Gazete Vatan Logo

Asansör 175 km hızla çakılmış!

İstanbul Mecidiyeköy’de 10 kişinin öldüğü asansör faciasına ilişkin açılan davada 16 sanığın beraatine ve 9 sanığın da “Taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 60 bin 800’er TL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, gerekçeli kararını açıkladı.

Asansör 175 km hızla çakılmış!

Gerekçeli kararda, kazanın oluşumuna sebebiyet veren asansör kabininin katlarda durmasını sağlayan sensör ile herhangi bir tehlike esnasında kabinin en alt ve en üst noktalarda durmasını sağlayan elektromekanik limit switch’lerine müdahale edildiği ve kaza esnasında bu switch’lerin çalışmadığı belirtildi.

32’nci kattan düştü

Olay anında 10 işçinin içinde bulunduğu asansörün saatte 175 kilometre hızla serbest düşüşe geçtiği ve eksi 4’üncü zemine çakıldığı vurgulanan gerekçeli kararda, “Sanıkların tali kusurlu olması, kazaya sebebiyet veren asansör sensör ve switchleri üzerinde kimin müdahalede bulunduğunun tespit edilememesi ve katılanların maddi taleplerinin Torunlar GYO firması tarafından büyük ölçüde karşılanmış olması nazara alınarak sanıklara verilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilmesine karar verilmiştir” denildi.

BİLİRKİŞİ: Sanıklar tali kusurlu

Gerekçeli kararda, “Sanıklar Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalgıç ve Adem Akyıldız’ın sözleşme şartlarında asansörün takibinde, bakımında, uygunluğunun değerlendirilmesinde kazaya neden olan insan ve yük asansörünün bakım ve tamir işlerini zamanında ve uygun yapmamaları sebebiyle tali kusurlu oldukları belirlenmiştir” denildi.

Haberin Devamı

AVUKAT GEREKÇELİ KARARI ELEŞTİRDİ

‘Hukuken ve vicdanen ayıp’

Şikayetçi Avukatı Yıldız İmrek, mahkemenin gerekçeli kararına tepki göstererek, “Ölen işçiler için tazminat ödenmesi gerekçe göstererek verilen cezanın para cezasına çevrilmesi de hem hukuken hem vicdanen ayıptır. Hiç bir tazminat, bir insan canının bedeli olamaz. Sonuçta bu kararla, 10 işçinin göz göre göre gelen bir iş kazasında öldürülmesi cezasız bırakılmıştır” dedi.