Gazete Vatan Logo

Araları açık mıydı?

'Paraların üzerindeki resimleri değiştirince...'

SİVAS’ta Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) ve İnönü Vakfı işbirliğiyle ’Lozan ve tam bağımsızlık’ konulu panel düzenlendi. Panele 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı Özden İnönü Toker de katıldı. Toker, panel öncesi yaptığı konuşmada, Atatürk ve babasıyla ilgili anılarını anlattı.

CÜ ile İnönü Vakfı işbirliğinde üniversite kültür merkezinde Lozan Barış Antlaşması’nın 90’ıncı yılı nedeniyle düzenlenen paneli, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Okay Bulut, Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci takip etti.

Panel öncesi 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı’nın Başkanı 83 yaşındaki Özden İnönü Toker bir konuşma yaptı. Sivas’ın çok önemli bir şehir olduğunu ve Cumhuriyet’in kuruluşunda başrol oynadığını ifade eden Özden İnönü Toker, "Babam ve ailemiz içinde Sivas çok önemli bir yere sahiptir. Babam, eskiye dair bir anısını anlatacağında ’Ben Sivas’tayken’ diye söze başlardı. Çocukluğunun Sivas’ta geçtiği evi hasretle anlatırdı. Yıllar sonra Başbakan olarak geldiği bu evi bıraktığı gibi bulamadı. Çok süslü buldu" dedi.

'İNÖNÜ'NÜN PARALARI DEĞİŞTİRMESİ...'

Özden İnönü Toker, Atatürk’ün evlerine çok sık ziyarete geldiğini ve bu ziyaretlerde kimseyi ihmal etmediğini, herkesle sohbet ettiğini ifade etti. Atatürk ile İsmet İnönü arasında sıkıntı olduğu yönünde kendisine pek çok soru sorulduğunu belirten İnönü Toker, "Bu olayda birkaç konu vardır, hep bunlar dile getirilir. En çok sorulanı İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olduktan sonra paraların üzerindeki resimleri değiştirmesidir. O dönemlerde halkın tamamına ulaşmak için pul ve para çok önemliydi. Atatürk’ün sağlığında İsmet İnönü ile birlikte Cumhurbaşkanlığının önemini de göstermesi açısından para üzerine Cumhurbaşkanının resminin konulmasını kararlaştırmışlardır. Bu karar tarihleriyle bellidir. Babam ile Atatürk arasındaki dostluk yazılan pek çok mektupta da çok açıktır. Bunlar politika gereği çok fazla söyleniyor ama politika da güzel yapılmalı" diye konuştu.

’BİZ DE EKMEĞİ KARNE İLE ALIYORDUK’

2’nci Dünya Savaşı döneminde çevrede bulunan ülkelerde 43 milyon insanın öldüğünü belirten İnönü Toker, "Ülkemizde tek bir insan bile savaş nedeniyle ölmemiştir. Ayrıca o dönem dünyada yaşanan savaş nedeniyle kıtlık tehdidi vardı. Eldeki buğdayın, şekerin ve diğer ürünlerin ne kadar yeteceği savaşın ne zaman biteceği net değildi. Bu nedenle ekmek karne ile dağıtılıyordu. Biz de ekmeği karne ile alıyorduk. Halkımız nasıl yaşıyorsa o dönem bizde öyle yaşıyorduk" dedi. Rektör Vekili Prof. Dr. Okay Bulut, Özden İnönü Toker’e konuşması sonrasında plaket takdim etti.

Daha sonra ’Lozan ve tam bağımsızlık’ adlı panele geçildi. CÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Cirhinlioğlu’nun yönettiği panelde, İsmet İnönü’nün yaşamı ve kişiliği, milli mücadele dönemi ile Lozan Barış Konferansı’nda yaptıkları ele alındı.

Haberin Devamı