Gazete Vatan Logo

Audi’nin CEO’suna emisyon tutuklaması

Emisyon skandalından bir türlü yakasını sıyıramayan Volkswagen grubunun üyelerinden Audi, şimdi de CEO’larının tutuklama haberi ile gündemde. Volkswagen merkezli başlayan emisyon skandalı ilerleyen süreçlerde grup içerisinde yer alan Audi ve Porsche gibi önemli markalara da sıçramıştı.

Audi’nin CEO’suna emisyon tutuklaması

Uygulanan para cezalarına ek olarak binlerce otomobili geri çağırmak durumunda kalan bu markalar hâlâ sorunun ceremesini çekmeye devam ediyor. Geçen hafta Alman hükümetinin Volkswagen’e 1 milyar euroluk para cezasının yankılara devam ederken şimdi de Audi CEO’su Rupert Stadler‘in tutuklanma haberi geldi.

En üstteki isim

Savcılık bir hafta önce 11 yıldır Audi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Stadler ve bir diğer yönetim kurulu üyesi hakkında soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Her 2 şüpheli ‘hilekârlık ve dolaylı olarak yanlış belgelemeyle’ suçlanıyor. Savcılık 2 yöneticinin egzoz sistemi manipüle edilmiş dizel motorlu araçları Avrupa’da sattıklarını iddia ediyor. Stadler ve adı açıklanmayan diğer yönetim kurulu üyesinin evlerinde polis tarafından arama yapılmıştı. Dizel skandalıyla bağlantılı olarak haklarında soruşturma başlatılanların sayısı 20’ye yükselmiş oldu.

Stadler bu soruşturma kapsamında şu ana kadar tutuklanan en üst düzey Volkswagen yetkilisi olurken tutuklama Volkswagen’nin yeni bir yönetim ekibi oluşturmak için yürüttüğü çalışmaların aksamasına yol açabilir. Tutuklamayı doğrulayan Volkswagen ve Audi, aksi kanıtlanana kadar Stadler’in masum olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Skandal 3 yıl önce ortaya çıktı

ABD Çevre Koruma Ajansı, Eylül 2015’te, Volkswagen’in, emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen’e, ABD’deki mahkemece yüksek miktarda para cezası verilmişti. Braunschweig Savcılığı soruşturma başlatmıştı.