Gazete Vatan Logo
Magazin Avrupa müzelerine farklı bakış

Avrupa müzelerine farklı bakış

Yeni kampanyalarında Avrupa müzelerindeki çeşitlilik kavramını gündeme getiren feminist aktivist sanatçı grubu Guerrilla Girls’ün İstanbul’daki ilk sergisi 13 Ağustos’a kadar Gaia Gallery Dolapdere’de

Avrupa müzelerine farklı bakış

Görsel sanatlar, politika ve kültürel çalışmalardaki cinsel ayrımcılık ve ırkçılık konularında 30 yıldan fazla süredir eserler sunan feminist sanatçı grubu Guerrilla Girls ilk kez İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Gaia Gallery’de 13 Ağustos’a kadar açık kalacak olan sergide aktivist grup, kendi tarihlerinde ilk kez geriye dönüyor ve 1986 yılındaki kampanyaları “Avrupa’da durum daha da mı vahim?”i (Is it even worse in Europe?) sorusunu yeniden gündeme taşıyor.

Serginin odak noktasında 2016 yılının yaz aylarında Guerrilla Girls’ün 383 Avrupa müze direktörüne mektup yazarak çeşitlilik konusunda 14 soruyu yanıtlamalarını istemesi yatıyor. Geri dönüş aldıkları (ya da almadıkları) yanıtlar “Avrupa’da durum daha da mı vahim?” başlığı altında Ekim 2016’da Whitechapel Gallery, Londra’da sunuldu. Müze sergilerinde ve/veya koleksiyonlarında yer alan kadın sanatçıların yanı sıra; Afrika, Asya, Güney Asya ve Güney Amerikalı sanatçı sayılarıyla birlikte, soruları yanıtlayan müzelerin tam listesi, istatistikleri, analizleri ve direktörülerin yorumları da farklı biçimlerde sergide yer ediniyor. Serginin bir başka bölümünde ise sorulara yanıt vermemiş olan diğer müzelerin tam listesi yer alıyor. Ekip “Bu projeyle şu sorunun yanıtını aramak istedik: Bugün müzeler çağdaş sanatın mı yoksa para ve gücün mü çeşitlilik tarihini temsil ediyor? Alt metinlere, görünmeyen hikayelere, üstten bakılanlara ve adaletsizliklere odaklandık” diyor.

Haberin Devamı