Gazete Vatan Logo

Bir İskandinavya düşü Stockholm

Görülmesi gereken, görüldüğünde ise burada yaşama hayalleri kurmaktan kendinizi alamayacağınız bir şehir Stockholm, bir düşler diyarı...

Bir İskandinavya düşü Stockholm

Stockholm’ü düşler diyarı olarak tanımlamak, elbette yalnızca benim kişisel görüşümü yansıtmıyor. Uluslararası yapılan pek çok araştırmaya göre de Stockholm, dünyanın en yeşil ve en yaşanabilir şehri. Yüzölçümünün yüzde 30’unu yeşil alanların; yüzde 30’undan fazlasını su kanallarının oluşturduğu, geriye kalan kısmının ise bence, tarih ve sanatın kapladığı bir başkent. Böyle söylüyorum; çünkü şehirde, tarihî yapıların, anıtlar, galerilerin, kültür ve sanat evlerinin haricinde 100’e yakın müze bulunuyor.

Baltık Denizi’nin batı kıyısında yer alan, Venedik’i anımsatan kanalları ve adalarıyla Stockholm’e gitmek için her ne kadar günlerin çok uzun, gecelerin birkaç saat sürdüğü yaz mevsimi ya da bahar ayları cazip görünse de buranın bir kış şehri olduğunu, karlarla kaplanınca ayrı bir güzelliğe büründüğünü ve kışlarının hafif geçtiğini de hatırlatayım.

Stockholm denilince görülmesi; görmeden dönülmemesi gereken ilk yer şüphesiz Gamla Stan’dır. Stockholm’ün tam kalbinde yer alan bu ada, 13’üncü yüzyıldan bu yana Stockholm için önemli bir merkez olmayı sürdürüyor. Mimarî açıdan özenle korunmuş Gamla Stan, birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapıyor. Birbirine yürüme mesafesinde bulunan, Arnavut kaldırımlı sokakların birbirine bağladığı Riddarhuset, Bonde Sarayı, Tessin Sarayı, Oxenstierna Sarayı, Stockholm Sarayı ve Storkyrkan burada görecekleriniz yerlerden bazıları.

Haberin Devamı

Şehirde 100’e yakın müze var

- Özellikle fotoğrafla ilgileniyorsanız İsveç Fotoğraf Müzesi Fotografiska’ya birkaç saatinizi ayırmalısınız.

- Gamla Stan’ın hemen aşağısında bulunan Götgatam Caddesi ise uluslararası pek çok mağazanın yanı sıra İsveç markalarının da bulunduğu, alışveriş yapabileceğiniz bir cadde.

- 130 metre yükseklikten Stockholm’ü seyretmek ve ilginç bir deneyim yaşamak için “SkyView”le Ericsson Globe binasına çıkabilirsiniz.

- Stockholm’e kışın gelmenin tadını, mutlaka Vasaparken veya Kungstradgarden’de açık havada buz pateni yaparak çıkartın.

- Her yıl caz festivalinin düzenlendiği Skeppsholmen Adası’nı görmeniz için bir sebep de Modern Sanatlar Müzesi. Gerçekten de müze, Avrupa’daki en iyilerden biri.

Haberin Devamı

- Djurgarden adasında, yüzyıllar önceki köy hayatının insanlar tarafından canlandırıldığı ve oldukça beğeneceğiniz açık hava müzesi Skansen’i mutlaka gezin.

- Skansen’in tamamlayıcısı olarak da etnografya müzesi olan ve içinde 1,5 milyon tarihi objenin sergilendiği Nordiska Müzesi görülmeli.

Bavulunuzda bulunsun

Kışı sevdirecek sıcak renkleriyle soğuklara meydan okuyan Mammut’un polar beresi.

Çift taraflı fonksiyonellikle geniş bir konfor alanı vadeden Mammut’un şişme montu.

Adımları akıcı hale getiren patentli ortopedik tabanı sayesinde tüm aktivitelere uyum sağlayan Mammut’un sneaker’ı.

Yumuşak dokusu ve iç ısıtan renkleriylealternatif silüetler yaratmayı sevenler için Mammut polar.