Gazete Vatan Logo

Anadolu’nun kadın evliyaları! Müslüman Ana...

Müslüman Ana, Afyon’un Bolvadin İlçesi’nde savaş sırasında şehit olduğu yere gömülmüştür

Anadolu’nun kadın evliyaları! Müslüman Ana...

Afyonkarahisar’ın Bolvadin İlçesi’ndeki tarihi Kalesi 1107 yılında Türk hükümdar Emir Menkülek Bey tarafından kuşatma altına alınır. Bolvadin kuşatma altındayken, Müslüman Ana diye tanınan kadın, askerlere ve gazilere su ve ayran dağıtır. Bolvadin Kalesi uzun uğraşlar sonucu alınır. Müslüman Ana ise kuşatma sırasında şehit düşer ve askerler tarafından ayran dağıttığı yere gömülür. Türbenin üstü açıktır. Mezar taşları olmayan türbenin, başında ise bir sütun vardır.

Kırmızı ve beyaz kuşak...

Türbeye gelen çocuğu olmayan kadınlar, bu mermer sütuna bağlanırlar ve adak adarlar. Bu bir merasimle olur. Öncelikle Müslüman Ana’ya gelinceye kadar yolda sadakalar dağıtılır. Çocuk sahibi olamayan kadına, çocuk sahibi üç kadın eşlik eder. Yanlarında bir de sabi (ergen olmayan çocuk) getirilir. Orada abdest alınır. İki rekat namaz kılınır. Çocuk isteyen kadın, sütunun kıble tarafına belinden bir kuşakla bağlanır. Çocuğun erkek olması isteniyorsa beyaz, kız olması isteniyor ise pembe kuşak ile bağlanır. Sonra dua edilir. Dua bitimi çocuk üç metre geriden koşarak gelir, bağı çözer. Kız olması isteniyorsa, kız çocuk; erkek çocuk olması isteniyorsa, erkek çocuk bağı çözer. Sonra bağdan bir parça yırtılarak mezardaki çalıya bağlanır.

Haberin Devamı

Erkek Rüstem, kız Sultan

Yolda kalan yolcuların alması için de sütun üzerinde bulunan oyuklara para konulur. Merasim sona erer. Bu olaydan sonra eğer çocuğu olmayan kadının, erkek çocuğu olursa adını Rüstem, kız çocuğu olursa adını Sultan koyar. Ayrıca -adanmışsa- adak veya şükür kurbanı adı altında akika kurbanı kesilir. Adaktan ev sahipleri yemez, oradan gelene geçene dağıtılır. Adak, eve getirilmez.