Gazete Vatan Logo

Atatürk’ü eleştiren profesör üniversiteden uzaklaştırıldı

AKP İzmir Gençlik Kolları’nın İzmir’de düzenlediği konferansta Atatürk’e yönelik sözleri tepki çeken Prof. Atilla Yayla, öğretim görevlisi olduğu Gazi Üniversitesi’nde ders veremeyecek

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Kadri Yamaç, GÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Atilla Yayla’nın Atatürk ile ilgili yapmış olduğu konuşmalarının, üniversitenin tümünde infial yarattığını belirtti. İzmir’de AKP’nin düzenlediği konferansta Atatürk’e yönelik sözleri tepki çeken ve tartışma yaratan Prof. Atilla Yayla öğretim görevlisi olduğu Gazi Üniversitesi’nden uzaklaştırıldı. Yayla, hakkındaki soruşturma bitene kadar ders veremeyecek. Rektör Yamaç şunları söyledi: “GÜ’nün bir öğretim üyesinin Atatürk ile ilgili yapmış olduğu çirkin konuşma, üniversitemizin tümünde infial yaratmıştır. GÜ, Atatürk tarafından kurulan çağdaş bir üniversitedir. GÜ’nün tümü, cumhuriyetin temel niteliklerine derinden bağlı olup şu andaki yönetim de bu yönde eğitim öğretim yapmaktadır. Bu yöndeki politikamızdan da asla taviz vermeyeceğiz. Cumhuriyetin kurucusu büyük Atatürk’e ‘bu adam’ diye hitap edecek derecede ‘terbiye azlığı’ gösteren bu kişi, hepimizde infial yarattı.”

Prof. Yamaç, Atilla Yayla hakkında inceleme başlattıklarını belirterek, “Bu öğretim üyesi bizden önceki yönetim sırasında profesör olmuştur” dedi. Anayasa’nın ve yasaların, “Atatürk ilkelerine bağlı öğrenci yetiştirilmesini” öngördüğünü vurgulayan Prof. Yamaç, Yayla’nın bu gerekçelere dayanarak bugünden itibaren fakültede ders verme görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi. Bu arada İzmir Barosu avukatlarından Hüseyin Durdu, Prof. Dr. Yayla hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Prof. Yayla ise “AKP’lilerin yaptığı hoş değil. Kesinlikle salonda benim söylediğim şeylere karşı bir tepki göstermeleri söz konusu olmadı. Bir de, bu fikirlerin siyasi partiler arasında en fazla rağbet göreceği yerin AKP olduğunu da biliyoruz.”

Ne demişti?
Prof. Dr. Yayla, AKP İzmir Gençlik Kolları’nın düzenlediği “Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinin Toplumsal Etkileri” adlı konferansta tepki toplayan iki değerlendirme yapmıştı:

“KEMALİZM GERİLEMEDİR”: “Türkiye Cumhuriyetini tek bir dönem olarak tahlil etmek doğru olmaz. Çünkü en azından ana hatlarıyla iki dönem var. Birincisi 1925-1945 arası. 1945-1950 arası bir geçiş sürecidir. Ve ikincisi 1950 ve sonrasıdır. Bu iki dönemi medeni değerlere yakınlık bakımından incelediğimiz zaman, birinci dönemin biraz problemli olduğunu görürüz. İddia edildiği gibi Kemalizm bu yönüyle ilerlemeye değil, gerilemeye tekabül eder.”

“BU ADAM’IN HEYKELİ”: “Galeyana geldiğimiz için ve ifade özgürlüğü yeterince geniş olmadığı için tartışamıyoruz. Ama alışmak zorundayız, özellikle AB sürecinde bunları tartışacağız. Hatta yeni şeyler de tartışacağız, mesela AB sürecinde bize ’Neden Türkiye’nin her yerinde bu adamın resimleri heykelleri var?’ diye sorulacaktır. Bunu tartışmak zorundayız.”

PROF. YAYLA VATAN’A KONUŞTU
Bütün Türkiye’yi okula çevireceğim
Türkiye’nin gündemine oturan Prof. Yayla, VATAN’ın sorularını yanıtladı: “Bürokrasi çok hızlı çalışıyor. Bu olayın peşini bırakmayacağım. Bu, medeniyeti yargılama olayına dönüşecek. Entelektüel hesaplaşma olacak. Sonuna kadar gideceğim. Derslerimden alınmam, okuldan uzaklaştırılmam konuşmayacağım, ders veremeyeceğim anlamına gelmez. Bütün Türkiye’yi okula çevireceğim. Bana çok büyük destek var. Şu anda yanımda 20-30 kişi var, arkadaşlarım, öğrencilerim. Yüzlerce mesaj alıyorum. Şamatacı azınlık Türkiye’yi temsil ettiğini düşünmesin. Üniversiteler özellikle de özel üniversiteler bundan sonra bana görev vermeye korkarlar. Ben kimseye muhtaç değilim. Bana ’pişman mısınız?’ diye soruyorlar. Pişmanlık benim lugatımda yoktur. Karımı aldatırsam pişman olurum. Ben hiçbir şeyi yanlış söylemedim. Fikirlerimin arkasındayım. Ben bir liberalim. Gariban bin muhafazakar, kenarda kalmış bir dindar değilim. Üniversitenin hakkımda aldığı kararlara ilişkin idari, hukuki yollara gideceğim, AİHM’e gideceğim.”

Haberin Devamı