Gazete Vatan Logo

Anjiyom normal çıktı diye sevinme

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Cihangir Uyan, anjiyonun normal çıkmasının, kalp krizi geçirmeye engel olamayacağını söyledi

İnsanların kalp krizi geçirme riskinin birçok nedenleri olduğunu belirten Prof.Dr. Uyan, "Kalp krizi geçirme riski; genetik olarak aileden, erkek cinsiyetinden, sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarının yüksekliği, kolesterol ve trigiliseritten kaynaklanır. Anne-baba, dayı-amca-hala-teyze gibi yakın aile fertlerinde kalp hastalığı olanlarla, ileri yaştaki erkeklerin kalp krizi geçirme riskleri fazladır. Ayrıca değiştirilebilir risk faktörlerinden sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı olan, kan yağları yüksek bulunan, kolestrol ve trigiliseriti artış gösteren kişiler kalp krizi geçirmeye daha yatkın bulunurlar" dedi.

Koroner anjiyo yapılan bir hastanın anjiyosunun normal çıkmasının bu hastanın kalp krizi riski taşımadığı anlamına gelmediğini söyleyen Prof.Dr. Uyan, "Anjiyosu normal çıkan hastanın yakın aile fertlerinden biri kalp krizi geçirmişse, anjiyosu normal olan kişi ileri yaşta erkekse ve değiştirilebilen risk faktörlerinden bir ya da birkaçı ile ilişkiliyse, bu hastanın anjiyosunun normal çıkması, olayı çözmüyor. Anjiyosu normal çıkan ancak birkaç risk faktörüne haiz olan hastaların kalp damarları içerisinde bulunan ufak pürüzler ile ufak kireç plakları zamanla yırtılıp üzerlerine kanın şekilli elamanları olan trombositler ve monositlerin oturmasıyla başlayan pıhtılaşma, kalp damarını tıkayarak kalp krizine neden olabiliyor" diye konuştu.

Koroner anjiyonun, kalbi besleyen damarlardaki darlığı ve tıkanıklığı gösteren bir tetkik olduğunu belirten Prof.Dr. Uyan, "Anjiyom normal çıktı diye sevinmemek gerekir. "Anjiyomda bir sorun görülmedi, sigaramı içip, kırmızı etimi yer keyfime bakarım, egzersiz yapmama da gerek kalmadı' derseniz, kendinizi geçireceğiniz bir kalp krizi sonrasında hastanenin acil servisinde bulabilirsiniz" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı