Gazete Vatan Logo

Apple’ın ensesinde

2’nci çeyrekte rekor kırarak 2.5 milyar dolar kâr eden Amazon’un piyasa değeri 900 milyar doları aştı. Ancak buna rağmen beklenen olmadı ve dünyanın en değerlisi olan Apple’ı geçemedi. Gözler 1 trilyon dolara ilk kimin ulaşacağında.

Apple’ın ensesinde

Jeff Bezos’un 1994 yılında evinin garajında tek bir bilgisayarda kurduğu e-ticaret devi Amazon, önceki gün 2018’in 2’nci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre Amazon’un net kârı bu yılın 2’nci çeyreğinde rekor kırarak 2.5 milyar dolar oldu. Bu Amazon’un bir çeyrekte elde ettiği en yüksek net kâr olarak tarihe geçti.

Yine barajı aştı

Amazon’un net kârı 3 çeyrek üst üste 1 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Geçen yılın Nisan-Haziran döneminde 197 milyon dolar net kâr elde eden şirket böylece kârını 12 kat artırmış oldu.

Gelir 50’ye katlandı

Amazon, 2017’nin Nisan-Haziran aylarında 37.9 milyar dolar gelir elde ederken, bu yılın aynı döneminde yüzde 39.4 artışla 52.9 milyar dolar gelir yakaladı. 2008 yılının 2’nci çeyreğinde 1.1 milyar dolar gelir açıklayan şirket, böylece 10 yılda gelirlerini yaklaşık 50’ye katladı.

En değerli olamadı

Uzmanlar, Amazon’un hisselerindeki asıl yükselişin dün gerçekleşmesinin bekliyordu. Nasdaq’ta işlem gören şirketin piyasa değeri borsanın açılması ile 900 milyar doları aşıp 905 milyar doları aştı ancak kısa süre sonra tekrar 890 milyar dolara geriledi. Böylece 695 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi olan Apple’ı geçmeyi başaramadı. Şimdi herkesin gözü 1 trilyon barajını bu ikiliden kimin aşacağında.

Haberin Devamı

Gates’e 56 milyar $’lık fark attı

Amazon’u kurduğu günden itibaren bir dünya devine dönüştüren Jeff Bezos’un kişisel serveti de bu doğrultuda günden güne büyümeye devam ediyor. 1 milyar, 10 milyar ve 100 milyar dolar barajlarını kısa sürede aşan Bezos’un kişisel serveti geçtiğimiz hafta 150 milyar doları aşarak 152 milyar dolara ulaştı. Bezos, böylece en yakın rakibi olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates’e 56 milyar dolarlık bir fark atmış oldu.

Yüzde 4 prim

Geçen senenin 2’nci çeyreğinde şirketin hisse başına kârı 0.40 dolar olurken, bu dönemde 5.07 dolara ulaştı. Bu yılın 2’nci çeyreğindeki net kârın rekor seviyeye ulaşmasının ardından, şirketin New York Borsası’nda işlem gören hisselerinde yükseliş görüldü. New York Borsası’nın açılışını takiben yapılan sınırlı işlemlerde şirketin hisse başına değeri yüzde 4 prim yaptı.

Haberin Devamı