Gazete Vatan Logo

Avrupa'nın en iyi havalimanı seçildi

ICF Airport’un işlettiği Antalya Havalimanı, 400 havalimanının üye olduğu Avrupa Havalimanları Birliği (ACI) tarafından ‘Avrupa’nın en iyi havalimanı’ seçildi. Geçen yıl 22.3 milyon yolcu ağırlayan havalimanı, ödülü “10-25 milyon yolcu” kategorisinde aldı. ICF Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, kazanılan başarıların Türkiye’nin yurtdışındaki güvenilirliğini yükselttiğini ve Türkiye’ye uçann havayolu sayısının buna paralel olarak artış gösterdiğini söyledi.

ICF Airport’un işlettiği Antalya Havalimanı, 46 ülkeden 400 havalimanının üye olduğu Avrupa Havalimanları Birliği (ACI) tarafından ‘Avrupa’nın en iyi havalimanı’ seçildi. Geçen yıl 22.3 milyon yolcu ağırlayan, 100 milyon euro yatırımla yeni iç hatlar terminalini inşa eden ve gerçek kapasitesi 45 milyon yolcu olan Antalya Havalimanı, ödülü “10-25 milyon yolcu” kategorisinde aldı. Ödül için Antalya Havalimanı’nda düzenlenen törende konuşan ICF Airports Antalya Havalimanı Genel Müdürü Alexander Laukenmann, bugün en mutlu günleri olduğunu belirterek bu ödülü kaliteli, güvenli ve iyi performansı ile Antalya Havalimanı’nda görevli herkesin kazandığını söyledi. Antalya Havalimanı için yapılan yatırımların Türkiye için de önemli olduğunu belirten ICF Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, kazanılan başarıların Türkiye’nin yurtdışındaki güvenilirliğini yükselttiğini ve Türkiye’ye uçuş düzenleyen havayolu sayısının da buna paralel arttığını dile getirdi.

Çeçen, Antalya Havalimanı’nın bu ödülü almasında Türkiye’de 2002’den sonra yapılan iyileştirmeler, Türk sivil havacılık sektörünün gelişmesi yönündeki hükümet politikalarının katkısı olduğunu söyledi. Sadece Antalya değil, Türkiye’deki birçok havalimanının Avrupa’daki birçok havalimanından daha kaliteli olduğunu belirten Çeçen, şöyle dedi: “Havaalanlarının fiziki yapısı, güvenlik standardının yüksekliği, yolcu memnuniyeti, çevreye olan görevlerinin yerine getirilmesi değerlendirilerek bu ödül veriliyor. Bu başarı Türk havacılık sektörünün başarısıdır. Zaten ödül de Antalya ile beraber ülkemize verilmiş bir ödüldür. Türkiye’nin aydınlık yüzüdür.”

Antalya Havalimanı’ndaki bu yılki yolcu hedefinin 25 milyon olduğunu dile getiren Çeçen, yeni yatırım hedeflerinde ise 3 yeni havalimanı olduğunu ifade etti. Çeçen, “Petersburg’da 1 milyar dolarlık havalimanı, Bakü’de 300 milyon dolarlık havalimanı yapıyoruz. Zafer Havalimanı’nın temeli atıldı. 2012 sonunda tamamlanacak” diye konuştu.

Antalya Havalimanı’nın ilklerin havalimanı olduğunu söyleyen DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, “2002’de 10 milyon olan yolcusu 2010’da 22 milyonun üzerine çıktı. Kaliteden ve güvenlikten ödün vermeyen Türkiye turizminin başkentinde hizmet veren bu havalimanı ödüllerin en iyisine layıktır. Bu ödülün Türk sivil havacılığı ve turizmine hayırlı olmasını, yeni ödüllere yol açmasını temenni ediyorum” dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de ikili ulaştırma anlaşmaları çerçevesinde yurtdışı uçuş ağına yeni noktaların ilave edilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Ekşi, şöyle konuştu: “Hiç anlaşmamız olmayan ülkelerle yeni anlaşmalar imzalamanın yanı sıra, mevcut anlaşmaları da revize ediyoruz. Genel müdürlüğümüz bu yıl Kolombiya, Madagaskar, Afganistan, Pakistan, Macaristan, Irak, Ukrayna ve Meksika olmak üzere 8 ülkeyle daha uçuşların geliştirilmesine yönelik müzakerelerde bulunmuştur. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde 10 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Antalya Havalimanı, günde 900’den fazla uçağın iniş kalkışı ile önemli bir rekora imza atmıştır. ICF Airports’un hizmet kalitesinden ödün vermeden çalışmalarını sürdüreceğine ve dünya çapında aldığı ödüllere yenileri ekleyeceğine güveniyorum.”

BAKANLAR KURULU UZADI BAKAN YILDIRIM GELEMEDİ

Lizbon’da 16 Haziran’da verilen ödülü ICF Airports Genel Müdürü Alexander Laukenmann, ICF Holding Başkanı İbrahim Çeçen’e takdim etti. Ödülün birer replikası Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’a da verildi. Törene katılacağı açıklanan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının uzaması nedeniyle gelemedi.

Kapadokya ve Çarşamba havalimanları kiralanacak

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Nevşehir-Kapadokya ile Samsun-Çarşamba Havalimanı’nın ihaleye çıkartılarak kiralanacağını açıkladı. Birdal, Çukurova’da da ’yap-işlet-devret’ modeli ile yeni havalimanı yapılacağını kaydetti. Yap-işlet-devret modeli ile ihale edilen Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerini kapsayan Zafer Bölgesel Havaalanı inşaatının devam ettiğini hatırlatan Birdal, Çukurova için de ihaleye çıkılacağını ve bölgesel havalimanı yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı