Ailemden ne öğrendim?

Haberin Devamı

"Dediği gibi kahraman olmak değildi derdim. Insanlıgın bekası, huzuru, saadeti umurumda değildi. Tek istediğim kendime gururdan, kibirden, kurallardan bir anlam yaratmaktı. Aslalar köprüsünden geçip kutsallaştırmaktı kendimi. Beceremedim. Bu hayatta, herkes kendine bir anlam arıyor. Bulabilen var mı? Şüpheli." -'99 Yazı
Beni şöyle büyüttüler:
-Birine sıkmayacaksan asla silah çekme. (Ruslarda kural böyle. Çıkarıyorsan sıkıyorsun.)
-Verdiğin sözü her zaman tut, tutamayacağın sözü verme.
-Her yere en az yarım saat geç git. (Bunu bazen abartıyorum)
-Çatal bıçak kullanmayı bilmeyen biriyle sofraya oturma. Arkadaşlık etme. İnsanlar yanlarındaki insanlarla da ölçülür. Hayatına sokacağın, yan yana duracağın insanları dikkatle seç. (Ne zaman kendimi hızla sadece çatalla yemek yerken bulsam annem karşıdan pis pis bakıyor gibi hissediyorum)
-Asla para için çalışma. Ne olursa olsun istediğin hayatı yaşa, sevdiğin işi yap.
-Ucunda çıkarın da olsa sevmediğin insanlara selam verme ve buna rağmen selamını "insan" olandan esirgeme.
-Kimseden intikam almaya kalkma. Kimse ruhunu kirletmene değecek kadar değerli değildir.
-Asla unutma ama özür dileyeni her zaman affet. İkinci bir şansı herkes hak eder. Unutma. Çünkü insanlar değişmez.
-Sadece gerçekten sakinleştiğinde konuş. Kızgınken söylediğin her söz senin canını yakar.
-Özgürlüğün bir bedeli vardır. Gerçekten özgür olmak istiyorsan önce en değer verdiklerini terk et. (Bunu çok ciddiye aldım ve önce onları terk ettim)
-Başarını, yemeğini ve sevgilini paylaşma. Onun haricinde sahip olduğun her şeyi paylaşmaktan korkma. Paylaşmak bolluk yaratır.
-Para harcamak içindir. Konforunu sağlarken bonkör davran.
-İyilik etme şansın varsa et, kötülük etmen gerektiğinde uzak dur. Kötülük ederek kazanılan zafer uzun sürmez.
-Her zaman iyiler kazanmaz ama iyi olmaktan vazgeçme. Karşılığını alamadığını sandığın iyilikler hayattaki şansını yaratacaktır.
-Kararlarının arkasında duvar gibi dur. İnsanlar seni domuzlukla, ruhsuzlukla, kalpsizlikle suçlasa bile, kendini savunman gerektiğinde sus. Sadece gerçek suçlular savunmaya geçer.
-Duygularından söz etme. Duygular değişir. İnsanlara yanlış umutlar verme.
-Bu dünya kimse için kolay bir yer değil. Herkesin nedenlerini anla ama kimseyi hayatının göbeğine koyma. Bu hayatın başrolü sensin. Rolünü kimseye kaptırma.
-İnsanlar sana saldırdığında, hakaret ettiğinde hep gülümse ve "doğrudur" de. Saldırıyı önlemenin en kolay yolu kabullenmektir.
-Zavallı gibi görünmek istemiyorsan saldırma. Güçsüz insanlar saldırganlaşır. Gerçek güçlüler sabır ve sükunet gösterenlerdir.
-İnsanların fikirlerini konuşarak değiştiremezsin. Onlara kim olduğunu davranarak göster.
-Duygularını söyleyerek inandırıcı olamazsın. Karşındakine hissettiklerini davranışlarınla göster.
-Düşmanın kullanmayı bilmediği tek silah nezakettir. Her zaman, her durumda, nezaketini asla kaybetme.
-Nezaketini yanlış anlayıp üstüne gelenler olacaktır. Onları önce nezaketle uyar. Arsızca üsteliyorlarsa terslemekten çekinme.
-Hayır iyi bir cevaptır. Hayır demeyi asla unutma. Sadece kişilik zaafı olanlar her şeye evet der.
-Olumsuz durumları elinden geldiğince değiştirmeye çalış. Değiştirmek imkansızsa kabullen. Kendini yıpratmanın manası yok. Neticede hepimiz öleceğiz.
-Asla almadığın şeyi verme. İnsanlar bedelini ödemedikleri hiçbir şeyin kıymetini bilmez. Bırak, seni hak etmek için önce çaba sarf etsinler. Çaba sarf edeni mükafatlandır. Etmeyeni görme.
-Belki zekisin. Ama kimseyi aptal yerine koyma. Karşındaki dünya salağı bile olsa senin kadar zeki olma ihtimalini göze alarak davran.
-Zor kararlar vermen gerektiğinde ne aklını ne kalbini dinle. İkisi de seni yanıltır. Kulak vermen gereken tek şey içgüdülerin. Onlar seni ilk insandan bu yana tüm tehlikelerden korudular. Onlar senin hayatta kalma garantin.
-Kim olduğunu asla unutma. Ama hiçbir masaya soyadınla, işinle, gücünle oturma.
-Sahip olduklarınla övünme. Gösteriş yapma. Kendine sahip olduklarından bir dünya yaratırsan onları kaybettiğinde boşluğa mahkum olursun.
-Ve bu hayatta bir şeyi asla unutma: Savunman gereken, hakkını araman gereken tek kişi öncelikle kendinsin. Sen sahip olduğun en değerli şeysin. Kendini her şeyin üstünde tut. Ama hiçbir şeyi, hiçkimseyi kendinden aşağı görme. Kendine gerçekten değer veren, kendini seven biri, dünyadaki her şeyi sevmeyi, değer vermeyi bilecektir. Önce kendini sev. En çok kendini sev. Yaptığın en büyük hatada bile kendini sevmekten asla vazgeçme.
-Tüm bu söylediklerimize rağmen dünyanın en kötü insanı bile olsan, dünyanın en büyük hatasını bile yapsan, biz seni sevmeye devam ediyor olacağız. Bunu hep hatırla.
Daha başka şeyler de söylediler şüphesiz. Bazılarının dünya yanlışı olduğunu yaşayarak öğrendim. Belki yarın bunların arasından da üç beş madde silerim. Neticede ailelerimizin bize söylediği her şey doğru olmuyor. Onlar da insan. Onların da yanlışları var. Hatta bazen sayamadığım kadar çok. Ben anlattıklarından bazılarını ciddiye alıp kullanıyorum. Bunları da buraya bırakıyorum. Lazım olduğu anlarda bi dal alırsınız. Ve umarım sonsuza dek kurallarla değil, esnek bir ruhla hayatta kalırsınız. Dünyanın en çirkin kuralları, insanın kendine koyduğu kurallardır çünkü. Bu meseleyi çeşitli kitaplarımda uzun uzun işlemiştik zaten. Tekrara düşmeyelim.
Duamız sabit:
İnançla, aşkla, güçle
Sevgiyle...

DİĞER YENİ YAZILAR