Gazete Vatan Logo

Asiwa ismine veto!

Torun Anter ‘W’ yasağına takıldı

Batman Nüfus Müdürlüğü öldürülen Kürt yazar Musa Anter’in 3.5 yaşındaki torunu Asiwa’ya isminde geçen ‘w’ harfi yüzünden kimlik vermiyor.

Diyarbakır’da 1992’de uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Kürt yazar Musa Anter’in oğlu Dicle Anter’in kızına vermek istediği, Türkçede ‘ufuk’ anlamına gelen Kürtçe ‘Asiwa’ ismine nüfus müdürlüğü izin vermedi. 2010’da doğan Asiwa için babası Dicle Anter, Batman Nüfus Müdürlüğü’ne kimlik çıkarmak için gittiğinde Türk alfabesinde olmayan bir harfle isim koyamayacağını öğrendi. Dicle Anter’in yaptığı ikinci başvuruda kabul edilmeyince, Asiwa 3.5 yıldır nüfus kağıtsız yaşamaya devam etti.

Batman Belediyesi Yılmaz Güney Sinema Salonu İdari Sorumlusu olan Dicle Anter ve sanatçı eşi Helin Anter’in 3.5 yaşındaki kızı Asiwa halen İsveç pasaportuyla yaşıyor.

Kimliksiz doğum günleri

VATAN’ın konuştuğu Dicle Anter, “İki kez başvurduk. Kanun değişmediği için bir daha başvuru yapmamızın anlamı da yok. Nüfus müdürlüğü bize kanunen Türk alfabesinde olmayan harflerden oluşan isimleri koyamacağımızı gerekçe gösterdi. Ama elin oğlu bilgisayardan nüfus müdürlüğüne girmek için sana üç tane ‘w’ koyduruyor. TRT Şeş’te Türkçe’de olmayan ‘x’, ‘q’, ‘w’ harfleri telaffuz ediliyor. 3 yıldır doğum günlerini kutluyoruz ancak nüfus kağıdını alamıyoruz” dedi.

Dicle Anter, AİHM’ye başvurduklarını ancak iç hukuk kararı olmadan AİHM’nin konuyu görüşmeyeceği cevabını aldıklarını belirtti: “Kızım Asiwa İsveç pasaportunu kullanıyor. Süreçle bir değişiklik olursa sonbaharda bir kez daha başvuracağız” dedi.

‘Asive’ koy demişler

Anter, şöyle devam etti: “İsveç vatandaşı olan kızımın, yani bir İsveçli’nin adını değiştirme hakları yoktur diye düşünüyorum. Benim çifte vatandaşlığım var. Ama kızımın ismi Kürtçe olduğu için Türk vatandaşlığını alamadı. Nüfus müdürlüğü bir de terbiyesizlik yaparak bana ismini hiç bir anlamı olmayan ‘Asive’ koy dedi.”

Haberin Devamı