Gazete Vatan Logo

Atılan tweet’ler de ihbar kabul edildi!

Karanlık saldırılarda 17 gözaltı

Atılan tweet’ler de ihbar kabul edildi!

Diyarbakır’da 4 kişinin öldüğü olaylarla ilgili polis geniş çaplı operasyon başlattı. Sosyal medya paylaşımlarının da ihbar sayıldığı operasyonlarda çok sayıda silah ele geçirildi.

Hüda-Par’la bağlantılı Yeni İhya Der’in Başkanı’nı 36 yaşındaki Aytaç Baran, önceki gün evinden çıkıp yakında bulunan dernek binasına giderken, silahlı saldırıya uğradı. Saat 15.00 sıralarında çapraz ateşe tutularak vurulan Baran, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Baran’ın öldürülmesinin hemen ardından bu kez aynı semtte 46 ve 57’inci sokak üzerinde uzun namlulu silahlarla Lice’nin bir köyü olan Sisi adlı kahveye yapılan saldırılarda Bayram Özelçi ile Emin Ensen öldürüldü. Akşam saatlerinde ise Şehitlik Semti’nde bir apartmanda düzenlenen silahla saldırıda Bayram Dağtan öldürüldü. Dağtan ile birlikte olaylarla ilgili ölenlerin sayısı 4’e yükseldi.

Sıkı güvenlik önlemleri

Olayların ardından kentte çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Kentin kritik noktalarına Kirpi adı verilen araçlarla Jandarma timleri konuşlandırıldı. Emniyet Müdürlüğü ekipleri gece yarısından sabaha kadar operasyonlar düzenledi. Havadan helikopterlerin de destek verdiği operasyonda toplam 17 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Valiliği, 4 kişinin öldüğü olaylarda 11 kişinin de yaralandığını açıkladı. Valilik, “İlimizin huzur ve güven ortamını bozmaya yönelik her türlü girişim ve provokasyonlara karşı halkımızın sağ duyulu olması ve bu tür davranışlara itibar etmemesi büyük önem arz etmektedir” sözleriyle de sağ duyu çağrısı yaptı. Yetkililer, olaylarla ilgili olarak sosyal medyanın etkin bir şekilde takip edildiğini ve burada yer alan bilgilerin de ihbar kabul edilerek değerlendirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sokağa çağrı yapanlar...

Sosyal medyada yer alan bilgilerin çoğunlukla provokasyon içerikli olduğunu belirten yetkililer, marjinal grupların Diyarbakır olaylarında kimliklerinin tespit edilmemesi için sosyal medyayı sıklıkla kullandıklarını söyledi. Sosyal medyadaki paylaşımların da soruşturmaya dahil edildiği, provokasyon ve halkı sokağa çağırmaya ilişkin çağrıların kimler tarafından yapıldığının da kısa zamanda tespit edileceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Örgüt işi mi?
Başsavcı Ramazan Solmaz’ın bizzat yönettiği soruşturmada 2 Başsavcı Vekili ve 4 savcı da görev yapıyor. Yetkililer, Aytaç Baran’ın vurulması olayının örgütsel bir yapılanmanın organizasyonunda olabileceğini değerlendiriyor. Ancak yetkililer, etkin bir soruşturma yürütülebilmesi için örgütsel yapının kim olduğunu açıklamıyor.
27 adrese baskın
Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi. Valilik, silahların listesini verdi: “İlimizde 09.06.2015 Salı günü gerçekleşen silahlı saldırı olayları ile ilgili olarak güvenlik güçlerimiz tarafından sabah saatlerinde toplam 27 adreste arama yapılmış olup, 2 adet av tüfeği ele geçirilmiştir. Ayrıca güvenlik güçlerimiz tarafından yapılan aramalarda; 9 adet av tüfeği ve bu tüfeklere ait çok sayıda fişek, 4 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 5 adet çeşitli çap ve markalarda tabanca ve bu tabancalara ait çok sayıda şarjör ve fişek, 1 adet Uzi marka otomatik silah ele geçirilmiştir.”
Cenazeler sırayla toprağa verildi
HDP ve Hüda-Par yetkilileri herhangi bir provokasyon olasılığına karşı cenazelerin sırayla defnedilmesi konusunda mutabakata vardı. Buna göre olaylarda hayatını kaybeden 3 kişinin cenazesi sabah saatlerinde Yeniköy Mezarlığı’na defnedildi. Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran ise akşam saatlerinde toprağa verildi.
Esnaf kepenk kapadı
Olayların olduğu Yenişehir İlçesi Şehitlik Semti’nde dün de gerginlik devam etti. Esnaf işyerlerini açmazken, güvenlik güçleri de bu bölgedeki önemli noktalarda sıkı güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı