Gazete Vatan Logo

Apo'nun derin pilotu

Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesinde söz ettiği ‘Pilot Necati’ iddialara göre PKK’nın kuruluşunda yer alan MİT’in adamı...

MİT, Öcalan’ı denetlemek için bu ismi kullandı.

Abdullah Öcalan’ın “Pilot Necati’nin bizimle olduğu bir yıl çok önemli bir yıldı. Mutlaka bilinmesi ve araştırılması gerekir, bir de ölüm şekli, kimin onu öldürdüğünün araştırılması çok önemli. Bu, birçok şeyi netleştirir. Ajan olup-olmadığı belirsizdir, ajan ise durum değişir. Bizimle olduğu dönemde bize ‘Sabiha Gökçen’i kaçıralım’ demişti” sözleri sık sık tartışılan Öcalan ve MİT ilişkisini tekrar gündeme getirdi.
Öcalan’ın “derin pilot’u” Necati Kaya, PKK’nın kuruluşunda Öcalan’ın evleneceği Kesire Yıldırım’la birlikte MİT elemanı olduğundan en çok şüphe edilen iki isimden biriydi. 1956’da Ağrı’da doğdu. Pilot Necati, örgütün kuruluşunda o kadar etkiliydi ki Ocak 1977’de örgütün 3 gün süren ilk tutanaklı toplantısı Ankara Demirlibahçe’deki evinde yapıldı.

Öcalan’ın daha önce “O benim cankurtaran simidimdir” dediğ Pilot Necati’nin örgütün en ciddi finans kaynağı olduğu da iddia ediliyordu. Pilot Necati 1990’larda PKK üzerine çalışan gazeteci Uğur Mumcu Suikasti’nde de karşımıza çıktı. İddialara göre Mumcu, Pilot Necati’nin MİT elemanı olduğunu ve PKK ile MİT arasındaki görüşmeleri öğrendiği için öldürüldü.

Pilot Necati ya da Necati Kaya, 9 Eylül 1982’de Antalya’da Antbirlik adlı firmanın uçağıyla zirai ilaçlama yaparken Manavgat’ın Niğip Köyü yakınlarında yüksek gerilim hatlarına çarptı ve düşen uçakta yanarak öldü.
Pilot Necati’yi araştıran gazeteci-yazar Necdet Pekmezci yıllar sonra Ankara Karşıyaka’da Pilot Necati’nin mezarını buldu. Necdet Pekmezci, Pilot Necati ve Öcalan’ın son açıklamasını şöyle değerlendiriyor: “Pilot Necati kesinlikle asker değil sivil bir istihbarat elemanıydı.

1974-1976 arasında Türk Hava Kurumu’ndan pilot brövesi almış deli dolu ve sportmen bir adamdı. Araştırmalarıma göre MİT bir dönem Öcalan’ı kontrol altında tutmak ya da yönetmek için Pilot’u yanında tuttu.”

“Öcalan bu sözleriyle hükümete ben sizin elemanızım, benim kim olduğumu biliyorsunuz, beni koruyun kollayın ve PKK’yı benden almayın diyor. Benden şüpheniz varsa bu konuyu araştırın, o zaman benim kim olduğum ve gerçek ortaya çıkar demek istiyor. Ölüm korkusunun da payı olabilir. Muhtemelen Kürt meselesi benimle ya da bensiz çözülecek diye düşünüyor. Öcalan’ın isteği önce hayatta kalmak sonra da dışarı çıkarak çiftlik evinde yaşamak. Sabiha Gökçen gibi sembolik bir isimden bahsederek provakatif eylemlere girmedim mesajı veriyor.”

Haberin Devamı