Gazete Vatan Logo

Anadolu’nun Kadın Evliyaları! Kadıncık ANA...

Kadıncık Ana, Alevi toplumunun en çok bilinen kadın erenlerindendir. Mezarı, Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş ilçesinde Karahöyük’ün eteğindedir

Anadolu’nun Kadın Evliyaları! Kadıncık ANA...

Hacı Bektaş-ı Veli, Sulucakarahöyük’e geldiğinde Kadıncık Ana kendisine yardım eder ve hizmetinde bulunur. Hacı Bektaş-ı Veli, bir müddet burada misafir olur ve pir evindeki ‘KızılcaHalvet’ yapılınca oraya taşınır. İnanışa göre Kadıncık Ana, bu odadaki ocağın içinde sır olur ve bir daha görülmez. Oyuğun içinden alınan toprağın her derde deva olduğuna inanılır. Özellikle çocuğu olmayan kadınlar buradan aldıkları toprağı su ile karıştırıp içince çocuklarının olacağına dair bir inanç vardır.

Kadıncığın rüyası...

Hacı Bektaş-ı Veli ile ilgili ‘Velayet-name’de Kadıncık Ana ile ilgili bölümlerde anlatılan olaylardan bir tanesi şöyledir; Bir gece, Kadıncık uykusundan uyanır. Eşi İdris, sebebini sorunca Kadıncık Ana, ‘Acayip bir rüya gördüm. Sen bilgin kişisin, bir yor bakalım’ der. Kadıncık Ana rüyayı anlatır; ‘On dört gecelik dolunay, eteğimden koynuma girdi. Yakamdan çıkmak istedi, yakamı tuttum. Yenimden çıkmak istedi, yenimi tuttum. Bu sefer eteğimden çıkmak istedi, oturdum, yere kapandım, derken belinleyip (havale geçirmek) uyandım.’ İdris, ‘Kadıncık. Güneş peygamberdir, Ay eren. Senden bir çocuk dünyaya gelecek, erenlerden olacak’ diye yorumlar. O vakte kadar Kadıncık’ın çocuğu olmamıştı.

Haberin Devamı

Yağ küpünün dolması

Kadıncık Ana’nın rüyasının üstünden biraz zaman geçer. Bir gün Kadıncık Ana, bazı kadınlarla beraber çamaşır yıkamaya, gider. Bu sırada Hacı Bektaş-ı Veli, çamaşır yıkayan kadınların yanına gelerek karnının aç olduğunu söyler. Kadınlar, ona verecek yemekleri olmadığını söyler. Kadıncık Ana hemen evine gidip bir ekmeğin içine yağ koyarak getirir. Bunun üzerine Hacı Bektaş-ı Veli, ‘Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin’ der. Sonra oradan mescidine gider. Kadıncık Ana’nın evinde İdris’in annesi yemek pişirirken yağ almak icin yağ küpünü açtığında yağ küpünün ağzına kadar dolu olduğunu görür ve şaşırır. Kadıncık Ana eve geldiğinde, ona yağı nereden aldığını sorar. Kadıncık yağ almadığını, çamaşır yıkarken bir derviş geldiğini, ona ekmek ve yağ götürdüğünü söyler. ‘Bu onun duasının bereketiyle dolmuştur’ der.

Haberin Devamı