Gazete Vatan Logo

Ankete öfke

Tarhan Erdem'in AKP'yi açık ara önde gösteren anketi siyasilerin de vatandaşın da tepkisini çekti

Ankara- Deneyimli araştırmacı Tarhan Erdem'in önceki gün açıkladığı ankete, iktidardan da muhalefetten de itiraz etti. AKP'liler bile yüzde 60'larda gösterilen oy oranları için "fazla iyimser" dedi. Diğer partiler ise anketin, seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik bir "manüpilasyon" olduğunu ileri sürdü.VATAN'ı arayan çok sayıda okur da, anket sonuçlarını abartılı bulup manşetten yayınlanmasını eleştirdi.

Manipülasyon
* AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek: Anket bence manipülasyon. Ankette Murat Karayalçın ile Yılmaz Ateş'i başa baş gösterilmiş, Karayalçın'ın adaylıktan çekilmesi amacına yönelik. Benim yüksek bir oy alacağımı düşünüyorum ama ankette belirtildiği kadar yüksek değil. AKP'nin oy oranının yüzde 68 olarak görülmesi de bu partinin seçmenini rehavete sokacak bir manipülasyon.

Daha yüksek oy alacağım
* CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Piriştina: Ankette ortaya çıkandan daha yüksek bir destek bekliyorum. Anket sonuçları bize gelen verilere benziyor ancak biraz daha yüksek bir oran bekliyordum. Anketin yapıldığı dönemden bu yana desteğin daha da yükseldiğini zannediyorum.

Meydan okuyorum
* SHP Ankara Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın: Bu ankete meydan okuyorum. Çoğu adayın henüz belirlendiği ve seçim çalışmalarının yeterince başlamadığı bir dönemde yapılan bir araştırmanın seçimlere 10 gün kala açıklanmasının toplumu yönlendirici sonuçlar yaratacağından endişe duyuyorum.

Sonuçları etik değil
* CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yılmaz Ateş: Anket sonuçları etik değil. Bu bir kamuoyu araştırması değil, seçmeni yönlendirmeye yönelik kampanya. Araştırma 6-7 Mart tarihlerinde yapılmaya başlanmasına karşın sonuçları ancak 10 gün sonra açıklandı. Etik ve ahlaklı bulmuyorum. Çalışmanın sonuçlarını son güne bırakmaları, kamuoyunu yönlendirmeye yönelik.

Kaça sattı otoritesini!
* GP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Adil Aşırım: Tarhan Erdem, yılların verdiği otoritesini kaça sattı bunu açıklamalı. Tarhan Erdem seçim sonucunu açıklamışsa seçime gitmeye gerek yok. Tarhan Erdem'e göre sokağa çıktığımızda yüz kişi de 67 kişi AKP diyorsa ekibine ve beyninine şaşmak lazım.

Sonucu belirleyemez
* MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal: Anketler tabi olarak önemli bir göstergedir. Ancak bu anket sanırım 7-8 bin kişi ile yapıldı. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki seçmenin tercihleri ile Türkiye'nin diğer bölgelerindeki seçmenin tercihi çok farklı olacaktır. Adaylarımız daha çok tanındıkça halkın tercihleri değişecektir. Anketler hiçbir zaman seçim sonunu belirleyecek yapıda değildir.

Sonuçları 12 gün sonra açıklamak gayriciddi ve gayriahlaki
* CHP İstanbul Milletvekili, MYK üyesi, PİAR-Gallup kurucusu Bülent Tanla: Bu anketin sonuçlarıyla ilgili tartışmaya girmek istemiyorum. Çünkü, anketin yapılış tarihiyle yayınlanma tarihi ve kamuoyuna sunuluşu bana göre anketin sonuçlarından daha önemlidir. Anketin sonuçlarını "tartışılır" hale getiren iki noktaya dikkat çekmek istiyorum:

* 6-7 Mart tarihlerinde saha çalışmaları tamamlanan bu araştırmanın büyük bir merak yaratılarak, aradan 12 gün geçtikten sonra, 2 saati aşkın bir süreyle ciddi bir TV kanalında yayınlanması dikkat çekicidir. Zira uluslararası kurallara göre bu tip araştırmalar, seçimlere yaklaşılan dönemlerde, hiç vakit geçirmeksizin hemen açıklanması gereken araştırmalardır. Artık dünyada bu tip araştırmalar CNN, BBC gibi kuruluşlar tarafından bekletilmeden yayınlamaktadır.

* Tarhan Erdem, araştırmaların 6-7 Mart tarihlerindeki durumu yansıttığını vurgulamasına rağmen, programın düzenlenişi, sonuçların sunuluşu, programa katılanların nitelikleri ile yaptıkları değerlendirmeler kamuoyunda ve medyada, araştırma sonuçlarının kesinleşmiş seçim sonuçları gibi algılanmasına, değerlendirilmesine ve tartışılmasına yol açmıştır. Bence bu durum meslek ahlakı ve ciddiyetle bağdaşmamaktadır.

Bu yüzde 100 sonuç değil
* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: "Anketler yüzde 100 neticeyi belirtmiyor, belirlemiyor. Ama, elimizde veri olarak bulunuyor. Halkımızın partimize karşı gerçekten büyük bir teveccühü var. Bu, kaldı ki bir anket. Üç büyük ilimizde yapılmış bir anket. Gittiğim bütün illerde, şu ana kadar 40'ı aşmış durumdayım, illerde, meydanlarda bizler konvoy yapmıyoruz. Ama, buna rağmen farklı. 3 Kasım seçimleriyle mukayese edilmeyecek bir ilgi görüyoruz."

Haberin Devamı