Gazete Vatan Logo

Alternatif tiyatrolar sahnelere can veriyor

İstanbul’da bulunan yaklaşık 150 bağımsız tiyatro grubu, bu sezon 250’ye yakın oyun sergiledi. Alternatif tiyatrolar, sanatseverlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. İşte şehrin başlıca sahneleri...

Alternatif tiyatrolar sahnelere can veriyor

Son dönemde gerek Şehir Tiyatroları gerekse de Devlet Tiyatroları hakkındaki tartışmalar bitmek bilmiyor. Devamlı değişen yönetim kadroları ve sahnelenen oyunların sayıca kısıtlı olması başlıca problemler. Bilet fiyatlarının uygun olmasına rağmen tiyatro izleyicileri “alternatif” diye tabir edilen sahneleri tercih etmeye başladı. Bu sahnelerde atölyeler düzenleniyor, genç ve yetenekleri oyuncular kendilerini gösterme şansı yakalıyor. Bu durum tiyatroseverleri de tatmin etmiş olmalı ki, sahnelenen oyunlara bilet bulabilmek epey çaba istiyor... Kısacası bu oluşumlar, yaşam alanlarımızın kültür-sanat ayağını sağlamlaştırmak adına büyük bir şans olarak değerlendiriliyor. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul konu hakkında, “Sosyal medya ve özellikle kendi yaş gruplarından oluşan network’leri sayesinde oyunlarını yeterince tanıtabiliyor ve seyirciye ulaşabiliyorlar. Bu sahnelerin esas çıkış noktası; üretken genç oyuncu, yazar ve yönetmenlerin performanslarını sergileyebilecekleri bir platform arayışları, insanlara eşit mesafede durma, eleştiriyi temele alma gibi yaklaşımlar.” diyor.

Haberin Devamı

Otoparktan sanat merkezine...

BO Sahne

Nilufer Bıyıklı ve Levent Özdilek’in kurucusu olduğu, otoparkı sanat faaliyetlerinin düzenlendiği bir yer haline getiren BO Sahne, 2013’ten beri faaliyette. “İnternette Tanışan Son Çift”, “Bekarlığa Veda” ve “Son Zenne” sahnelenen oyunlar.

Mühendis arkadaşlar kurdu

İkincikat Tiyatro Sanat yönetmenliğini Sami Berat Marçalı, Heves Duygu Tüzün ve Eyüp Emre Uçaray’ın üstlendiği İkincikat Tiyatro, İstiklal Caddesi’ndeki Olivya Han’da faaliyet gösteriyordu. 2013’ten beri de Karaköy’de misafirlerini ağırlıyor. “Vibratör”, “Kabileler”, “Cambazın Cenazesi” ve “Kasap” Mayıs takviminde yer alıyor. Ayrıca bağımsız filmler de gösteriliyor.

Fırında tiyatro yapıyorlar

Tiyatro D22

Berkay Ateş, Can Kulan ve Emir Çubukçu tarafından kurulan Tiyatro D22, Galata’daki Hamursuz Fırını’nda 2013’ten beri oyunlarını sahneliyor. Bu ay, “Kuş Öpücüğü” ve “Bent” sahnede.

Haberin Devamı

Kadıköy’ün merkezine geldi

Moda Sahnesi Mert Fırat ve beraberindeki ekibin 2013’te sanatseverlere sunduğu Moda Sahnesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın etkinlikleriyle beraber sinema faaliyetlerine de yer veriyor.Bu ay “En Kısa Gecenin Rüyası”nı sahnelemeye devam ediyor...

Erdal Beşikçioğlu önderliğinde kuruldu

Tatbikat Sahnesi

Tatbikat Sahnesi, Erdal Beşikçioğlu ve beraberindeki ekibin çabalarıyla 2014’te Ankara’da, geçtiğimiz sene de İstanbul’da tekrar faaliyete geçti. “Bir Delinin Hatıra Defteri” ve “Antabus”’a bilet bulamayabilirsiniz.

Kaliteli tiyatroyu AVM’ye taşıdılar

DotKanyonda

2005’te İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı’nda kapılarını açan oluşum, geçtiğimiz sene Kanyon AVM’ye taşındı “Yeni Öğretmenimiz Bir Canavar” isimli çocuk oyunu sahnede...

Atölye faaliyetleri düzenleniyor

Craft Tiyatro

Çağ Çalışkur ve Bahar Erkal’ın kurduğu CRAFT Tiyatro, Kadıköy’de yer alıyor. “İnci kolye, levrek ve turşu yapma sanatı” oyununu izleyebilirsiniz.