Gazete Vatan Logo

Atomla oynayan DYO akıllı boyayı üretti

DYO, bir yıllık Ar-Ge çalışmasının ürünü olarak kendini temizleyen, kirlenmeye ve solmaya dirençli akıllı boyayı üretti. Nanoteknoloji ile üretilen boya Temmuz ayında piyasaya verilecek

Yaşar Grubu'nun boya markası DYO, bir yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından solmaya, kirlenmeye dirençli kendim temizleyen nanoteknolojiye sahip akıllı boya üretti.

Yaşar Holding İcra Başkanı Hasan Denizkurdu, nanoteknolojisiyle üretim yapmalarıyla ilgili olarak, "Rakiplerimiz topla oynuyor. Biz atomlarla oynuyoruz. Rakiplere büyük fark atacağız" dedi.

Hasan Denizkurdu, Ar-Ge çalışmaları için 200 bin euro yatirım yaptıklarım belirterek, "Nanoteknoloji ile ürettiğimiz ilk ürünler yakın bir zamanda piyasaya çıkacak. Normal verniklere göre çizilme direnci olan nano ürünü vernikler bu ay içinde, iç ve dış cephe boyaları ise Temmuzda piyasaya çıkacak" dedi. Denizkurdu, nanoteknoloji ile üretilen ürünlerin ultraviyole ışınlarına dayanıklı olduğunu belirterek, "Ürünler yüzey morfolojisini ayarlayabilme, yanmayı geciktirme, paslanmaya dayanıklı, kendi kendini temizleme ve antibakteriyel olma gibi özelliklere sahip" diye konuştu. Nanoteknoloji ile üretilen boyalar yanmayı geciktiriyor. Normal boyalar alev alırken nano ürünlerinde sadece alevin temas ettiği nokta yanıyor, yangın dağılmıyor.

Nanoteknoloji ne anlama geliyor?
2010-2015 yılında 1 trilyon dolarlık bir pazar olması beklenen nanoteknoloji, malzemenin olabilecek en küçük boyutu olarak tarif ediliyor. Maddeler nano büyüklüğüne indirgendiğinde metrenin milyarda bir büyüklüğüne sahip oluyor. Çok az miktarda uygun malzeme, moleküler yapıda yeniden tasarlanabiliyor. Madde istenen şekilde birçok maddeden oluşturulabiliyor. Nanoteknoloji, molekül tasarımı yapıyor. Bu sayede kibrit kutusu büyüklüğünde daha fazla hafızaya sahip bilgisayarlar, vücuttaki kanserojen maddeleri temizleyen robotlar yapılabiliyor.

Haberin Devamı