Gazete Vatan Logo

Anayasa Mahkemesi başvuruyu inceleyecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne açılan davalarda, “ceza davası” prosedürü izleniyor.Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, raportör görevlendirecek.

Anayasa Mahkemesi Heyeti, raportörün ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik bulunmazsa “tensip tutanağı’ hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. Bu yöntem ile birlikte iddianame ön savunmanın verilmesi için DTP’ye gönderilecek.

DTP BİR AY İÇİNDE SAVUNMA YAPACAK
DTP, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş DTP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç bir toplantı günü belirleyecek, üyeler belirlenen günde biraya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

KAPATMA İÇİN EN AZ 7 OY GEREKİYOR
DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa’da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek.

DEHAP DAVASI SÜRÜYOR
HADEP de 2003 yılında PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle kapatılmış; bu dava açılırken HADEP’in kapatılması ihtimaline karşı “yedek parti” olarak kurulan DEHAP’ın kapatılması davası da açılmıştı. Dava sürerken DEHAP kendini feshetmiş, DTP kurulmuştu. DEHAP kendini feshettiği halde, hakkında açılan kapatma davası halen Anayasa Mahkemesi’nde sürüyor.

DTP’NİN YEDEĞİ “ÖZGÜR TOPLUM PARTİSİ”
DTP kurulurken de, “Özgür Toplum Partisi” yedek parti olarak kurulmuştu. Ancak DTP yöneticileri ve milletvekillerinin, dava açılmadan önce istifa edip ÖTP’ye geçmeleri halinde de, DTP davasında sorumlulukları sürecek.

BAHÇELİ “DOKUNULMAZLIKLARINI KALDIRALIM” DEMİŞTİ
MHP lideri Devlet Bahçeli, önceki gün DTP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için, Anayasa’da “devlete karşı işlenen suçlarda dokunulmazlık derhal kaldırılır” şeklinde bir değişiklik yapılmasını önermiş; parti daha sonra bu yönde değişikliği imzaya açmıştı. MHP’nin milletvekili sayısı, anayasa değişiklik teklifi vermeye yetmediği için, AK Parti ya da CHP’lilerin desteklemesi gerekiyor.

ERDOĞAN: ONLARI DAĞA GÖNDERİRSİNİZ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, “TBMM linç vasıtası olamaz” diyerek bu teklife karşı çıktıklarını bildirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan da, demokrasilerde seçimle gelenlerin seçimle gidebileceğine vurgu yaparak, “Parlamento dışına atarsanız, onları da dağa gönderirsiniz” demişti.

CHP lideri Deniz Baykal ise, tüm dokunulmazlıkların kaldırılması halinde destek vereceklerini söylemiş, “Ayrım yapmak bizim işimiz değil, doğru da değil” demişti.

Haberin Devamı