Gazete Vatan Logo

Artık onlar da benim kızlarım

Türkiye’nin en küçük organ donörü olan Zeynep’in iki böbreği ve karaciğeri Naz ve Nurgül’ü hayata bağladı. Zeynep’in babası iki kızı da ziyaret etti, bağrına bastı

Artık onlar da benim kızlarım

Trabzon’da doğuştan kas erimesi ve solunum yetmezliği hastalıklarıyla dünyaya gelen 4 aylık Zeynep, geçen sene 28 Ocak’ta Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Talihsiz bebeğin 39 yaşındaki babası Olgun Tavşan, doktorların tavsiyesi üzerine Zeynep’in organlarını bağışlama kararı aldı. Türkiye’nin en küçük organ donörü olan Zeynep’in iki böbreği Afyonlu 7 yaşındaki Nurgül Keskin’e, karaciğeri ise 2 yaşındaki Çanakkaleli Naz İnci’ye başarılı operasyonlarla nakledildi. Trabzon’da yaşayan baba Olgun Tavşan, eşi Asiye ve kızları Buğlem’i de yanına alarak sağlığına kavuşan iki kızı ziyaret etti, yaşadıklarını VATAN’a anlattı.

Zeynep’im nefes oldu

Küçük kızı ziyaretinde çok duygulandığını belirten baba Tavşan şunları söyledi: Kızımın organlarıyla sağlıklarına kavuşan küçük kızları hep görmek istiyordum. Ailemle birlikte Antalya’ya gittik. Buradan Afyon’daki Nurgül’ün ailesini aradım, ziyaret etmek istediğimizi söyledim. Kendileri de Nurgül’ü Antalya’ya kontrole getireceklerini söylediler. Kontrolden sonra iki aile buluştuk. Nurgül’le karşılaşınca çok duygulandım. Nurgül’ün yaşam dolu oynayışını görünce isabetli bir karar verdiğimi anladım. Zeynep’im ona nefes olmuştu. Bana sımsıkı sarıldı ve öptü. Çok mutlu oldum.

Haberin Devamı

Daha çok küçüktü...

Antalya’dan sonra Çanakkale’ye kızımın karaciğerinin nakledildiği Naz İnci’nin ailesinin yanına geçtik. Naz’ı görmek bambaşka bir şeydi. Daha çok küçüktü. Bu kadar küçük bir kızın neler yaşadığını duyunca çok etkilendim. Naz, bizi tanımadığı için yanımıza yaklaşmadı. Ama kızım Buğlem’le birlikte oynadı. Naz’ın kızıma yakın davranması aralarında bir bağ olduğunu gösteriyordu. Artık ikisi de benim kızlarım. Onların Trabzon’da bir ailesi ve evi, bizim de Afyon ve Çanakkale’de bir ailemiz var. En kısa zamanda iki aile de Trabzon’a gelecek. Hep birlikte Zeynep’imin mezarını ziyaret edeceğiz.

İzmir yine lider

Türkiye’nin 6 yıldır en fazla organ bağışı yapılan ili olan İzmir, 2018 yılında da rekoru elinde tuttu. Bakanlığın verilerine göre, yılın ilk sekiz ayında tüm illere fark atan İzmir, 7 bin 652 bağışçı sayısı ile birinci oldu. İzmir’i sırasıyla Kocaeli 5 bin 607, İstanbul 4 bin 658, Mersin 2 bin 946, Balıkesir 2 bin 637 kişi ile izledi. Bağışın en az yapıldığı il ise 5 kişi ile Bayburt. Bayburt’u Yalova 8, Kilis 9, Şanlıurfa ve Artvin 11 kişi ile takip etti.
25 bin 827 kişi nakil bekliyor
Sağlık Bakanlığı Organ Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre 2018 yılı Ağustos ayı itibarıyla Türkiye’de toplam 25 bin 827 kişi organ nakli için sırada bekliyor. Bunların arasında 22 bin 341 kişi böbrek, 2 bin 147 kişi karaciğer, bin 67 kişi kalp, 62 kişi akciğer, 291 kişi pankreas, 30 kişi sol kol, 30 kişi sağ kol, 10 kişi böbrek pankreas, 8 kişi sağ bacak, 6 kişi sol bacak, 4 kişi ince bağırsak, 4 kişi kalp kapağı ve 1 kişi de yüz ve saç deri için umutlu bir bekleyiş içinde. Organ bağışçısı sayısı ise 390 bine yaklaştı.
3.526
2018 yılının ilk 8 ayında, Türkiye genelinde yapılan toplam nakil sayısı 3.526 oldu. 2017 yılında ise sadece 1.446 nakil yapılmıştı.

Haberin Devamı