Gazete Vatan Logo

Anayasa Mahkemesi üyeleri deprem oluyor sandı

Tarihi duruşma sırasında Anayasa Mahkemesi'ndeki ilginç diyaloglar

Tarihi duruşma sırasında onlarca gazeteci bir anda Anayasa Mahkemesi binasına girince heyet deprem oluyor sanmış

AB yasaları kurtardı

AKP’nin laikliğe karşı eylemlerin odağı haline geldiği sonucuna ulaşan 10 üyeden 4’ü, bunun yaptırımının kapatma değil, “Hazine yardımının kesilmesi” olması gerektiği yönünde oy kullandı. Bu üyeler, raportör Can’ın raporundaki tespitlere atıf yaparak, AKP’nin bütün icraatlarına da bakılması gerektiğini belirtti. Bu üyeler Osman Can’ın raporundaki AKP döneminde 300’ün üzerinde uluslararası sözleşmeye imza atıldığı ve bunların 30’unun insan haklarına ilişkin olduğu, Anayasa değişiklikleri ve AB’ye uyum yasaları ile demokratikleşmeye katkıda bulunduğu yönündeki görüşlerini örnek gösterdi.

AKP’yi kurtaran düzenleme

Üyeler, raporda belirtilen, 2004 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile Anayasa’nın 10. maddesine, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” hükmünün konulduğuna dikkat çekti. Bu düzenlemenin kadınlar lehine pozitif ayrımcılık getirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu belirten üyeler, bu durumun fiillerin ağırlığını tespit ederken göz önüne alınması gerektiğini savundu.

Türban-don benzetmesi

Başbakan Erdoğan’ın eski danışmanı Cüneyt Zapsu’nun “Türban takanların sadece yüzde 50’si inancı yüzünden takıyor deseniz bile, bu yüzde 50’ye ’türbanını çıkar demek, sokaktaki kadına donunu çıkar’demekten farksızdır” sözleri laikliğe aykırı bulundu.

Ayrıca bazı AKP’lileri kamuda türban serbestisi istemesini de laikliğe aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi’nin gazetecileri açıklamanın yapılacağı salona almasından 1 saat 45 dakika sonra kararın açıklanmasındaki sır da aydınlandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın akşam saatlerinde karar çıkacağını öngörerek görevlilere canlı yayın araçlarının kablolarının çekilmesine izin verilmesi talimatını verdi. Ancak bu talimatı yanlış anlayan görevliler, kararın açıklanacağını zannederek sadece kameramanları değil, tüm gazetecileri içeri aldı. Bu sırada çıkan gürültü yan odada müzakerelere devam eden heyeti korkuttu. Bazı üyeler, “Deprem mi oluyor, nedir bu gürültü patırtı?” diye sordu. Başkan Kılıç bunun üzerine yerinden kalkarak dışarı çıktı ve görevlilere gürültünün nedenini sordu. Bu sırada Kılıç’ın gergin olduğunu gören bazı gazeteciler ise kararın “kapatma” olduğu söylentisinin yayılmasına neden oldu.

Siyasi yasak” tartışılmadı

Bu arada dün bazı gazetelerdeki, Hazine yardımının kesilmesi kararı verildikten sonra üye Fulya Kantarcıoğlu’nun “siyasi yasakları oylayalım” dediği haberleri, Kantarcıoğlu ve diğer üyeler tarafından yalanlandı. Kantarcıoğlu, “Ne ben ne de başka bir üye böyle bir konuyu gündeme getirdi. Zaten Hazine yardımı kesilsin denildikten sonra siyasi yasak konulmayacağını bilmek için hukukçu olmaya bile gerek yok. Sıradan bir vatandaş bile Anayasa ve yasaya baktığında bunu görür” dedi.





Haberin Devamı