Gazete Vatan Logo

Avrupa’yı solladık

Türkiye’deki akaryakıt kalitesi Avrupa’dan daha iyi çıktı. Türkiye’nin farklı illerinden alınan numunelerde motorinin yüzde 98.7’si, benzinin yüzde 100’ü standartlara uygun bulundu

Avrupa’yı solladık

Türkiye, akaryakıt kalitesinde Avrupa ülkeleri arasında zirveye çıktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) uyguladığı Akaryakıt Kalitesini İzleme Sistemi’ne göre (AKİS) 2016 yılında alınan 704 numune sonucunda motorin yüzde 98.7, kurşunsuz benzin 95 oktan yüzde 100 oranda standartlara uygun çıktı. 2015’te yüzde 99.3’lük seviye ile İngiltere, İspanya, Fransa, Polonya ve Almanya gibi ülkeleri geride bırakan Türkiye, 2016’da da zirveye oturdu.

704 numune alındı

EPDK’nın yaptığı düzenlemeler sonrasında Türkiye’de tüketilen akaryakıtın standardı Avrupa Birliği’nde uygulanan standartla aynı noktaya geldi. Avrupa Birliği direktifleri ve standartları çerçevesinde yürütülen Akaryakıt Kalitesini İzleme Sistemi (AKİS) Türkiye’de de EPDK tarafından aynı metodoloji ile uygulanıyor. Bu kapsamda 2015’te Türkiye’de yapılan denetimler sonucunda, piyasaya arz edilen akaryakıtın yüzde 99.3 oranla standartlara uygun olduğu tespit edilmiş ve bu değer, Almanya, Fransa gibi birçok Avrupa Birliği ülkesini akaryakıt kalitesi açısından geride bırakmıştı. 2016’da da Türkiye, Avrupa ülkelerini geçerek zirveye oturdu.

Haberin Devamı

2016 AKİS uygulaması kapsamında, 383 adet motorin ve 321 adet kurşunsuz benzin 95 oktan numunesi olmak üzere toplam 704 numune alınarak analizler yaptırıldı. Yapılan analizler sonucunda, motorin numunelerinin yüzde 98.7’si ve kurşunsuz benzin 95 oktan numunelerinin yüzde 100’ü teknik düzenlemelere uygun çıktı. Alınan kurşunsuz benzin 95 oktan numunelerinin tamamı ulusal marker referans cihaz ölçümü sonucunda geçerli çıkarken, motorinde alınan 383 numunenin 381 adedi ulusal marker referans cihaz ölçümü sonucu geçerli bulundu.

Şırnak’taki kalite İstanbul ile aynı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ortaya çıkan tablonun Türkiye akaryakıt sektörü için gurur verici olduğunu söyledi. Yılmaz, “Vatandaşlarımız diledikleri bayiden diledikleri akaryakıtı alabilirler. Ben hiç marka gözetmiyorum çünkü kalite açısından fark olmadığını biliyorum. Şırnak’ta, Artvin’de, Ağrı’da akaryakıt kalitemiz nasılsa Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de de öyle. Hatta Avrupa ülkelerinden de daha kaliteli. Vatandaşımız gönül rahatlığı ile kesesine uygun, hesaplı akaryakıt bayini tercih edebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı