Gazete Vatan Logo

Ankara Tren Garı’nda AVM kıskandıran trafik

Ankara Tren Garı’nda AVM kıskandıran trafik

YHT’lerin havalimanı konseptindeki ilk garı Ankara’da açılıyor. 235 milyon dolar yatırımla Mayıs’ta faaliyete geçecek olan ATG’de alışveriş, konaklama ve toplantı alanları bulunacak. ATG, günlük 100 bin ziyaretçisiyle AVM’leri geride bırakacak.

Yüksek Hızlı Trenler’in

(YHT) kesişme noktası olan Ankara, içerisinde alışveriş, konaklama ve toplantı imkanı bulunan havalimanı konseptinde modern bir gara kavuşuyor. 140 odalı oteli, yeme-içme alanlarını da kapsayan 185 mağazası, kiralanabilir toplantı ofisleri ve 2 bin 500 araçlık otoparkı bulunan Ankara Tren Garı (ATG) konsepti Türkiye’de bir ilk olarak geliştiriliyor. Günde 100 bin ziyaretçi beklenen yeni gar, en çok ziyaretçi alan alışveriş merkezlerinin performansını bile geride bırakacak. Ankara Tren Garı’nın Mayıs ayında faaliyete geçmesinin ardından konseptin hızla tüm YHT garlarına yayılması bekleniyor.

235 milyon dolar maliyet

Yap-işlet-devret projesi olan Ankara Tren Garı projesini Cengiz-Kolin-Limak ortaklığı eşit oranda hayata geçiriyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “2013 yılında 19 yıl 7 ay işletme süresi teklif ederek ihaleyi kazandık. Proje, toplam 235 milyon dolara mal olacak. Projenin bugün itibarıyla yüzde 80’ini tamamlamış bulunuyoruz. 235 milyon dolarlık yatırımın 170 milyon dolarlık kısmını Denizbank’tan 15 yıl vadeli kredi olarak kullandık. Kalan kısmını öz kaynaklarımız ile karşılıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Buluşma noktası olacak

Tren garlarının kentlerin simgesel mekanları olduğunu, Ankara Tren Garı’nın da Ankara’nın yeni simgesel mekanı olacağını anlatan Özdemir, şöyle konuştu: “Garı sadece bir ulaşım istasyonu olarak değil, alışveriş, konaklama, toplantı merkezi ve şehrin en orta yerinde bulunan buluşma noktası olarak planladık. Günde yaklaşık 100 bin, yıllık 35 milyon kişinin ziyaret edeceği tren garında 140 odalı otel, 185 perakende alanı ve 2 bin 500 araçlık bir kapalı otopark olacak. AGT, bürokrasi ve iş dünyasının da yeni buluşma noktası olacak. Gar bünyesinde VIP ve CIP salonları da bulunacak.”

Haberin Devamı

‘Herkes gelir dedik sadece biz vardık’

TCDD, demiryollarında Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinin ilk kez uygulandığı Ankara YHT Garı için ilk olarak 20 Ocak 2011’de ihaleye çıkacağını duyurmuştu. Ancak ilk ihale

2 Mart 2011’de yapılabildi. İlk ihaleye, Limak İnşaat ve GMR Infrastructure Ortak Girişimi ile İÇTAŞ ve Cengiz İnşaat Ortak Girişimi teklif vermişti. Bu ihale iptal edilmişti.

TCDD, ihalenin daha sonra YİD modeliyle 17 Temmuz 2012’de yapılacağını duyurmuş ancak firmaların talebi üzerine ihale 28 Ağustos 2012’ye ertelenmişti. Bu tarihte yapılan ihaleye tek teklifi, Limak-Kolin-Cengiz konsorsiyumu vermişti. Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, “İhaleye herkes gelir dedik ama bizden başka teklif veren olmadı” dedi.

Haydarpaşa sinyali

ŞU anda Ankara, Eskişehir, Konya ve İstanbul yüksek hızlı tren seferlerinin yapıldığını, 2016’da Bursa, İzmir ve Sivas bağlantılarının ekleneceğini anlatan Nihat Özdemir, “Antalya, Adana, Erzincan ve Kars bağlantılarının da açılması planlanıyor. Ankara, yüksek hızlı tren garlarının ilk ihalesiydi. Havalimanı işletir gibi ele aldık. Ortaklık olarak bundan sonraki ihalelerde de iddialı olacağız. Yurt dışında da bu projelerde ilgili olmak üzere karar aldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mehmet Cengiz de ATG modelinin İstanbul’a da yapılacağını belirterek, “İstanbul’da hem Avrupa hem Anadolu yakasında düşünülüyor. Anadolu yakasında Haydarpaşa’nın çevresinde bir yer olabilir” dedi.