Gazete Vatan Logo
Magazin Artık erkeklerin başı ağrıyor!

Artık erkeklerin başı ağrıyor!

Erkeklerin her zaman cinsellik arzu ettikleri ve cinselliğe her zaman hazır oldukları ile ilgili yaygın bir şehir efsanesi var. Günümüzde birçok kadın, eşlerinin cinsellikten uzak durmasından ve isteksizlik yaşamasından şikayetçi. Yani artık “Başım ağrıyor” diyen taraf erkekler!

Cinsel isteksizlik salgını

Cinsel isteksizlik erkeklerde bir salgın gibi yaygınlaşıyor. Son yıllarda hem klinikte hem de yapılan çalışmalarda giderek daha fazla genç erkeğin de isteksizlik yaşadığını görüyoruz. Evet bu sorunda stres, yorgunluk, günlük sıkıntılar, iş problemleri gibi psikolojik ve sosyal faktörlerin etkisi büyük. Ancak organik problemler erkeklerde cinsel isteği ve sertleşme kalitesini ciddi oranda düşürüyor. Özellikle testosteron hormonundaki yetersizlik libido kaybı, sertleşme sorunu ve boşalma problemleri yaratıyor. Modern yaşam tarzına bağlı kilo fazlalığı, obezite, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, aşırı alkol, sigara gibi risk faktörleri testosteron seviyelerini azaltıyor. Penis damarları, sinirleri yaşlanmaya başlıyor. Bazen 30 yaşındaki bir erkeğin vücudunda 80 yaşındaki bir erkeğin hormon seviyesine rastlanıyor. Sağlık sorunları, kullanılan ilaçların yan etkisini de unutmamak gerek.

Haberin Devamı

Aseksüel evlilikler artıyor

Genç çiftlerde dönemsel olarak bile olsa seks sıklığının giderek düştüğünü görüyoruz. Seks sıklığının belli bir düzende devam etmesi önemli. Zira cinsel hormonlarda “kullan veya kaybet” prensibi geçerli. Yani belirli bir aralıkta seks yapıldığında vücut daha fazla seks hormonu üretiyor. Seks sıklığı 3 hafta veya üzerinde olduğunda ise seks hormonları düşüyor. Özellikle yoğun iş dönemlerinde birbirine vakit ayıramayan, cinselliği erteleyen, tatillerden medet uman çiftler bu yoğun dönemi atlattıklarında eski cinsel yaşamlarına hemen dönemiyor. Bu aseksüel yaşam bir alışkanlık haline gelebiliyor. Aseksüellik sadece seks yapmamak demek değil. Yılda 10 defa ve altında beraberlik yaşanıyorsa aseksüel bir beraberlik olarak adlandırılıyor. Çoğu zaman seks sıklığı bu şekilde azaldığında partnerler kendilerini reddedilmiş hissediyor. Tartışmalar, seks kırgınlıkları, alınganlıklar oluşabiliyor.

Haberin Devamı

Psikolojik deyip geçmeyin

Eşleri cinsel isteksizlik ya da sertleşme sorunu yaşayan veya cinsel istekleri reddedilen pek çok kadın bir süre sonra değişik duygular yaşar. Partneriniz cinsel isteğinize karşılık vermediğinde, siz de aşağıdaki soruları kendinize soruyor olabilirsiniz:

Beni hala seviyor mu?

Beni hala çekici buluyor mu?

Beni aldatıyor mu?

Yanlış bir şey mi yaptım?

Bu cinsel hayatımızın sona geldiğini mi gösteriyor?

Bana kızgın mı?

Bunların altında tüm cinsel sorunların psikolojik olduğu inancı da var. Ancak erkeklerde libido kaybında mutlaka organik ve hormonsal nedenlerin araştırılması gerek. Eşiniz şiddetli bir isteksizlik yaşıyorsa mutlaka onunla konuşun ve gerektiğinde bir uzmana başvurun.

Testosteron nasıl ölçülür?

Erkeklerde testosteron seviyeleri gün için doğal olarak artıp azalıyor. Bu nedenle sabah aç karnına 8-11 arasında kan vermek gerek. Total testosteronun yanı sıra şikayet ve muayene sonuçlarına göre serbest testosteron, seks hormon bağlayıcı globulin, prolaktin gibi başka hormon tetkikleri de istenebilir. Hormon seviyelerine göre hekiminiz gerektiğinde hormon yerine koyma takviyelerini önerebilir.

Haberin Devamı

Testosteron takviyesi mümkün mü?

Erkeklerde testosteron hormonu eksikliği tespit edildiğinde hormon yerine koyma tedavilerinden yararlanabiliyoruz.

Hormon takviyelerinin deneyimli bir uzman tarafından dikkatle yapılması ve düzenli aralıklarla kan seviyelerinin kontrol edilmesi, dönemsel olarak PSA yani prostat spesifik antijen miktarı gibi diğer tetkiklerin de yapılması gerekiyor. Hormon tedavileri bu aylık kontrollere göre devam ediyor ve hormon eksikliği giderildiğinde tedavi tamamlanmış oluyor. İsteksizliği yaratan diğer alanların, yaşam tarzının, beslenmenin, egzersiz düzeninin, stres seviyelerinin, kişiye ve ilişkiye ait diğer sorunların düzenlenmesi de isteği yükseltiyor.

Ne zaman endişe etmelisiniz?

Seks hayatında 2-3 haftalık aralar olması, cinselliğin belli bir düzende/periyodiklikte yaşanmaması alarm belirtileridir. Bu durumda hekime başvurmanın vakti gelmiştir.

Haberin Devamı

Cinsel isteksizlik bir uyarı işaretidir

Cinsel isteksizlik mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gereken bir sorun. Libido sorunlarının altında pek çok sağlık sorunu, psikolojik problem, ilişki sıkıntısı yatabiliyor. Cinsel isteksizlik testosteron düşüklüğüne bağlı olduğunda ise beş yıl içinde diyabet ve kalp krizi için de önemli bir risk teşkil ediyor.

Dolayısıyla ısrarcı şekilde devam eden cinsel isteksizliği bir uyarı işareti olarak değerlendirin.

Erkekleri cinsellikten soğutan 10 neden

1. Testosteron hormonunun düşüklüğü

2. Öfkeli, endişeli veya depresif bir ruh hali, aşırı stres

3. Hastalıklar, ameliyatlar, ilaçlar (antidepresanlar, kalp hastalıkları, diyabet, tiroit problemleri, böbrek-karaciğer sorunları, ağrı gibi...)

4. Cinsel sorunlar (sertleşme problemi, erken boşalma, penis boy ve hacim yetersizlikleri, performans endişesi gibi)

5. Partnerin cinsel sorunları (vajinismus, orgazm problemi, cinsel isteksizlik gibi)

6. Cinsel arzuları, düşünceleri veya cinsel sorunları eşle paylaşamamak

7. Rutin, heyecandan yoksun bir cinsel yaşam, zaman yetersizliği

8. İlişki sorunları, tartışmalar, gerginlikler

9. Yanlış cinsel bilgiler, olağan dışı beklentiler

10. Kötü beslenme, yoğun sigara-alkol