Gazete Vatan Logo

Anne Türkler geliyor

"Çocukken bizi böyle korkuturlardı" diyen AB Komisyonu Başkanı Prodi, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin bütünlüğünü bozacağını söyledi

AB'nin yürütme organı AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi (64), New York Times gazetesiyle yaptığı röportajda Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgii çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prodi, AB içindeki en büyük sorunun ülkeler arasında bir birlik-bütünlük sağlamak olduğunu belirterek ortak bir dış politikanın oluşturulmasının onlarca yıl alacağını vurguladı. "Türkiye de birliğe üye olursa bütünlüp sağlamak çok zorlaşacak" diyen Prodi, Türkiye'nin üyeliği konusunda ABD'nin yaptığı baskıyı da dar görüşlü olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Prodi, "Amerikalılar bana Türkiye'nin adaylık işlemlerinin yavaş gittiğini söylediklerinde onlara şöyle dedim. 'Bakın. Ben dehşet verici bir durum olduğunda çocuklara, Anne Türkler geliyor' denilen bir ülkede doğdum. Önce bu tür önyargıları kırmalıyız. Türkiye ile ilgili yayınlanacak raporu okuyacağım ve görüşümü objektif olarak ortaya koyacağım" diye konuştu.

Tükiye çok büyük
Türkiye'nin Avrupa ile Ortadoğu arasında stratejik bir köprü olduğunu kabul eden Prodi "Ancak bu ülkenin büyüklüğü, siyaset kurumlarının özellikleri ve Ortadoğu'yla kültürel bağları Avrupa'nın ortak bir siyaset oluşturma çabalarını karmaşık hale getirebilir. Avrupa Parlamentosu'nda bazı milletvekilleri Türkiye'nin üyeliği durumunda temsilcilerinin Parlamento'nun en büyük grubunu oluşturacağını konuşuyorlar. Yani aslında bizim problemimiz bu ülkenin Müslüman olması değil, çok büyük olması" dedi.

Haberin Devamı