğretim Okulu'na bir yardım kampanyası başlatılmış. Diyarbakır'a 45 kilometre mesafedeki bu okul gerçekten yardıma muhtaç. Çocuklara giysi, ayakkabı, eldiven gibi ihtiyaçlara ilaveten, okula da katkıda bulunulması gerekiyor.

Bilgi için Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Şevket Yüce, Metin Direk, Şahin Demirkol veya Rıdvan Sadık'ı arayabilir ve (0 412) 221 35 34 / (0 536) 969 42 73 numaralı telefonlarla iletişim kurabilirsiniz. A.Ö.

DİĞER YENİ YAZILAR