Gazete Vatan Logo

Artış beklentisiyle ihaleye giren yok

Piyasalar Merkez Bankası’nın bugünkü PPK toplantısına kilitlendi. Ekonomistlerin ‘Faiz artar’ yorumlarından sonra TCMB’nin dün açtığı TL karşılığı döviz ihalesine teklif gelmemesi, sinyalleri güçlendirdi. Artıştan sonra getirileri yükseleceği için bankalar beklemeyi tercih etti.

Artış beklentisiyle  ihaleye giren yok

Piyasada nefesler tutuldu, gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün gerçekleştireceği kritik Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Ekonomistler, enflasyon beklentilerinde son dönemde gözlenen belirgin bozulma nedeniyle TCMB’nin Geç Likitide Penceresi’nde (GLP) faiz artırımına gitmesini bekliyor. Anketlerden 50 baz puanlık artış çıkıyor.

Merkez Bankası’nın faiz artırabileceğine dair bir başka sinyal dünkü ihaleden geldi. TCMB’nin 1.25 milyar dolar tutarında açtığı 2 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesine faiz artırım beklentisi nedeniyle teklif gelmedi. TCMB, 2 hafta vadeli olarak açtığı ihalede TL faiz oranını yüzde 12.75, dolar faizini yüzde 1.75 seviyesinde belirlemişti.

Çoğunluk ‘50 baz puan’ dedi

Üst düzey bir bankacı, ihaleye teklif gelmemesini “25 Nisan’daki PPK’dan sonra TL’nin maliyetinin artacağı beklentisi olduğunun teyidi” olarak açıklayarak, şunları kaydetti: “PPK’da faiz artışı yapılırsa, bu ihalede TL faizi yükselecek. Banka TCMB’ye TL verdiği için faiz artışı olursa bugün yerine 2 gün sonra bu ihaleye geldiğinde daha yüksek getiri alacak. O yüzden 2 gün beklemeyi tercih edeceklerdir. Sonraki günlerde talep yeniden görülecektir.” Reuters’in anketine katılan 15 kurumun 3’ü ortalama fonlama maliyetinin yüzde 12.75’te sabit kalmasını, 4’ü 25 baz puan, 5’i 50 baz puan, 3’ü 75 baz puan artırılmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Çetinkaya’dan ek sıkılaştırma mesajı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini söyledi. Çetinkaya, TCMB’nin 12 Nisan tarihindeki Genel Kurulu’nda da aynı mesajları vermişti. Çetinkaya’nın bu açıklaması ‘TCMB faiz artırımına gidecek’ şeklinde yorumlandı.
Çetinkaya’nın, Washington’da IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında yatırımcılara yönelik gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası’ başlıklı sunum, bankanın sitesinde yayımlandı. Sunumunda, küresel büyümenin senkronize bir şekilde sürdüğünü, portföy akımlarının dalgalı seyir izlediğini belirten Çetinkaya, emtia ve petrol fiyatlarının yukarı yönlü bir eğilim izlediğini kaydetti.
Murat Çetinkaya, para politikasının öngörülebilirliğinin önemli derecede iyileştiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Son açıklanan veriler, ekonomik aktivitenin gücünü koruduğunu gösteriyor. Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturuyor. Son dönemdeki gelişmeler, enflasyon görünümüne etkileri açısından yakından takip ediliyor. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer faktörler yakından izlenecek, ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilecektir.”
Küresel ekonomide 4 risk
MERKEZ Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, küresel toparlanmayla birlikte risklerin sürdüğüne işaret ederek, ‘küresel ticarette korumacılık eğilimi’, ‘gelişmiş ülke para politikalarındaki normalleşme’, ‘jeopolitik riskler’ ve ‘emtia fiyatlarındaki yükselişi’ söz konusu tehditler altında sıraladı.
Dünya ihracatı içinde Türkiye’nin payının giderek arttığına dikkati çeken Çetinkaya, şunları kaydetti:
“Turizm gelirleri toparlanmaya devam ediyor. Portföy yatırımlarının payı artarken uzun vadeli sermaye girişi istikrarlı bir seyir izliyor. Dış borç çevirme gücü korunuyor.”

Haberin Devamı