Gazete Vatan Logo

Autoshow'da skandal!

Otomobil tutkunlarının merakla beklediği Autoshow, yine “akan dam” skandalıyla açıldı

Dava yüzünden Ceyda Erem çivi çakamadı 50 milyon $’lık Autoshow’u yine su bastı

Akan çatı yüzünden 90’ı Türkiye prömiyeri olmak üzere 500 modeli sergilemek için kira dahil 50 milyon dolar harcanan standları su bastı.

CNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, fuar alanının ev sahibi olan İDTF şirketi ile mahkemelik oldukları için 3 yıldır CNR EXPO’ya çivi çakamadıklarını söyledi. Fuarın yapıldığı Yeşilköy’deki CNR EXPO’nun çatısı 2008 yılında da akmıştı.

Otomobil tutkunlarının merakla beklediği Uluslararası Autoshow İstanbul 2010 fuarı, kovalarla açıldı. Dün VIP ve basın açılışı gerçekleşen Autoshow’a damgasını ‘akan dam’ skandalı vurdu. İstanbul’daki şiddetli yağmur nedeniyle fuarın düzenlendiği Yeşilköy’deki CNR EXPO’nun 2008 yılında olduğu gibi yine çatısı aktı. Akan çatı yüzünden 90’ı Türkiye prömiyeri olmak üzere 500 modeli sergilemek için kira dahil 50 milyon dolar harcanan standları su bastı.

Fuara gelen VIP davetliler, otomotiv şirketlerinin yöneticileri, bayiler, basın mensupları daha CNR EXPO’nun giriş kapısında akan damdan mağdur oldu. CNR Fuarcılık, giriş kapısına branda çekerek ziyaretçilerin yağmurdan etkilenmesini önlemeye çalıştı. Bunun yanı sıra temizlikçiler sürekli paspas yaparak, insanların kayıp düşmesinin önüne geçmeye çalıştı. Ancak İstanbul’da yaşanan şiddetli yağış, skandalı önleyemedi. Birçok markanın standında, yeni modeller, mankenler, su dolu kovalar ve paspas yapan görevliler ilginç bir fotoğraf oluşturdu. Akan çatının en büyük mağdurlarından biri ise Opel oldu. Avrupa test sürüşleri 1 Kasım’da İstanbul’da yapılacak Opel’in yeni modeli Astra Sports Tourer’in sergilendiği stand, adeta yıkandı. Opel’in yanı sıra Toyota ve Citroen standının birçok yerine kovalar konuldu. CNR EXPO’da 2008’de düzenlenen 12. Uluslararası Autoshow Fuarı’nda da akan çatı skandalı yaşanmıştı. Peugeot, ve Honda standındaki otomobillerin üzerine yağmur suyu akmıştı. Bu yıl olduğu gibi standın her tarafına plastik kovalar yerleştirilmişti. Akan çatı nedeniyle Honda Türkiye, CNR Fuarcılık’a dava açmıştı.

Autoshow’un açılışına sağlık sorunlarını öne sürerek katılmayan ancak daha sonra gezmeye gelen CNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, fuar alanının ev sahibi olan İDTF şirketi ile mahkemelik oldukları için 3 yıldır CNR EXPO’ya çivi çakamadıklarını söyledi.

Fuardaki çatı akması sorununun 2 yıl önceki fuarda da yaşandığını ve bu yüzden bazı firmalarla hukuki sorun yaşandığını hatırlattığımız Erem, “Bundan sonraya bakmak gerekiyor. Bize çivi bile çaktırmadılar. Para meselesi değildi aramızdaki sorun. Şimdi üzüm yemek gerekiyor artık” açıklaması yaptı. Ceyda Erem, İDTF ile aralarındaki sorunda rüşvet vermediklerinin ortaya çıktığını, bundan sonrasının hukuki sürecin devam edeceğini sözlerine ekledi.

500 model sergilenecek

İstanbul Fuarcılık tarafından Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) desteğiyle düzenlenen 13. Uluslararası Autoshow Fuarı’nda 90’ı yeni model, 12’si elektrikli araç olmak üzere 500 otomobil sergileniyor. 29 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında açık kalacak fuara 1 milyon ziyaretçi bekleniyor. Fuarın açılışında bir konuşma yapan ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti olmasıyla bu yıl daha da anlam kazanan fuarın, 42 markanın katılımıyla, 40 bin metrekare net alanda gerçekleşecek görsel bir şölene dönüşeceğini belirtti.

Elektrikli Doblo’nun dünya lansmanı Koç Holding CEO’su ile yapıldı



“YILIN Hafif Ticari Aracı” seçilen Fiat Doblo’nun Tofaş mühendisleri tarafından 2 ay gibi kısa bir sürede geliştirilen elektrikli versiyonu Fiat Doblo E.V.’nin dünya lansmanı, ilk kez Autoshow’da gerçekleşti. Araç, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Tofaş CEO’su Ali Pandır ve Fiat Marka Direktörü Okan Baş’ın katılımıyla tanıtıldı. Fiat Doblo E.V., toplam 300 bin km’lik menzile sahip olacak biçimde ve 10 yıl ömre sahip bataryayla donatıldı. Tofaş tarafından geliştirilen Fiat Doblo E.V., hızlanma durumuna göre 106-140 beygir arasında güç üreten elektrikli motor yapısına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. 150 km’lik menzile sahip Doblo E.V.’nin lityum ion bataryası, hızlı şarj ile 1 saatte, ev tipi elektrik kaynağıyla 7 saatte şarj oluyor.

Japon Mazda Türk distribütör için açık kapı bıraktı



Mermerler Otomotiv’den ayrıldıktan sonra Türkiye’deki faaliyetlerini kendi kendine gerçekleştiren Mazda, markayı yeniden distribütöre devretmek için açık kapı bıraktı. Mazda Avrupa Başkanı Jeffrey Guyton, bugüne kadar Türkiye için birçok distribütörlük teklifleri aldıklarını ancak şimdilik hiçbirinin tatmin edici olmadığını belirtti.

Tekliflerin Türkiye’deki Ulusal Satış Ofisi’ni kapatacak kadar iyi olmadığını bildiren Guyton, “Mazda’yı uçuracak bir teklif gelene kadar ülkedeki konumumuz devam edecek” dedi. Mazda Türkiye için genel müdür arayışlarının sürdüğünü de söyleyen Guyton, Türkçe konuşan ve Türkiye pazarını iyi bilen birini aradıklarını sözlerine ekledi. Guyton, “Genel Müdürlük için doğru kişiyi bulmamız lazım. Bu da zaman alacak” dedi. Bu yıl Türkiye’de 3 bin adet araç satacaklarını, 2011’de bunu 6-7 bin adetlere çıkaracaklarını vurgulayan Guyton markaları açısından Rusya ve Türkiye’nin gelecek yıl en çok büyüyen pazar olacaklarını ifade etti.

Girgin 3 ve 6 serilerini tasarlıyor

Mazda’nın ünlü Tük tasarımcısı Hasip Girgin, markanın önümüzdeki dönemde yenilecek 3 ve 6 modelleri üzerinde çalışıyor. Girgin markanın akıcılığın ön planda olduğu Nagara konseptinden “koda” konseptine yöneldiğini belirterek, önümüzdeki dönemde 3 ve 6 serilerinde bu akımın ön planda olacağını söyledi. Koda’nın tasarımda duygusal hatlarla birlikte araçlarda “ok” gibi gerilen ve kaslı bir yapıya sahip olacağını bildiren Girgin, bu çizgilerin 2012’de Mazda modellerinde görüleceğini ifade etti.

Porsche Cayenne’e de gaz taktırdılar



Porsche Cayenne’in LPG’li versiyonu fuarın ilgi çeken araçları arasında yer aldı. İpragaz firması Mercedes, Posche, Audi,Volvo gibi lüks markalara LPG dönüşüm kiti üreten Hollandalı Prins markasının Tükiye distribütörlüğünü aldı. Fuarda Porsche Cayenne’in LPG’li versiyonunu tanıtan İpragaz yetkilileri, bu yıl 3 bin, gelecek yıl ise 7 bin araca LPG’li dönüşüm kiti takmayı hedeflediklerini belirtti. Fuarda tanıtılan Cayenne’in benzinli versiyonu 100 km’de 13.7 lt benzin yakarak yaklaşık 51 TL’lik benzin yakarken, LPG’li versiyon ise 27 TL harcıyor.

Toyota, çevreci araçları yaygınlaştırmak için atakta



Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Toyota olarak, çevreci araçların yaygınlaştırılması konusunda dünyada ve Avrupa’da yapılan çalışmaların bir benzerini dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan İstanbul Enerji A.Ş. ile hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bozkurt, bu yıl düzenlenen İstanbul Autoshow’un farklı bir Toyota dünyasının kapılarını araladığını belirterek, geniş ürün gamı ile kullanıcılara üstün teknolojik ürünler sunan Toyota’nın olarak geleceğe yön veren en yeni araçlarla fuardaki yerini aldığını kaydetti. Toyota, İstanbul Autoshow kapsamında iki ayrı salonda araçlarını sergiliyor.

Ağaoğlu 2 Rolls Royce’a 2.3 milyon lira harcadı



Garajında 9 milyon dolarlık lüks aracı olan ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu, Autoshow’un en büyük müşterisiydi. Ağaoğlu, dün fuarın VIP gününe katılarak Autoshow’un Rolls Royce Phantom Coupe’den (880 bin euro) sonra en pahalı ikinci otomobilini aldı. Fuara sabah erken saatlerde gelen Ağaoğlu, daha önce aldığı 545 bin euro (1.1 milyon TL) değerindeki Rolls Royce Ghost modelinin ardından 622 bin euroluk fiyata sahip yeni Bentley Mulsanne’ı da aldı. Ünlü müteahhit fuardan 1.16 milyon euroluk (2.3 milyon lira) alışveriş yaparak ayrıldı.

Haberin Devamı