Gazete Vatan Logo

Ayakkabının yeni köleleri!

Hazır giyimcilerden sonra ayakkabı üreticileri de Suriyeli işçiler için kazan kaldırdı. Ayakkabı üreticileri Suriyeliler’in düşük ücretle çalıştırılmasının huzursuzluğa yolaçtığını öne sürüyor.

Ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriye vatandaşları Türk iş gücü piyasasında giderek artan bir biçimde rahatsızlık yaratmaya başladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) ucuz iş gücü olarak görülen Suriyeli işçilerin Türkiye’nin “nitelikli üretici” algısına ağır darbe vurduğunu belirterek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin kapısını çalmasından sonra, bir şikayet de ayakkabı üreticilerinden geldi.

Devlet önlem alsın

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, ithalata ek vergi kararının üreticiyi rahatlattığını, üretim artışıyla birlikte istihdamda da artış olacağını söyledi. Ancak 12 yıl zorunlu eğitimle birlikte çırak bulmakta zorlandıklarını anlatan Ata, ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler’in kaçak yollarla ve çok düşük ücretlerle çalışmasının da istihdam dengesini bozduğuna dikkat çekti.

Suriye’nin ayakkabı sanayisinde önemli miktarda üretiminin bulunduğunu, savaş öncesi bu sektörde çalışan bir çok işçinin çalışabilmek için Türkiye’de ayakkabı üretiminin yoğun olduğu bölgelere yerleştiğini ifade eden Ata, “Savaştan kaçıp ülkemize sığınan bir çok Suriyeli, çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. İmalatçı da Suriyeli çalıştırmakta istekli değil ancak bir firmanın dahi çalıştırması rekabet nedeniyle diğerlerini zorunlu olarak bu yöne itiyor. Bu da çalışanlar arasında huzursuzluğa neden oluyor. Devletimiz en kısa sürede önlem almalı” dedi.

Haberin Devamı

Ek vergi sektörü rahatlattı

Ekonomi Bakanlığı’nın Ağustos’ta yürürlüğe soktuğu kararla ithal deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya ise yüzde 30 oranında getirilen ek vergi, yerli ayakkabı üreticilerine nefes aldırdı. Özellikle 2000’li yıllar sonrası Uzakdoğu’dan kontrolsüz ithalatla Türkiye’nin “ithal ayakkabı çöplüğüne dönüştüğünü”, bunun yerli üretimi bitirme noktasına getirdiğini ifade eden Ata, sektörün talebi üzerine Ekonomi Bakanlığı’nca alınan ithalata ek vergi kararının üreticiyi rahatlattığını söyledi.

Giyimciler acil çözüm istemişti

Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi ziyaret eden TGSD Başkanı Cem Negrin, Türkiye algısını son derece olumsuz etkileyen Suriyeli işçi meselesinin acil çözülmesini talep ettiklerini açıklamıştı. Bakan da görüşmenin ardından çözüm için 1 ay içinde ‘Hazır giyim Çalıştayı’ düzenlenmesi talimatı vermişti.

Haberin Devamı