Gazete Vatan Logo

Avrupalı bankaların 90 milyar euroya ihtiyacı var

Kredi krizinin yabancı bankalara faturası her geçen gün kabarıyor. Yatırım bankası Goldman Sachs, Avrupa bankalarının kredi piyasalarındaki düşüş ortamında finansal rasyolarını koruyabilmesi için 60 ila 90 milyar euroya ihtiyaç duyabileceğini açıkladı

ABD’de ortaya çıkan kredi krizi Avrupalı bankaları da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, Avrupa bankalarının kredi piyasalarındaki düşüş ortamında finansal rasyolarını cari seviyelerde tutubilmek için 60-90 milyar euroya ihtiyaç duyabileceğini açıkladı. Banka yatırımcıları için iki ana endişe kaynağı olduğuna dikkat çekilen Goldman Sachs’ın raporunda, “Bunlar düzenleyici baskılar ve Avrupa kredi döngüsündeki keskin dönüş. Düzenleyici baskılara ek olarak kredi kayıplarının 1990’ların başındaki seviyelere dönmesi halinde bankaların sermaye ihtiyacı 90 milyar euroyu bulabilir” denildi. Mortgage krizi nedeniyle bugüne kadar toplam 38 milyar dolar zarar yazan İsviçreli bankacılık devi UBS, yılın ikinci çeyreğinde, yeni bir büyük zarardan, büyük vergi kredisiyle kurtulacağını tahmin ettiğini bildirdi.

UBS, ikinci çeyreği başabaş veya hafif zararla kapatmayı umduğunu ve buna 2.96 milyar dolarlık vergi kredisinin katkısının olacağını belirtti. Moody’s’in dün kredi notunu düşürdüğü UBS, piyasaların daha da kötüleşmesinin yatırım bankacılığı bölümünün daha önce açıklanan riskli pozisyonlarında değer düşüklükleri yazılmasına ve zarara yol açtığına dikkat çekti. UBS’in 2.5-7.5 milyar dolar daha zarar yazacağı ve yeni sermaye artırımına ihtiyacı olacağı söyleniyordu.

Kriz en çok UBS’i vurdu

Kurum Zarar (milyar dolar)

UBS 38

Merrill Lynch 25.1

Citigroup 23.9

HSBC 12.4

Morgan Stanley 11.7

IKB Deutsche 9

Bank of America 8.2

Deutsche Bank 7.4

Credit Agricole 6.5

Credit Suisse 6.3

Washington Mutual 5.8

JPMorgan Chase 5

Wachovia 4.9

Haberin Devamı