Gazete Vatan Logo

Antalya’yı ‘Küçük kız çocuğu’ vurdu!

6 kayıptan 3’ünün cesedi bulundu...

Antalya’yı ‘Küçük kız çocuğu’ vurdu!

2 günlük şiddetli yağışın ardından Antalya savaş alanına döndü. Uzmanlar; Antalya’yı, Avrupa’yı mini buz devrine sokacağı tahmin edilen La Nina (Küçük kız çocuğu) adlı soğuk su akıntısının yıktığını söyledi ve uyardı: La Nina’nın etkisi ve fırtınalar, Ekim sonuna kadar sürecek. Özellikle Batı ve Orta Karadeniz risk altında...

Pazar gecesi başlayan ve Antalya’nın Serik İlçesi Gebiz Beldesi Haskızılören Köyü’nü yıkıp geçen şiddetli yağışların bilançosu ağır oldu. 6 kişinin kaybolduğu, 3 köprü, 2 menfez, sağlık ocağı, köy konağı, muhtar evi ve dere kenarına yapılmış 25 evin yıkıldığı felakette 45 bin dekar sera ve pamuk tarlası zarar gördü. Selde kaybolanları bulmak için dün bölgede kapsamlı arama çalışması başlatıldı.

Antalya’yı ‘Küçük kız çocuğu’ vurdu

Evleri dere yatağındaydı

Sel baskınında evleri dere yatağının kenarında bulunan 82 yaşındaki Hulusi Kutlu, eşi 81 yaşındaki Fatma Kutlu, kızları 56 yaşındaki Ayşe Beşbaş, 85 yaşındaki Hasan Bulut ve 70’li yaşlardaki Süleyman- Meryem Çelik çifti sele kapılarak kaybolmuştu. Fatma Kutlu ile Hasan Bulut’un cesedine önceki gün ulaşılmıştı. Dün de 56 yaşındaki Ayşe Beşbaş’a ait ceset bulundu. Kayıp olan 3 kişiyi arama çalışmaları ise tüm hızıyla sürüyor.

Antalya’yı ‘Küçük kız çocuğu’ vurdu

100 kişilik ekip çalışıyor

Haskızılören Köyü’ne karayolu ile Karaöz Beldesi’ndeki dağ yolundan ulaşıldığını söyleyen afet işlerinden sorumlu Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren, kayıpları arama çalışmasının 100 kişilik ekiple yapıldığını belirtti. Afetzedelerin dün geceyi yıkılmayan evlerde ve ormana ait lojmanda geçirdiğini söyleyen Vali Yardımcısı Eren, “Helikopterle bölgeye yiyecek ve erzak ulaştırmıştık. Herhangi bir sorun yaşanmadı” dedi. Uzmanlar Antalya’yı yıkan felakete Avrupa’yı mini buzul çağına sokması beklenen La Nina adlı soğuk su akıntısının neden olduğu görüşünde.

Antalya’yı ‘Küçük kız çocuğu’ vurdu

Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan La Nina’yla birlikte gelen olumsuz hava şartlarının özellikle Karadeniz’de etkili olacağının altını çizerek şu bilgileri paylaştı: “Bu yıl soğuk su akıntısı dediğimiz La Nina yılı. Bu akıntıdan dolayı yaz mevsimi geç geldi, dolayısıyla da kış da geç geliyor. Çünkü yüzey sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Şu anda La Nina’nın ikinci etkisini yaşıyoruz. Yer sıcaklıklarının yüksek olduğu zamanlarda yağış gerçekleşiyorsa düşen yağış miktarı fazla ve etkili oluyor. Atmosferin yer seviyesiyle, üst seviyesi arasındaki sıcaklık farkı büyüdüğünde yağışlar daha da kuvvetli oluyor. Bundan dolayı odamız valiliklere bulundukların şehrin ortalama sıcaklıklarına bakıp önlem almaları konusunda uyarıda bulunuyor. Çünkü Antalya’da yaşanan bu durumun bir örneği.”



Rize ve Marmara’ya dikkat

“La Nina’nın etkisi ve fırtına aralıklarla Ekim ayı sonuna kadar sürecek. Ekim sonuna kadar yüzey sıcaklıkları yüksek olacağı için buna bağlı olarak yağışlar sürecek. Bundan dolayı önümüzdeki günlerde Batı ve Orta Karadeniz’e dikkat etmek gerekir. Çünkü bu bölgeler sele karşı en duyarlı bölgeler. Marmara’da dikkat dediğimiz bölgelerden biri. İkinci dere vakaları yaşanabilir. Hafta sonundan itibaren yurt genelindeki sıcaklıklar mevsim normallerini zorlayacak, güney de ise hava açılmaya başlıyor.”

1 milyon TL acil yardım

Başbakanlık’a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), selzedelere verilmek üzere Antalya Valiliği emrine 1 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildiğini açıkladı.

Felaketin izleri



Selde 6 kişinin kaybolduğu Serik İlçesi Gebiz Beldesi’ne bağlı Haskızılören Köyü’nde felaketin izleri görenleri şaşırttı. Sel sularının dere kenarına yapılmış bazı evleri tamamen bazılarını da yarısından keserek yıktığı, dev çınar ağaçlarını söküp kırdığı ve sulara kapılan dev ağaç parçalarının da evlerin yıkılmasında etkili olduğu görüldü. Ölüme davetiye çıkartan dere yatağındaki evlerin dışında Haskızılören İlköğretim Okulu’nun da dere yatağına yapıldığı ve okulun bazı duvarlarının da sel suları ile yıkıldığı belirlendi. Yıkılan bazı evlerin ayakta kalan duvarlarında asılı fotoğraflar kaldı.

El Nino ve La Nina, iki yaramaz çocuk

İlk olarak 1923 yılında Sir Gilbert Thomas Walker tarafından keşfedilen La Nina ve El Nino, Pasifik Okyanusu yüzey sularının sıcaklığındaki ani sıcaklık değişim hareketlerinin yol açtığı atmosferik olaylara verilen genel bir isim. Meteoroloji uzmanı Miktad Kadıoğlu’nun verdiği bilgilere göre 3 ila 7 yılda bir, İspanyolca’da oğlan çocuğu anlamına gelen El NiÒo ile kız çocuğu anlamına gelen La NiÒa birbirleriyle yer değiştiriyor. Bunlardan biri Pasifik Osyanusu’nun doğusunda çok büyük bir bölgeyi ısıtırken; öteki soğutuyor. La Nina, genellikle Kasım, Aralık aylarında etkisini gösteriyor. Batı Pasifik Okyanusu’nda normalden ılık olan akıntı alçak basınç hava dalgasıyla karşılaşınca aşırı yağışlara ve aşırı rüzgarlara neden oluyor.

Haberin Devamı