Gazete Vatan Logo

Avrupalı her yoğurda 'yoğurt' diyemeyecek

Artık Avrupa ülkelerinde, Türk usullerine uygun olarak hazırlanmayan ürünlere "yoğurt" denemeyecek, bunların üzerine "ısıya maruz kalmış süt ürünü" ibaresi konulacak

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun yoğurt kodeksinin AB'de yürürlüğe girmesiyle yoğurdun Türklere özgü bir ürün olduğu tescillendi. Yaşar Holding Gıda Grubu Başkanı Ahmet Arsan, "Temmuz ayında FAO dünya mallarının ticaretinde bir standart oluşturulması için yaptığı çalışmalarda Türkler'in binlerce yıllık yoğurt formülünü kodeks olarak belirledi. Böylece artık yoğurdumuz bir standarta kavuştu" diye konuştu. Yıllardır yoğurdun Türkler tarafından aynı formülle üretildiğine dikkat çeken Arsan, son yıllarda ingiliz ve Yunanlılar başta olmak üzere bazı ülkelerin "yoğurt" adı altında ısıl işlemlerden geçirilmiş, içindeki bakterilerin öldüğü ürünler hazırladığını vurguladı. Arsan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yoğurdun tüm özelliği içindeki canlı bakterileridir. Bunlar yoksa, bu ürüne yoğurt denilemez.

Karşı çıkan çok
Yunanistan, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde yoğurt yapılırken fermantasyon sonrası ısıl işlemlere tabi tutuluyor. Kodeks hazırlanırken bu ülkeler şiddetle karşı çıktı, 'yoğurt' adını kullanmaya devam etmek istedi. Ancak Fransa, İtalya, Türk Cumhuriyetleri bize destek verdi. Bu kodeksin AB'de yürürlüğe girmesi, Türkiye'nin lehine. Bizim binlerce yıllık yoğurdumuz böylece dünya standartına kavuştu. Artık sadece Türk usulüyle yapılan ürünlere yoğurt denecek. Diğerlerine 'Isıya maruz kalmış süt ürünüdür' ibaresi yazılacak. Bulgarlar'ın meyveli yoğurt diyebileceğimiz ürünü de 'yoğurt' olarak geçiyordu, artık bu şekilde üretemeyecekler."

Haberin Devamı