Gazete Vatan Logo

Avukatlara arama yok, tarama var!

Savcı Kiraz’ın şehit edilmesinin ardından çıkan arama krizinde orta yol bulundu. Başsavcı, aramanın söz konusu olmayacağını, avukatların çantalarını x-ray’e bırakarak taramadan geçeceklerini söyledi. İstanbul Barosu da üyelerine yazılı bir duyuru yaptı.

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın avukat kılığında adliyeye giren teröristlerce şehit edilmesinin ardından İstanbul adliyesinde arama krizi çıkmıştı. X-ray’den geçmek ve aranmak istemeyen avukatlarla güvenlik görevlileri arasında günlerdir yaşanan tartışmanın ardından dün sabah İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı tartışmalara son noktayı koydu. İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ile önce bir süre baş başa görüşen ardından da C kapısındaki arama noktasına gelen Başsavcı Hadi Salihoğlu, x- ray cihazından geçmek istemeyen avukatlarla görüşerek, detektörle aranmayacaklarını belirtti. Salihoğlu, herhangi bir aramanın söz konusu olmayacağını, avukatların yalnızca x-ray’e bırakılmak suretiyle taramadan geçeceklerini belirtti.
‘Mutabakat sağlandı'
Öğleden sonra da İstanbul Barosu Başkanlığı, yazılı bir duyuru yaptı. “Çağlayan Adliyesi girişleri ile ilgili meslektaşlarımıza duyuru” başlıklı yazıda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığıyla görüşmeler sonucunda 6 madde mutabakata varıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu mutabakat; yargının kurucu unsurları olan hakim, savcı ve avukat için ayrım yapılmaksızın, eşitlik temelinde bir uygulamayı içermektedir” dendi.
BAŞSAVCI DA ARAMA NOKTASINDA:
Bakın benim de çipli kartım var
Başsavcı Hadi Salihoğlu, İstanbul Baro Başkanı ile arama noktasına gelerek avukatlarla konuştu. Bir avukata cebinden kendi çipli kartını çıkartarak “Avukat bey sizin çipli kartınız var mı? Bakın benim de çipli kartım var. Biz de okuttuk. Bu bir arama değil. Önleme çalışması” dedi.
Çipli kartlar okutulacak çantalar x-ray’e konacak
Barodan yapılan açıklamada 6 madde şöyle sıralandı:
1 KARTI OLMAYAN GİREMEYECEK: Avukatlar adliyeye kendilerine ayrılan kapıdan, TBB tarafından verilen çipli-akıllı kimlik kartlarını okutarak girecekler. Bir süre sonra bu özellikteki karta sahip olmayan meslektaşlarımız avukat girişlerinden giremeyecek.
2 ÜST ARAMASI YOK: 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 58.maddesi uyarınca avukat meslektaşlarımızın girişlerde asla ve kesinlikle üstü ve çantası aranmayacak.
3 ŞÜPHELİ DURUMDA..: Avukatlar çipli-akıllı kimlik kartlarını okuturken çantalarını x-ray cihazına bırakacak. X-ray’de çantanın içinde silah veya benzeri şüpheli bir cisim bulunduğu yönünde bir kuşku ortaya çıkması halinde dahi yine arama yapılmayacak ancak avukat bu cismi göstermeye davet edilecek. Bu yapılmadığı takdirde içeri girilemeyecek
4 DUYARLI KAPIDAN GEÇİŞ: Avukatlar çipli-akıllı kimlik kartlarını okuttuktan sonra sadece silah, patlayıcı ve benzeri ağır metallere müdahaleyi gerektirir tepki verecek surette ayarlanan duyarlı kapıdan geçecek. Bu geçiş sırasında duyarlı kapının uyarı vermesi halinde hiçbir şekilde elle üstü aranamayacak, detektör taramasına da tabi tutulmayacak sadece bu uyarıyı verebilecek cismin tanıtılması istenecek, bu yapılmadığı takdirde içeri giriş mümkün olmayacak.
5 HAKİM VE SAVCILAR DA AYNI: Hakim ve savcıların adliyeye girişi aynı prosedüre tabi olacak.
6 STAJYER KİMLİĞİ: Stajyer avukatlara 15 gün içinde akıllı-çipli kart verilecek.
Masasına çiçek...
Çağlayan Adliyesi’nin 6’ncı katında bulunan 323 no’lu odadaki koltuğa şehit Savcı Kiraz’ın fotoğrafı konuldu. Rehine krizinin ardından yaşanan çatışmada Savcı Kiraz’ın kurtarılması için odasının kapısı ve duvarı fünye ile patlatılmış, olayın yaşandığı bölümde ağır tahribat meydana gelmişti. Yapılan çalışmalar sonucunda kapalı olan odadaki cam kırıkları ve kapılar değiştirildi. Duvarlarda bulunan kurşun izleri ise yapılan tadilat sonucunda kapatıldı. Odanın müze yapılacağı, ayrıca Çağlayan Adliyesi’nde bulunan konferans salonuna Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın isminin verileceği öğrenildi.

Haberin Devamı